Okategoriserade 

Trettondagsmiddag

Den här tiden på året är perfekt för en av mina favoritråvaror härifrån norr. Renskav. Eller älg. Eller annat viltskav. Vad man kan få tag på. Perfekt för en vintrig trettondagsmiddag!

TS-232-web

Min kompis Maja gjorde det här receptet till nyår, det gjorde mig SÅ glad. För det är verkligen en fin rätt, även om den är mycket okrånglig och enkel att lyckas med. Inte några osäkerhetsmoment in i det sista, eftersom allt går bra att förbereda. Jag serverar den här krämiga, smakrika renskavsgrytan med pressad potatis eller vanlig, kokt potatis. Det speciella är att jag inte blandar ner grönsakerna i grytan, istället wokar jag dem och lägger dem ovanpå just innan serveringen. På så sätt behåller vi färg, krispighet och fräschör. Här hittar du hela receptet.

När jag lagar viltkött så gillar jag att krydda upp såsen med något som ger en gnutta sötma. Vinbärsgelé, messmör, ädelost eller en gnutta balsamico. Grytan går utmärkt att göra dagen/dagarna innan så den får stå och gotta till sig i kylen. Om man vill göra ett vegetariskt alternativ så går det bra att byta ut köttet mot mer svamp och vegetabiliskt protein eller bönor och blandade rotsaker i bitar. Jättegott!

Ha en superfin helg allihopa!

Ps. inköpstips: kolla efter skav från hel stek. Det hittar man i frysdisken. Något dyrare än den tumlade/pressade varianten, men mer köttig och smakrik.

 • Susanne Jonsson

  Oh, det hörs underbart Madde! 🙂

 • Madde

  Tack för ett suveränt recept Susanne! Vi hade ett par bitar älgfilé kvar sen igår och stekte det i hemgjort vitlökssmör från igår tillsammans med trattisar o lök. Wokade spetskål, rödlök o morot som fanns i kylens grönsakslåda. Åh så gott det blev! 😋

 • Liljan

  Margot,..så skönt att maken din är på bättringsvägen!!
  Susanne, din gryta ser jättegod ut, tack för tipset om skav från stek. Jag har vänner här som bott norröver och enligt dem så går det ”vanliga” skavet inte att jämföra med riktigt skav!! Så nu ska jag kolla i butiken om den går att hitta här nere i södern! Äntligen lite kallt här, -7 inatt! Härligt,.. ha det gott alla,Kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Precis! Fråga i butiken och hälsa att de ska kolla upp det om de int har det. Vad mysigt, -7 grader är perfekta här är det liiite kallare!!! Kram

 • Ingmari

  Vilka underbara färger på maten och fotot! Det framkallar vårkänslor! Trevlig trettondag!

  • Susanne Jonsson

   Tack snälla du!

 • Ingmari

  Önskar dig allt gott och din man god bättring! Hoppas att det reder upp sig nu. Styrkekramar.

 • Margot

  Hejsan måste tala om att vår granne jobbade ett tag i Arjeplog och köpte renskav med hem tll oss när han flög hem det var stor skillnad på vad vi köper här fruset. Det var väl kanske från stek det var tjocka skivor oerhört gott jag stekte det med champinjoner och lök och grädde men ska prova messmör hur det smakar. Ha en trevlig Trettondagshelg själv är jag ännu ensam med maken på lasarettet men han är på bättringsvägen.

  • Barbro

   vad skönt att din make är på bättringsvägen- annars kunde du fått äta en god räk-kräftpaj tillsammans med oss ikväll.
   kram

   • Susanne Jonsson

    Vad gulligt av dig Barbro!

    • Barbro

     Du Susanne du hade ju också varit medbjuden också förstås.
     Kram

  • Susanne Jonsson

   Oj vad skönt att höra Margot! Hälsa så gott till maken. Ja, det är det skavet jag menade 🙂