Buffémat  Fräscha sallader  Julmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept 

Mina 20 bästa rätter för vegojulen

Oj vad fort december har gått. Har ni hunnit planera julmaten? Såg ni vår julspecial förresten? Lite synd bara att jag råkade spilla ut en halv liter glögg i direktsändning, rakt framför era ögon. Hoppla! Hos oss blir det mer och mer återhållsamt med julmaten för varje år. Vi väljer ut de rätter vi tycker mest om och jag lagar mest grönsaker. Det blir lättare känsla på julbordet. Mer färgglatt, fräscht och ingen matkoma. Man håller sig helt enkelt lite piggare. Jag gjorde mitt första vegetariska julbord för 3 år sedan på Go’kväll. Då var det väldigt ovanligt. Sedan dess har det bara ökat i popularitet och i år är det årets trend. För att fira det har jag listat mina 20 bästa vegogrejor till jul.

grillat2015-11-web

1. Beet balls, rödbetsbollar. Går att krydda som man vill, gissa vad jag har i? hahaha…

2. Citronbollar. Bästa receptet för lyxigt god vetomat. Älskar dom.

3. Veggie tray bakes. Se ovan. Och nedan. Denna fröjd för ögat. På jul gillar jag att ha i robusta kryddor som rosmarin och jag använder gärna citrusfrukter som sedan blir till en enkel, god dressing. Blandar grönsaker och rotsaker efter vad jag känner för.

sötpotatis-14-web

4. Fräsch rödbetssallad med sesam eller råriven

5. Sagolik lökpaj. Pekka Heinos bästa paj. Vad jag vet. Men det måste det vara. Den är helt vansinnigt god. Det tycker alla.

6. Rödbetsjanson. Fast utan ansjovis. Men med getost och valnötter, mums!

7. Päronsallad med stilton, valnötter & granatäpple!

chokladmousse1-2-web

Jag vill ha granatäpple på allt när det är i säsong…

8. Grillad squash med chili & lime (istället för eller som komplement på sillbordet)

9. Inlagda grönsaker (se ovan)

10. Rostad chili- & pumpahommos

11. Rostad potatis med saffransmajonnäs

12. Smördegstarte med lyxiga toppings

susanne2

13. Ostbricka med ljuvlig päronmarmelad piffad med citron & valnötter.

14. Grillade squashrullar fyllda med citronfärskost

15. Gröna bönor, mjukkokt ägg & rostad mandel

16. Grekisk paj med örtfluff

17. Knapriga morotssnittar med morötter & sesam

18. Grönkålspaj superfood!

19. Endivesallad med fikon & granatäpple

fikonsallad-25-web

Superenkelt! Lägg upp salladsblad på ett fat, toppa med fikon, granatäpplekärnor och strimlad salladslök. Mycket vackert på julbordet. Blanda 1 msk pressad citron med 3 msk rapsolja, salt och peppar till dressing.

fikonsallad-3-web

20. Quinoasallad med rostade betor & balsamico med rostade hasselnötter, mums! Det är lite av knepet för att lyckas när man fasar över från köttigare mat till vego, smaksätt ordentligt och se till att gästerna blir mätta.

Men jag är ju lite nyfiken. Vad lagar du för vegetariskt i jul? Berätta för mig och låt oss inspireras tillsammans!