Okategoriserade 

Veckans torsdagstips

Jag är ju på resande fot, men ett torsdagstips ska det bli ändå!

036A1380

Foto: Clara Lidström

Jag vill tipsa om en vacker, färgglad och supergod sallad jag älskar den här årstiden. Jag gör en hel bunke när jag ändå håller på och den räcker hela veckan.

Rödkålssallad med sesam

1 huvud rödkål (eller annan kål, vi nöp i lite grön- & purpurkål)

1 purjolök, strimlad

0,75 dl äppelcidervinäger

1 dl ljus soja (japansk)

1 dl rapsolja

1 msk honung (veganalt är agave eller socker)

några droppar sesamolja

till garnering: 2 msk sesamfrö

Skär kålen i tunna strimlor. Använd mandolin, osthyvel eller matberedaren. Skölj den i durkslag och låt rinna av. Blanda med samtliga ingredienser (spara gärna lite purjo till garnering) och låt stå och dra till serveringen. Gärna minst en timme. Rör om ett par gånger. Garnera med sesamfrön och strö på lite purjolök.

Tips: smaksätt med chili och riven, färsk ingefära.

 • Anna J

  Rödkålssallad som är så gott. Det har vi alltid på vårt julbord. Vår variant är med rödkål, russin, äpple och rödlök plus en god dressing över. Denna variant verkar också väldigt smaskig. Jag tycker det är gott med sallader till julmaten, det lätta gröna väger upp liksom det lite mer tyngre vanliga julmaten.

  • Susanne Jonsson

   Eller hur Anna! Eran sallad låter underbart god, tack för tipset!

 • Margot

  Hejsan ville bara tala om att inköpte genast rödkål till denna läckerhet idag ska börja köra med min man att lära sig äta lite sallader han är svår med detta och jag älskar det. Så idag vankas denna sallad till lunch får väl köra med potstis och lite riktigt bra korv till för att blidka honom.

  • Susanne Jonsson

   Ja, vad roligt Margot! Bra jobbat!

 • Ingmari

  Åt rödkål med valnötter och apelsin som sallad nyss. Gott? Ni behöver inte fråga!

  • Susanne Jonsson

   Låter underbart Ingmari!

 • Liljan

  Hej fina Susanne,här kommer jag insläntrande.. Tack för härliga program förra veckan,vilket härligt gäng ni var! TACK också för det mycket intressanta inlägget o trendspaningen,jättekul att läsa om allt!! Det enda säkra är väl att vego eller mera grönt överhuvudtaget kommer med stormsteg.Så passande då också med din rödkålssallad idag-den ska jag absolut göra- älskar ju allt med sesam. Köpte rödkål igår som jag skulle syra..men blir nog sallad istället :o).Köpte även en stor påse grönkål till paj och jag ska även testa de´där grönkålschipsen som alla gör. Du är på resande fot..på väg till mormor? Ha det så gott whereever you are!!Kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Tack! Vad fint att du gillade det! Hoppas att du mår bra också. Kramar