Okategoriserade  Susanne funderar  Susanne på resa 

Buljonghypen

Som kock blir man alltid glad när det börjar pratas buljong. Man kan se det, det tänds en speciell gnista i våra ögon när vi pratar buljong. Buljong kokt på riktigt sätt, med ben, grönsaker och allt som hör till menar jag. Även om jag måste erkänna att jag fuskar med färdig också. I fjol tog min kompis matskribenten med mig på buljong- & nudelrestaurang djupt in i Londons Soho. På en lång rad satt trendiga människor och sörplade buljong och nudlar. Åsså vi. Jag kände mig inte så trendig när jag satt där och försökte äta nudlar i buljong med någon sorts stil, men trendigt, det var det. Nu poppar det upp buljongtak lite här och där. Man kan få med sig sin buljong i take away mugg, istället för kaffe. Oerhört fint.

FullSizeRender

Nu senast jag var i London i november blev det nudel- & buljonghak igen. Den här gången tog jag ställets specialitet, en blandad soppa krönt med mjukkokt ägg. Buljongen kokt i 20 timmar. Jojo. Massa krispiga grönsaker och pulled chicken.

Men min bästa buljong kokas av mamma. Den är gjord på renben. Mkt bra recept: Lägg soppben och några bitar soppkött i tryckkokaren med hela pepparkorn (lägg dem gärna i en kryddsil eller knyt in i en bit gasbinda så slipper du bita på pepparkorn alt sila efteråt), häll på vatten så att det täcker. Koka tills köttet lossnar från benen. Lyft ur ben och kött, lägg i potatis, skivad purjolök, bitar av rotselleri och palsternacka. Koka tills de är mjuka, lägg i urbenad kött. Smaka av med salt. Funkar med fläskben också.

Det blir världens godaste, nyttigaste och bästa köttsoppa. Har ni testat? Är det någon som kokar egen buljong, eller gör ni som jag och blandar hemkokt med köpes beroende på tillfälle och tid? Och vore det inte toppen om man kunde köpa en flaska superbuljong i sin matbutik? Jag testade den frysta som skulle vara bättre, men jag tyckte inte den var det. Hur kan man skriva såhär mycket bara om buljong, tänker jag nu. Jag har ändå försökt hålla det kort, hahaha…. Ha en underbar dag kompisar!

 • Susanne Jonsson

  Klimp är bäst 😀

 • Liljan

  Härlig bild på soppan! Jaa,nog har man kokat kött som sedan blivit flera middagar, precis som ni andra. Min mamma gjorde alltid klimp till köttsoppa och den var inte smaklös, hon hade lite bittermandel i den ! Inte min förtjusning så jag har aldrig gjort det, äter så gärna en god köttsoppa utan. Jag brukar även frysa in spadet (buljongen) från julskinkan och använder sedan i soppor-mums! Intressant att vissa saker blir såå trendiga, som take-away buljong.. Nuförtiden så är jag tacksam för fonder som är smidiga att använda.Ha det gott alla, Kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Tack Liljan! Vad spännande med bittermandel i klimpen. Tack för att du berättar. Ja, fonderna är supersmidiga. Kram

 • Monica

  Jag kokar fläsklägg ibland och den buljongen blir väldigt god så då använder jag den till att koka ärtsoppa på som då i sin tur blir jättegod.
  Rotmos och fläsklägg ena dagen och ärtsoppa nästa dag,ja jag vet det är i häftigaste laget så ärtsoppan fryses in till ett senare tillfälle;-)
  Idag ska det bli broccolisoppa med halloumi.

  • Ami

   Hehe…men så gott med både rotmos o ärtsoppa. Riktigt härlig vintermat! Måste stå på menyn här snart.

  • Susanne Jonsson

   Oj vad gott Monica, bra jobbat!

 • Ingmari

  Tänk, minns barndomens urgoda kött- och grönsakssoppa med klimp, och soppan kokt på riktig buljong. Känner ännu smaken! Och klimp! Så enkelt men så gott. Fler som fått klimp?

  • Monica

   Ja självklart ska det vara klimp i köttsoppan:-)

   • Susanne Jonsson

    Yes!

  • Ami

   Mamma gjorde aldrig klimp men en gång för väldans länge sen bestämde jag mig för att prova. Ingen av oss hurrade precis. Men skulle vilja smaka klimp efter gammalt beprövat recept. Är väl ganska neutralt i smaken, eller hur?

   • Saradenrara

    Klimp är ett måste i kött eller grönsaks soppa här hos oss 😋
    Vi åt alltid klimp i soppan när jag växte upp o det är ju så himla gott mums !
    Jo nog är klimpen lite neutral i smaken o behöver en stadig buljong att koka i 😋
    Prova att göra klimp igen du 😋

   • Susanne Jonsson

    Ja! Prova igen! 1 ägg, mjöl, vatten och salt. Kör hårt Ami!

  • Susanne Jonsson

   Alltid klimp!

 • Margot

  Detta påminner mig om när jag var yngre kokade alltid riktig köttsoppa köpte högrev och extra märgben till buljong. Sedan i med potatis morötter palsternacka selleri och massor persilja. Måste tala om i helgen vankades Maud Onnemarks marockanska köttgryta men jag använde lamm oj vad gott det blev gjorde stor sats delade med mig till dottern. Efter bjöd jag på clemetinefterrätten med en kula glass med andra ord var det fest .

  • Susanne Jonsson

   Ohoj vilken härlig helgmat Margot!

 • Ami

  Ja åh vad spännande det ser ut, det du fotat. Månntro vad de röda trådarna är i mitten? Blir jättesugen. (Men idag får pappsen o jag nöja oss med Susannes ugnspannkaka m bacon. Faktiskt inte synd om oss det minsta ;)). Eftersom vi har tillgång till vilt blir det köttsoppa på älg eller hjort. Benbitarna med lite kött på, använder vi alltid till köttsoppa. Blir den godaste soppan enligt mig. Mamma gjorde alltid den soppan men kallade den för potatissoppa. Hon hade oftast bara morötter o potatis o så då ganska rikligt med köttbitar i. Jag har lagt till div lök, palsternacka, rotselleri o till sist persilja att strössla över…ganska rikligt. Vi är persiljomaner ;). Växer så det knakar i lerjorden vi har i stugan.
  När jag var gravid för första gången mådde jag så hemska illa några månader i början av graviditeten, då var mammas potatissoppa
  den enda mat jag kände mig sugen på. Hon var så snäll o kom med soppa till mig både nu o då. Kanske därför barnet som låg i magen då, är så förtjust i just köttsoppa på vilt idag :).

  • Ami

   Ska väl tillägga att jag alla andra gånger använder köpt eko-buljong, tärningar alltså. Utan glutamat. Alldeles för lat att koka egen.

  • Susanne Jonsson

   Oh så gott Ami! Vad roligt att höra! Jag tror det var en sorts krasse!

 • Lisa

  Vi har ofta älgbuljong som min svärmor kokar. Men jag tycker det är svårt med att göra något roligt av den. Det som du fotat ser ju super ut!! Ett sådant recept skulle vara roligt!

  • Susanne Jonsson

   Hej Lisa! Ja, än så länge har jag ett recept på laksasoppa som är väldigt många ingredienser, men väldigt gott! http://www.svt.se/recept/laksa-med-skaldjur

   • Ingmari

    Oj. Verkar kul och supergott.

    • Susanne Jonsson

     Vad roligt att höra!

   • Tompa

    Spännande tänkte jag först!! Men upptäckte att jag läst fel, trodde det var lakasoppa receptet gällde…

    • Susanne Jonsson

     Hahaha, ja, det hade det lika gärna kunnat vara när det är jag som är i farten Tompa 🙂

  • Susanne Jonsson

   Ps. Lisa, alla sopprecept här på bloggen skulle älska att bli tillagade din älgbuljong!