Bjudmat  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Veckans torsdagstips

Min kompis A är världsbäst på att bjuda på våfflor. Medans vi andra lätt glömmer bort våfflans genialitet efter våffeldagen, så håller A igång våffeljärnet och oss med sina goda våfflor. Såhär i kallaste januari är det få saker som slår en nygräddad våffla med tillbehör.

100826_foodie 151

Foto: Sara Danielsson

Jag tror våfflat kommer vara stor under 2016, speciellt de belgiska. Här hittar du mitt favvorecept på såna. Man behöver inte ha ett belgiskt våffeljärn för att njuta deras förnämliga citronsmak och konsistens. Det fiffiga med våfflor som bjudmat är att de går så lätt att variera och delar man upp dom i 4 bitar så går det bra att grädda under tiden gästerna mumsar. Det är också ett utmärkt sätt att använda upp och klä om rester från helgerna. Hacka upp dom, blanda med nåt gish som crème fraîche och gör goda röror så kommer ingen att tänka på att det är julskinkan eller laxen du återvinner. För just att blanda sött och salt på våffelbordet är ljuvligt lyxigt. Som att plocka av en mysig buffé. Tänk dig att först njuta några hjärtan salta med fetaost/skaldjursröra/skinkröra/lax, sedan söta med grädde och sylt. Eller glass och nötkräm. Och det är helt okej om smeten kommer från ett paket. Vill du piffa den så sköter tillbehören det, eller så smaksätter du med någon god krydda tex nystött kardemumma eller hackade örter, svartpeppar och riven ost.

Glad torsdag på er!

 • Margot

  Jag bugar och tackar ja just tulpaner är ju underbart nu efter jul även om snön ligger djup utanför dörren vi boråsare är ju mer kända för regn. Ja man bli så glad när man öppnar bloggen och omtanken slår emot en alla som brytt sig under denna perioden gör mig så glad. Just att recept på våfflor gör att vi delar med oss av allt. Jag har aldrig hört talas om skrädmjöl något nytt för mig. Kram på er alla

  • Susanne Jonsson

   Men vad roligt att höra Margot! Och nu har du en rolig grej att testa i vinter!

 • Barbro

  Vad roligt att din make kommer hem igen.Då förstår jag att det blir fest med våfflor och risgrynsgröt.
  Jag skickar er varma kramar till er båda samt stor bukett tulpaner.

  • Ingmari

   Ber att få hänga på tulpanbuketten om det är ok. Låter så fantastiskt och härligt med tulpaner. Ljuvligt och vårkänslor! Tänk så mycket mysigt Susanne ger upphov till ute i avlånga riket genom reception på våfflor. Förresten. Såg tips på semlor och recept på det på en tidnings framsida. Nu går det undan…

   • Ingmari

    Recept ska det vara och inte reception… haha… självstavningen…

   • Barbro

    Det är klart att du får vara med på tulpanbuketten.

 • Margot

  För mig blir det nog våfflor med sylt och grädde på onsdag för då ska vi fira att min make kommer hem från lasarettet. Han önskar sig också risgrynsgröt så det blir till att fixa detta även lite grön mat ska vi försöka att genomföra. Tack alla vänner här på bloggen somt sänt värmande hälsningar och styrkekramar det är detta som lyfter när det varit mörkt. TACK

  • Ingmari

   Oh. Det låter så glädjande och fantastiskt att det gått bra och maken är på väg hemåt igen. Bra start på året. Verkar som ett härligt friskhetstecken att längta efter risgrynsgröt. Det brukar jag också göra när jag håller på att krya på mig. Är jag lagom lat plus får tag på det så köper jag faktiskt färdig laktosfri i s.k. plastkorv. Smakar som hemkokt. Våfflor till låter suveränt gott. Det är snart onsdag… Hoppas att dagarna går fort!

  • Susanne Jonsson

   Tjohooo, vad roligt att höra Margot! Hälsa maken och TACK alla som har peppar och sänt kärlek till Margot och hennes familj. Ni är helt fantastiska människor.

 • Anna J

  Våfflor är verkligen en favorit för mig, men jag gör det egentligen bara under vår- och sommarhalvåret konstigt nog. Belgiska våfflor låter spännande och det ska jag testa framöver, ska definitivt testa med salta tillbehör. Jag har aldrig ätit våfflor på det viset men jag är nyfiken på det. Ha en fin helg alla här på bloggen. Kram!

  • Ingmari

   Våfflor med salta saker till som gubbröra eller räkor mm eller sill och gräddfil eller hellre créme frâiche och hackad lök plus gärna lite rom till och dill och gräslök… mmmmmm. Måste testas!

  • Susanne Jonsson

   Ja, testa det Anna! Kram!

 • Ami

  Jag gjorde dina goda skrädmjölsvåfflor för ett tag sen. Gillar den där rostade havresmaken. Sen vågar jag nästan inte säga hur jag gillar att äta våfflor. Jo, bara med liiite strösocker på…o sen ett hjärta i taget…. utan bestick. Har mina små egenheter. Tycker mycket om att prova nyheter på vissa områden men är så gammaldags o traditionell på vissa. Nu har jag äntligen fått ett dubbeljärn iaf. Så mycket snabbare det går om man är några stycken.

  • Ingmari

   Oohhhh. Skrädmjöl! Härligt gott! Var får du tag på det? Har utgått där butikerna köpte förut så jag lyckas inte hitta det. Tänk en sockerkaka med skrädmjöl…

   • Ami

    Här finns det både i en av Ica-butikerna o i den största Coop-butiken iaf. Från Stöpafors kvarn. Designen på påsen är omgjord så höll inte på att hitta mjölpåsen nu senast. Skrädmjölskakor/drömmar är inte dumt heller, fast de blir aningen sköra.

    • Ingmari

     Tack. Måste jaga efter sådant mjöl. Låter lockande.

  • Susanne Jonsson

   Toppen Ami, ja, skrädmjölet är bara bäst! Mums!

 • Ingmari

  En nu avliden släkting satte ofta på kaffet och fixade våfflor till. Gott och praktiskt. Hon hade flera utvecklingsstörda barn också så då gällde det att kunna vara praktisk. Saknar både henne och våffelstunderna! Så gott det låter, Margot, och jag blir sugen på att testa detsamma som du gjort. Visst är det lite här på sidan som att öppna dörren och kika in?! Lite familjekänsla. Och ibland tittar vi in hos Susanne i tv-rutan. Eller i naturen i norr. Mysigt!

  • Margot

   Det blev fel jag skulle ju svara dig Ingmarie inte mig själv är nog lite vilse efter allt som hänt härhemma

   • Ingmari

    Vi hänger med ändå. Hoppas att det går åt rätt håll med allt. Jag och vi tänker på dig och er. Kom ihåg att äta något bra så du har orken kvar! Var rädd om dig.

    • Kristin

     Vill bara instämma i Ingmaris svar till dig Margot. Ta väl hand om dig Margot. Styrkekramar

   • Ingmari

    Är allt väl? Orolig då du inte skrivit här. Hoppas att det är bra med dig och er.

  • Susanne Jonsson

   Fina minnen Ingmari!

 • Margot

  Här sitter jag i min ensamhet och läser om sådana njutningar som våfflor inget man fixar till en person men det suger i gottistarmen med våfflor och grädde och hjortronsylt. Detta får jag väl fixa den dagen min man kommer hem men det dröjer. Jag har blivit riktigt grön i min matlagning nu när jag är ensam soppan med linser squach strimlad som spagetti tomatsåsen till var riktigt gott med överflödskilon gör detta susen. Måste ge er alla på denna blogg en värmande kram det känns som en stor familj. TACK

  • Margot

   Vad du fångar allt bra att titta in hos familjen och Susanne visst är det så. Jag har också minnen av just våfflor när jag jobbade i hemtjänsten bakade jag alltid våfflor när Ingemar Stenmark åkte slalom tanten var jätteintresserad av det så då blev det kaffe och våfflor varje sådant tillfälle.

  • Barbro

   Vad sugen jag blir jag blir på våfflor-då kunde ha fest för oss alla som gillar Susannes blogg.
   Kram på dej o hälsa maken så gott också.

   • Ingmari

    Låter mysigt med en fest. Härlig tanke!

   • Susanne Jonsson

    JAAAA!!! Heja ni, fest vore underbart!!!

  • Ami

   En värmande kram tillbaka till dig Margot!