Okategoriserade  Torsdagstips  Vardagsmat 

Chili Mac & Cheese

Veckans torsdagstips blir en riktig höjdarrätt. Speciellt för alla som undviker gluten. Jag har testat mig fram med den nya kikärtspastan, denna gång i form av makaroner och det blev en krämig, kultig amerikansk klassiker: Macaroni & cheese.

maccheesekikärtspasta-14-web

Men vi tar det från början.

maccheesekikärtspasta-web

Kikärtspasta är int konstigare än att man blandar kikärtsmjöl och vatten och formar makaroner av smeten. Den ser ut som vanlig pasta, men är helt naturligt glutenfri. Det här tilltalar många som undviker gluten och snabba kolhydrater. Pastan är betydligt dyrare än vanlig pasta, kanske upp till 3 gånger så dyr, men ändå roligt att det finns ett nytt alternativ till glutenfri pasta som ofta annars görs på ris och majs. Koktiden är 8-10 minuter och man hittar den i vanliga livsmedelsbutiker.

maccheesekikärtspasta-6-web

Jag fräste ett paket bacon, hällde på 4 dl crème fraîche, rev ner 1 vitlöksklyfta och smakade av med salt och peppar. Blandade såsen med makaroner, 1 ägg och riven ost. Mängd efter egen smak och samvete. Ju mer ost, desto krämigare slutresultat.

maccheesekikärtspasta-11-web

Jag hade kvar av mina Piennolotomater så jag skivade dom, du kan ta vanliga tomater eller hoppa över det helt. Sedan åkte det på en smulad torkad chili. Chili mac & cheese, yes baby!

maccheesekikärtspasta-39-web

In i ugnen på 225 grader och baka av tills ytan är gyllene. Om man vill kan man he på något crunchigt strössel tex hackad mandel, krossade nachos eller cornflakes innan man gräddar.

maccheesekikärtspasta-31-web

Förhoppningsvis har du några gröna blad eller rivna morötter att servera till. Då blir det lite tjusigare 😉 Men det hade inte jag idag. Hur smakar det då? Jo, först kändes det som min vanliga variant, men sedan känner man att det är en annorlunda pasta. Mer kompakt och mättande, men neutral smak. Nu undrar jag naturligtvis om ni har testat den? Vad tyckte ni?

Vegifiera? Byt ut bacon mot champinjoner eller annan svamp. En burk grillade kronärtskockor är också jättegott i.

ps. Här hittar du mitt grundrecept på mac & cheese.