Okategoriserade  Susanne funderar  Susanne på resa 

Buljonghypen

Som kock blir man alltid glad när det börjar pratas buljong. Man kan se det, det tänds en speciell gnista i våra ögon när vi pratar buljong. Buljong kokt på riktigt sätt, med ben, grönsaker och allt som hör till menar jag. Även om jag måste erkänna att jag fuskar med färdig också. I fjol tog min kompis matskribenten med mig på buljong- & nudelrestaurang djupt in i Londons Soho. På en lång rad satt trendiga människor och sörplade buljong och nudlar. Åsså vi. Jag kände mig inte så trendig när jag satt där och försökte äta nudlar i buljong med någon sorts stil, men trendigt, det var det. Nu poppar det upp buljongtak lite här och där. Man kan få med sig sin buljong i take away mugg, istället för kaffe. Oerhört fint.

FullSizeRender

Nu senast jag var i London i november blev det nudel- & buljonghak igen. Den här gången tog jag ställets specialitet, en blandad soppa krönt med mjukkokt ägg. Buljongen kokt i 20 timmar. Jojo. Massa krispiga grönsaker och pulled chicken.

Men min bästa buljong kokas av mamma. Den är gjord på renben. Mkt bra recept: Lägg soppben och några bitar soppkött i tryckkokaren med hela pepparkorn (lägg dem gärna i en kryddsil eller knyt in i en bit gasbinda så slipper du bita på pepparkorn alt sila efteråt), häll på vatten så att det täcker. Koka tills köttet lossnar från benen. Lyft ur ben och kött, lägg i potatis, skivad purjolök, bitar av rotselleri och palsternacka. Koka tills de är mjuka, lägg i urbenad kött. Smaka av med salt. Funkar med fläskben också.

Det blir världens godaste, nyttigaste och bästa köttsoppa. Har ni testat? Är det någon som kokar egen buljong, eller gör ni som jag och blandar hemkokt med köpes beroende på tillfälle och tid? Och vore det inte toppen om man kunde köpa en flaska superbuljong i sin matbutik? Jag testade den frysta som skulle vara bättre, men jag tyckte inte den var det. Hur kan man skriva såhär mycket bara om buljong, tänker jag nu. Jag har ändå försökt hålla det kort, hahaha…. Ha en underbar dag kompisar!