Okategoriserade  Torsdagstips  Vardagsmat 

Chili Mac & Cheese

Veckans torsdagstips blir en riktig höjdarrätt. Speciellt för alla som undviker gluten. Jag har testat mig fram med den nya kikärtspastan, denna gång i form av makaroner och det blev en krämig, kultig amerikansk klassiker: Macaroni & cheese.

maccheesekikärtspasta-14-web

Men vi tar det från början.

maccheesekikärtspasta-web

Kikärtspasta är int konstigare än att man blandar kikärtsmjöl och vatten och formar makaroner av smeten. Den ser ut som vanlig pasta, men är helt naturligt glutenfri. Det här tilltalar många som undviker gluten och snabba kolhydrater. Pastan är betydligt dyrare än vanlig pasta, kanske upp till 3 gånger så dyr, men ändå roligt att det finns ett nytt alternativ till glutenfri pasta som ofta annars görs på ris och majs. Koktiden är 8-10 minuter och man hittar den i vanliga livsmedelsbutiker.

maccheesekikärtspasta-6-web

Jag fräste ett paket bacon, hällde på 4 dl crème fraîche, rev ner 1 vitlöksklyfta och smakade av med salt och peppar. Blandade såsen med makaroner, 1 ägg och riven ost. Mängd efter egen smak och samvete. Ju mer ost, desto krämigare slutresultat.

maccheesekikärtspasta-11-web

Jag hade kvar av mina Piennolotomater så jag skivade dom, du kan ta vanliga tomater eller hoppa över det helt. Sedan åkte det på en smulad torkad chili. Chili mac & cheese, yes baby!

maccheesekikärtspasta-39-web

In i ugnen på 225 grader och baka av tills ytan är gyllene. Om man vill kan man he på något crunchigt strössel tex hackad mandel, krossade nachos eller cornflakes innan man gräddar.

maccheesekikärtspasta-31-web

Förhoppningsvis har du några gröna blad eller rivna morötter att servera till. Då blir det lite tjusigare 😉 Men det hade inte jag idag. Hur smakar det då? Jo, först kändes det som min vanliga variant, men sedan känner man att det är en annorlunda pasta. Mer kompakt och mättande, men neutral smak. Nu undrar jag naturligtvis om ni har testat den? Vad tyckte ni?

Vegifiera? Byt ut bacon mot champinjoner eller annan svamp. En burk grillade kronärtskockor är också jättegott i.

ps. Här hittar du mitt grundrecept på mac & cheese.

 • Ingmari

  Låter verkligen kul att testa. Tack för mysigt tips! Jag köpte nya sorters pasta sist jag handlade så det blir kanske att testa. Fungerar säkert även om det inte är makaroner. Kul!

  • Susanne Jonsson

   Absolut!

 • Liljan

  Hej Susanne och tack för igår, din gryta ser och låter jättegod ut ,jag älskar också kikärtor!! Yes baby, now you´r talking..:o)..mac&cheese, denna så vanliga och goda vardagsrätt i USA, mmmums. Din variant ska jag prova,kikärtpastan har jag inte testat-ännu, priset lär säkert gå ner så småningom.I går gjorde jag lite wokat med kyckling och KELP nudlarna som jag köpte när du använde dem, såå krispiga och läckra, nu var de ju varma men jag tror att jag skulle gilla dem ännu mer i en sallad, kan rekommenderas!! Jag är så imponerad av Wivi i programmet igår, hon är en av många som verkligen kämpat, på så många olika sätt… Slutar med att önska alla en härlig torsdag, jag ska halta ner till stan för en fika med två vänner!! ps. jag fick tid för min fotoperation, 11/2..hua.. ds. KRAM,Liljan

  • Ingmari

   Oj. Trist att behöva halta när det dessutom är halt och kallt. Gå försiktigt.

  • Margot

   Jag ska tänka på dig Liljan när du nu ska operera din fot vet hur det är har nämligen brutit mina fotleder båda två men inte på samma gång som tur var. Hoppas allt går bra ni har ju peppat mig och tänkt på oss så nu är det du som behöver omtanke från oss alla här på denna bloggen. Många krramar det går säkert bra

   • Susanne Jonsson

    Underbart att läsa erat stöd för varandra. Kärlek!

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Då tänker vi på dig, det blir bra att foten är fixad till sommaren! Ja, Wiwi är helt grym. Vilken kvinna. Så varm och stark. Ha en underbar helg fina du. KRAM