Bjudmat  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Soppa  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Billig & bra januarimat

Idag vill jag tipsa om en favorit som är lätt att glömma bort, men som passar utmärkt såhär mitt i vintern. Den är god, enkel, få ingredienser och kostar bara 2,50 kr/portion.

namnlöst-1955

Potatis- & purjolökssoppan. Med tanke på att man mättar 4 personer på en tia är den oslagbar. Speciellt eftersom det är räknat på ekologiska råvaror.

Potatis- & purjolökssoppa, 4 port

1 purjolök, strimlad

500 g potatis, skalad och skuren i små bitar

1 buljongtärning

salt, peppar, olja till stekning

 1. Fräs potatis och hälften av löken i olja.
 2. Häll på ca 1,2 liter vatten och buljong
 3. Koka tills potatisen är mjuk, det tar högst 10 minuter.
 4. Lägg sist i resterande purjolök i soppan. Smaka av.

Men jag är lite nyfiken: Vad är din bästa budgetmat? 

Ps. Om man vill ha lite mer mättnad så är det perfekt med varma mackor till, här hittar du ett bra recept. Ibland kör jag bara med ost och sambal oelek, det går bara bra!

 • Margot

  Idag ska vi äta en av våra bästa soppor nämligen linssoppa med grönsaker och kryddad med chili den värmer gott nu när man varit ute med den lille hunden i all snön och 8 grader kallt. Hans bor hos oss i 2 veckor då hans mätte och husse flyger till Thailand

  • Ami

   Så värdefullt för för husse o matte att ha hundvakt som åtar sig hela 2 veckor. Linssoppa är så gott ja. Tror jag tycker om så gott som alla soppor utom då kanske oxsvanssoppa som jag fjorde för några år sen, bara för att testa. Den blev fet o inte så aptitlig. Vet inte vad jag gjorde för fel.

   • Susanne Jonsson

    Den kan ju lätt bli lite fet. Kanske sätta i kylen över natten och lyfta bort fettkakan?

  • Ingegerd

   Har nyss ätit en stor portion linssoppa med chili o ingefära efter en promenad i -15 gr. ( Susannes recept förstås )

   • Ingmari

    Hej ni alla som gör linssoppa! Jag tar gärna del av era recept. Söker bra recept på det. Vilka linser använder ni?

    • Ingegerd

     Kolla Susannes recept,( röd linssoppa med ingefära och chili) mycket god!

     • Susanne Jonsson

      Tack Ingegerd! Min favvo också!

    • Susanne Jonsson

     Hej Ingmari! Kolla här! https://blogg.svt.se/susanne/2015/09/10-suverana-soppor-2/ Jag köper ekologiska linser på en butik, det finns ett bra, prisvärt alternativ, kolla i hyllan!

   • Susanne Jonsson

    Härligt att höra!

  • Susanne Jonsson

   Så mysigt Margot!

 • Ingmari

  Väntat spänt på programmet Vegorätt. Ska se på play. Men tror att du, Susanne, var före i tiden med dina mattips och tankar kring maten.

  • Ingmari

   Nja… Inte gravallvar utan glatt men med allvar och mening hos Susanne vid matlagning. Tyvärr lite för flamsigt och oseriöst i nya Vegorätt. Försöker plocka till mig de vetenskapligt sett goda bitarna och råden i nya programmet (fast tyvärr var det inget okänt och nytt att lära…) men kommer nog mycket hellre att se Susanne och de övriga kollegorna till henne vid spisen i Gokväll. När det äntligen kommer ett ”grönt” program så är det trist att bli så besviken. Även recensioner säger så. Susanne och Gokväll är ohotade. Skönt att få se rätter bli lagade konkret och rejält med förklaring. Tack för det!

   • Ami

    Nu missade jag programmet Vegorätt igår men ska se det senare idag. Men jag är så nöjd med receptbanken där bl.a. Susannes alla goda recept finns med o med Skafferiet här. Hinner inte göra hälften av dem men plockar gobitar därifrån mellan varven. Sen är det som ni andra säger här också, den varma o gemytliga atmosfären betyder lika mycket som allt annat sammanslaget. Må så gott i kylan! -17° här i Östergötland i morse.

    • Ingmari

     Precis. Toppenbra receptskafferi här hos Susanne!

     • Susanne Jonsson

      Vad roligt att ni gillar mina recept. Jag jobbar jättemycket för att ni ska få de bästa och roligaste recepten här.

  • Susanne Jonsson

   Ja, spännande med nya program!

 • Ami

  Ja den soppan är så god! Den har vi som budjet/snabb-mat tillsamman med raggmunk (utan fläsk men grönt till). Tack Susanne o ni andra för goda sopptips! Har planerat för kålsoppa i morgon, vegetarisk tänkte jag. Har inget så där solklart recept men får kolla runt lite. Oj så skönt det var att börja vattengympan i kväll efter ett alldeles för långt jullov. Min kropp mår så mkt bättre av att röra på sig regelbundet. Kylan har ju gjort hundpromenaderna lite kortare än vanligt också. Goda soppor o mer motion är vad jag behöver nu. Må så gott alla!

  • Susanne Jonsson

   Men SÅ skönt Ami! Heja du!

 • Liljan

  Skrattar gott just nu,öppnade datorn efter en tidig middag som bestod av ..just de´- potatissoppa! Älskar ju soppor av alla de slag, särskilt så här års, vi har haft runt -10 minus ett par morgnar nu. Budgetmat-ja kål, olika sorter är ju prisvärt. Frittata med rester eller nån´korvsnart kostar inte mycket.Jag har ofta många olika sorters ost hemma, bra i grytor, soppor,omeletter-vad som nästan- ikväll bottnade jag soppskålarna med pepparrotsost som smälter ner o ger god smak!
  Susanne, vill bara säga att det är DIN blogg och DU själv som bjuder på sån´glädje o kärlek, att det är tack vare det som vi andra trivs och mår så gott här o då blir vi ju också fyllda av värme till dej och varandra- TACK du fina!!
  Önskar alla en fin vecka.. fast vi hörs nog innan veckan är slut :o) Kram, Liljan

  • Barbro

   Jag håller med dej om vad Du skriver Liljan.
   ha nu en bra vecka allihop här inne men vi hörs säkert fler gånger.
   Kram Barbro

   • Susanne Jonsson

    Tack Barbro. Kram

  • Susanne Jonsson

   Men TACK Liljan! Så fint för mig att få höra. Vilket bra tips med färskost, pepparrot är ju supergott! Vad roliga tt vi serverar samma sak 😀 Kramar och Tack än en gång fina du

  • Ingmari

   Håller med att Susanne med härlig och smittande glädje samt trevliga mattips sporrar oss till goda dagar och matlust. Ni alla på sidan här bidrar med alla glada tillrop och peppning. Tack för det! Trevlig tisdag. Undrar vad det blir i rutan ikväll? Blev förresten sugen på raggmunk när jag läste om det här. Undrar hur det blir med glutenfritt mjöl? Har nog testat en gång för länge sedan men det finns så mycket nya, bra glutenfria mjölsorter nu.

 • Margot

  Även vi kör med olika soppor vi gillar brocolli som vi fräser med lite lök hönsbuljong sedan mixar jag den och lite grädde eller creme fraiche inte alls dumt. Vet ni vad idag vankades det våfflor till kaffet hade ingen grädde och sylt men mjuk vaniljglass till var Mums !!!! Men potatis purjolök är ju Jättegott

  • Ingmari

   Ja, broccolisoppa är ju så gott också. Låter verkligen som mumsig måndag med glass. Numera finns det så många sorters supergod laktosfri glass så det är inte längre något problem för oss alla i min familj heller. Vi tar nästan hellre det än grädde. Och laktosfri créme frâiche är också så gott till. Även med sylt. Testa om ni inte har gjort det.

  • Susanne Jonsson

   Gott Margot!

 • Ingmari

  Och så gott… Själv gillar jag även blomkålssoppa, köttsoppa och sparrissoppa, men de två sistnämnda är jag för dålig på att göra själv. Spenatsoppa med kokta ägghalvor är gott. Märker att jag alltmer är sugen på soppa. Budgetmässigt är ju blodpudding bra, gott och nyttigt. Jag kämpar även med svår (och obegriplig) järnbrist trots bra Hb-värde så jag slår verkligen ett slag för järnrik mat. Apropå purjolök. Supergott är att koka långa bitar av purjo i saltat vatten, läggs i smord form och ost över, sedan in i ugnen. Njutes!

  • Susanne Jonsson

   Oh ja, det hörs underbart gott Ingmari! Järnbristen där får vi försöka tipsa varann om bra grejor. Någon som har tips?

   • Ami

    Kanske att laga mat i järngryta o sen är det nog bra att tänka på att fytinsyran i spannmålsprodukter, mejeriprodukter o te-kaffe-choklad hämmar järnupptaget o att c-vitamin ökar upptaget. På min lista på järnrika produkter står: kött, fisk, nötter o frön, torkade aprikoser, baljbäxter, surdegsbröd m.m. Men du Ingmari vet säkert om allt detta förut.

    • Ingmari

     Ja, tack för omtanke, men som du skriver så tänker jag på allt detta sedan länge. Äter gärna blodtunnbröd också. Dubbel dos järntabletter i åratal höjer inte värdet så nu blir det nog intravenöst, direkt i blodet, enligt löfte från doktorn. Skumt varför det inte stiger. Är testad så glutenproblem är det inte. Har för mig att grönkål är järnrikt också. Ska testa det också. Tacksam för alla tips!!!

     • Ami

      Inte lätt att förstå sig på kroppen ibland. Hoppas läkarna kan hjälpa dig att få ordning på bristen till slut. Jag tar väldans höga doser D-vitamin för att komma till rätta med min brist på det vitaminet. Försöker givetvis att få i mig så mkt som möjligt gm maten o dagsljuset. Ska ta nya prov så småningom får vi se om det hjälpt.

     • Ingmari

      Hej. Så viktigt det är med nyttig mat. Både jag och barn har också D-vitamin brist. Trots tabletter. Ena barnet får inte upp värden trots injektioner. Lustigt för jag har många brister och behöver tabletter. Bla magnesium, zink, B12, mm, trots alla insatser med mat mm. Möjligen om laktosintolerans hos oss spelar roll. Barnen är adopterade så ärftligt fel kan det inte vara. Vad få känner till är att järn- och D-vitaminbrist ger inte bara trötthet utan även svår smärta i benen, dåligt immunförsvar, mm. Hoppas du får D-vitamintillskott att känna dig bättre, Ami, för det är inte kul. Kantareller innehåller lustigt nog mest D-vitamin av all mat. Gott också.

     • Ami

      Kantareller visste jag inte om. Tack för tips. Får plocka o frysa in lite mer till hösten. Varma kantaeellmackor är ju bland det bästa som finns. Jobbigt med era brister förstår jag. Men ibland hjälper det inte att reglera brister med kosten…o tydligen inte alltid med tillskott heller. Min syster hade också svår D-vit.brist o det tog henne ett par år av extremhöga doser innan hon kom tillrätta med det. Min läkare sa att man rekommenderar alla i Sverige att ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret. Alla här har mer eller mindre brist som hon sa. Tabletterna fr apoteket är alldeles för svaga för att ge effekt om man har svår D-vitaminbrist….de som går att köpa receptfritt alltså. De kanske är bra som vanligt tillskott. Sen fungerar vi ju alla så olika o får även lite olika råd från olika läkare. Kul ändå att kunna tipsa varandra om saker o ting….o diskutera det hela.

     • Susanne Jonsson

      TACK för att ni berättar om era tips och råd här. SÅ viktigt! Ja, jag har också fåra lära mig att ett starkt, bra d-vitamintillskott är nödvändigt under vintern. Mycket viktigt.

     • Ami

      Förresten är jag laktosintollerant också :).