Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mat att förbereda  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Sallad  Susannes torsdagstips  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Torsdagstips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Veckans torsdagstips

Såhär i januari är det många av oss som ser om våran budget. Kanske börjar man tänka på att ta med sig luncher, äta hemma istället för att gå ut på restaurang, laga storkok och undersöka möjligheterna att äta lite nyttigare. Samtidigt vill vi ha färg och vårfräscha matstunder.

Sallainajar-55-web

Då är salladsburkar ett perfekt alternativ. En egen, unik lunch som du lätt anpassar efter vad du gillar och vad som finns hemma. Bara att varva vilt!

Sallainajar-39-web

Mitt i smällkalla vintern längtar jag ofta efter frukt, så när jag ändå gör iordning luncherna så blir det några fruktburkar också.

gokjan15-4-web

Basen längst ner i salladsburkarna brukar oftast bestå av grövre grönsaker, sedan en sallad av bulgur eller quinoa blandat med ajvar relish, en dressing ovanpå det och sedan massor av färska grönsaker.

Här hittar du ännu mera inspiration på salladsburkar.

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan hitta på. Har du testat? Någon som vill tipsa om sina favoritburkar?

 • Ingmari

  Ja, det kommer allt fler rapporter om att man nog i köket behöver gå in för just de materialen du har. Glas, trä, rostfritt och liknande. Som alltid fungerat. Vad gör det att man försöker äta allt nyttigare och sedan får i sig icke önskvärt av utrustningen. Susannes sallader ser ju så läckra ut serverat i glas också. Ögat äter visst också. Önskar trevlig examensfest och trevlig helg till er alla!

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingmari och detsamma till dig!

 • Ingmari

  Hej igen! Fann nu detta på Livsmedelssäkerhetsverkets sida på nätet. Intressant. Särskilt när allt fler ar med färsk spenat i sin mat och det finns i sallader etc, särskilt i färdiga salladspåsar och i köpta sallader på stan o.s.v.:
  ”Hur borde färsk spenat behandlas innan man äter den och varför?
  Spenat (Spinacia oleracea) innehåller rikliga mängder nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit. Därför rekommenderas att spenat inte äts färsk eller ges till små barn. På nitrathalten i spenaten inverkar bl.a. gödslingen, mängden solljus och processningen. Nitrathalten i spenatblad kan sänkas genom förvällning. Vattnet som använts vid förvällning skall alltid hällas bort. Eftersom nitratet är en vattenlöslig förening, får man inte bort det ur bladen genom förvällning i smör eller olja.

  Bladspenaten påminner om sallat och är betydligt mildare än den allmänt sålda nyzeeländska spenaten som har tjocka blad. Fastän spenat vanligen tillagas genom kokning, kan bladspenaten användas också som rå bl.a. i sallader.

  Spenat innehåller också toxisk oxalsyra som binder kalcium och försvårar upptagningen av järn. Också av denna orsak rekommenderas att spenat inte konsumeras i stora mängder per gång.”
  Vad vet du, Susanne, som är klok och insatt i det gröna om detta?

  • Ami

   Mycket intressant fråga! Använder ganska mycket färsk spenat i nuläget men ett tag ville jag inte göra det alls. Har aldrig fått kläm på hur det ligger till. Sen är jag helt förälskad i mina loppisfyndade rostfria skålar, allt från 0,5 l till 4 liter. Använder dem till allt. Likaså träslevarna jag köpte för några år sen…de används också till allt numera. Känns som plast o värme liksom att vispa i, inte är optimalt. Glas är också bra till så mycket. Tänkte köpa några matlådeliknande glasbyttor men har inte kommit till skott än.
   Trevlig helg alla! Här blir det examensfest i morgon. Inte i familjen men hos vänner. Tror aldrig jag varit på examensfest så här års förut. Tror vi sitter inne ;).

   • Susanne Jonsson

    Men så mysigt Ami! Jag går åt att byta ut plasten i köket mot rostfritt, glas, emalj och trä. Efter vad jag har läst och hört så verkar det rimligt. Min egen känsla är att jag tycker det känns bättre att jobba med de materialen. Ha en underbar fest!

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari! Intressant, vad bra att du tar upp den frågan. Mitt svar är kanske inte det mest spännande, men jag tror på att äta balanserat, alltså spenat ibland, men inte överdriva det. Inte med någon råvara. Jag tycker det är viktigt att försöka känna efter själv vad ens kropp behöver. Med det inte sagt att det är lätt. Speciellt inte med alla larmrapporter. Kanske någon annan har mer information om just spenat?

 • Ingmari

  Måste bara höra vad du, Susanne, som är i matbranschen har lärt dig och vet om att äta spenat i färsk form. Det är ju så populärt att äta späd spenat nu som den är, t.ex. i sallader. Jag har redan som liten fått lära mig att det inte var nyttigt att äta det. Risk för negativ påverkan på kroppen samt att vissa näringsämnen bryts ner. Spenat skulle förvällas och sedan tillagas, t.ex. som stuvad och gärna med mjölk, för kalkets skull för annars konsumerar spenaten kalk och tar det från kroppen. Det är ju både läckert, vackert och gott, och säkert nyttigt, med spenat i sallader och i mat. Även att använda färsk spenat och lägga i den i maträtter, så att den värms och liksom tillagas, t.ex. i botten av en fiskgratäng. Vad vet du? Är färsk spenat skadligt för kroppen som jag lärt mig? Svårt att finna fakta om detta. Tacksam för information om du vet något. Eller någon annan av oss här på sidan.

 • Ingmari

  Enkelt och bra. Min mamma var mycket tidigt emot plast i matsammanhang. Glas har fungerat i alla år tyckte hon. Utan fara. Liksom andra sorters material i köket som rostfritt. Hon hade rätt. Som rönen säger nu. Ska nog hitta mina burkar också. Fräscht att se det goda och nyttiga. Tack för nyttiga mattips.

  • Susanne Jonsson

   Toppen Ingmari!