Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Mellis  Okategoriserade  Recept  Sallad  Snabblagat  Susannes torsdagstips  Tips  Vegetariskt 

Veckans torsdagstips

Äntligen torsdag och dags för ett tips!

18012014-namnlöst-2177

De oerhört goda blodapelsinerna från Italien är i säsong. Den varar inte så länge till, så nu är perfekt tid att njuta dom. Passa på! Denna vackra vitaminbomb är ljuvligt god precis som den är. Rakt upp och ner. Eller i en citrussallad. Jag gör olika varianter, men en som återkommer ofta är den här enkla: Skala apelsinen, skär i skivor. Lägg ut vackert på en tallrik. Toppa med honung och riven mynta eller basilika.

Så enkelt, så gott!

  • Susanne Jonsson

    Japp 🙂

  • Margot

    Förlåt Barbro 1 dec 2015 på Susannes blogg

    • Barbro

      ingen fara-då vet man ju att den är god eftersom att det är Susannes.
      Min marmelad ska finnas nånstans också men vet ej var.

      • Susanne Jonsson

        Tack 🙂

  • Margot

    Päronmarmeladen är den som Susanne gjorde med citron päron kanel och valnötter den är jättegod gjorde den och gav bort till jul finns på Susannes sida nov 2015

    • Susanne Jonsson

      En favorit!

  • Agneta K-Å

    Har ni lagt märke till att affärerna kallar dem ”röd apelsin” numera, eller är det bara i Stockholm där jag bor? Är handeln orolig för att människor tror att de innehåller riktigt blod och inte ska köpa eller hur förklarar man detta? Lika dumt som att ICA kallar sina ägg för ”köksägg”. Måste man äta dem i köket eller 🙂

    • Ingmari

      Såg ett program på tv och hörde på radio just detta att det inte ska förknippas med blod. Löjligt. Det åsyftar ju en färg.

    • Ingmari

      Får man inte säga ”blodröd i ansiktet” heller nu? Kanske måste säga apelsinröd?

    • Susanne Jonsson

      Haha, ja, jag har sett det. Men de får kalla dom vad de vill, jag kallar dom blodapelsin. Det är ju det dom heter 🙂

  • Margot

    Dela gärna med er båda två jag har aldrig gjort apelsinmarmelad vore kul att pröva för nu är päronmarmeladen slut

    • Barbro

      Här Margot kommer apelsinmarmeladen- men jag är nyfiken på din päronmarmelad. Vore du närmare skulle du få en burk direkt, jag brukar ha den i bröd eller också till vaniljglass också, Ha en fortsatt bra dag -Kram

      Apelsinmarmelad med ingefära

      7 Apelsiner

      1 msk riven
      Ingefära

      4 dl vatten

      1 kg
      syltsocker

      1. Tvätta apelsinerna noga. Dela dem i halvor
      och pressa ur saften. Hacka skal och fruktkött i en matberedare.

      2. Blanda
      saften, frukten och ingefäran med vatten i en gryta och låt alltsammans koka
      under lock i 10 minuter

      3. Rör ner
      syltsockret och koka ytterligare i 5 minuter under omrörning. Ta grytan från
      värmen och skumma noga.

      4. Häll upp
      marmeladen i varma, väl rengjorda burkar och förslut. Förvara marmeladen mörkt
      och svalt-öppnad burk i kylskåp

      • Susanne Jonsson

        TACK Barbro!

  • Ingmari

    Klyftigt och kärnfullt! 😉 Nyttigt! Gott!

  • Monica

    Blodapelsinmarmelad är ett måste att göra varje vinter,färgen och smaken blir toppen och sen syltsockrets intåg så lätt att göra,ju ”blodigare”apelsiner desto häftigare färg.
    Hälsningar från ett vintervackert Boden:-)

    • Barbro

      Vad spännande med blodapelsinmarmelad kan du inte dela med dej så kan jag dela med mej på apelsinmarmelad med ingefära som jag brukar göra.
      Ha en bra torsdag allihop.
      Kram

      • Susanne Jonsson

        Ja!!!!! vad spännande!

    • Susanne Jonsson

      Hej Monica! Åh! Ja det är så vackert och gott! Tack och hälsningar tillbaka!

  • Margot

    Apelsiner är något som vi konsumerat en hel del har gjort finstrimlad vitkål med apelsinbitar i Jättegott rev också morötter som jag tog apelsinbitar i gäller att få i sig Vitaminer. Just nu kokar en stor gryta på spisen med ärtsoppa till torsdagsmiddag kokar stor sats fryser in till någon mer middag.

    • Ami

      Jag med Margot…har kokt ärtsoppa idag. Tog hela paketet på 1 kg. Fryser också ner några matlådor. Och vet du, idag tog jag en rejäl bit ingefära i soppan med. Har aldrig gjort det förut men det stod tips om det på ärtpaketet och då tänkte jag på Susanne 😉 . Har lärt mig av henne att det aldrig är fel med lite ingefära :).

      • Susanne Jonsson

        Hihi, precis! Vad roligt att höra Barbro! 🙂

    • Susanne Jonsson

      Bra jobbat Margot!