Buffémat  Fräscha sallader  Julmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept 

Mina 20 bästa rätter för vegojulen

Oj vad fort december har gått. Har ni hunnit planera julmaten? Såg ni vår julspecial förresten? Lite synd bara att jag råkade spilla ut en halv liter glögg i direktsändning, rakt framför era ögon. Hoppla! Hos oss blir det mer och mer återhållsamt med julmaten för varje år. Vi väljer ut de rätter vi tycker mest om och jag lagar mest grönsaker. Det blir lättare känsla på julbordet. Mer färgglatt, fräscht och ingen matkoma. Man håller sig helt enkelt lite piggare. Jag gjorde mitt första vegetariska julbord för 3 år sedan på Go’kväll. Då var det väldigt ovanligt. Sedan dess har det bara ökat i popularitet och i år är det årets trend. För att fira det har jag listat mina 20 bästa vegogrejor till jul.

grillat2015-11-web

1. Beet balls, rödbetsbollar. Går att krydda som man vill, gissa vad jag har i? hahaha…

2. Citronbollar. Bästa receptet för lyxigt god vetomat. Älskar dom.

3. Veggie tray bakes. Se ovan. Och nedan. Denna fröjd för ögat. På jul gillar jag att ha i robusta kryddor som rosmarin och jag använder gärna citrusfrukter som sedan blir till en enkel, god dressing. Blandar grönsaker och rotsaker efter vad jag känner för.

sötpotatis-14-web

4. Fräsch rödbetssallad med sesam eller råriven

5. Sagolik lökpaj. Pekka Heinos bästa paj. Vad jag vet. Men det måste det vara. Den är helt vansinnigt god. Det tycker alla.

6. Rödbetsjanson. Fast utan ansjovis. Men med getost och valnötter, mums!

7. Päronsallad med stilton, valnötter & granatäpple!

chokladmousse1-2-web

Jag vill ha granatäpple på allt när det är i säsong…

8. Grillad squash med chili & lime (istället för eller som komplement på sillbordet)

9. Inlagda grönsaker (se ovan)

10. Rostad chili- & pumpahommos

11. Rostad potatis med saffransmajonnäs

12. Smördegstarte med lyxiga toppings

susanne2

13. Ostbricka med ljuvlig päronmarmelad piffad med citron & valnötter.

14. Grillade squashrullar fyllda med citronfärskost

15. Gröna bönor, mjukkokt ägg & rostad mandel

16. Grekisk paj med örtfluff

17. Knapriga morotssnittar med morötter & sesam

18. Grönkålspaj superfood!

19. Endivesallad med fikon & granatäpple

fikonsallad-25-web

Superenkelt! Lägg upp salladsblad på ett fat, toppa med fikon, granatäpplekärnor och strimlad salladslök. Mycket vackert på julbordet. Blanda 1 msk pressad citron med 3 msk rapsolja, salt och peppar till dressing.

fikonsallad-3-web

20. Quinoasallad med rostade betor & balsamico med rostade hasselnötter, mums! Det är lite av knepet för att lyckas när man fasar över från köttigare mat till vego, smaksätt ordentligt och se till att gästerna blir mätta.

Men jag är ju lite nyfiken. Vad lagar du för vegetariskt i jul? Berätta för mig och låt oss inspireras tillsammans!

 • Maria Gustafsson

  Gjorde rödbetsbollar i mellandagarna. Min systerdotter på nio år har blivit vegetarian så när de skulle komma blev middagen rödbetsbollar, revbensspjäll och potatisgratäng. Både hon och vi andra tyckte att de blev goda. Eftersom både jag och min mamma är glutenintoleranta så blev det med kikärtsmjöl.

  • Susanne Jonsson

   Hej Maria! Vad roligt att ni gillade dom. Bra jobbat!

 • Ingmari

  Nu är det dan före dopparedan. Även om vi inte doppar något längre fast vi gjorde när jag var barn. Ber att få tacka för året som gått och önska er alla och dig, fantastiska Susanne, en riktigt trevlig och God Jul! Om vi inte hörs före nyår så önskar jag er och Susanne även ett riktigt Gott Nytt År! 2016 siktar jag på mera grönt och nyttigheter i maten. Finner mycket råd och stöd här och tackar för alla tips från alltid glada Susanne.

  • Susanne Jonsson

   Tack snälla Ingmari! Jag uppskattar dina kommentarer och goda energi. Allt detsamma till dig. Och nu går vi mot vår & ljusare tider!

 • Margot

  Glömde säga att på vårt julbord kommer det att finnas lite goda ostar och päronmarmeladen som jag kokt den blev jättegod

  • Susanne Jonsson

   Åh vad roligt att höra, tack!

 • Margot

  Ja säger som Ingmarie att det är svårt att få in grönt på julbordet men grönkål som fräses i smör och grädde på samt lite sirap men då kokar man kålen först detta görs i Halland därifrån har vi lärt oss detta men även rödkål på burk tycker min familj om. Ska försöka med något mer med grönkål och andra grönsaker samt strö getost över det är gott. Får börja varje år och smyga in något .

  • Susanne Jonsson

   Ja, helt rätt Margot!

 • Ingmari

  Rödkål måste jag ha fast då den kokta på burk. Fusk men gillar den. Traditionellt är det svårt att få in grönt till jul tycker jag för ingen äter det. Men brysselkål brukar fungera fast det inte är poppis för övrigt på året. Ska jobba för mer grönt.

  • Susanne Jonsson

   Heja på Ingmari!

 • Lina

  Säkert en dum fråga ….men rödbetsbollarna m sesam som du gjorde i gokväll: är det kokta el råa rödbetor du river? Lina

  • Susanne Jonsson

   Hej Lina! Absolut inte en dum fråga, jag blir jätteglad när ni frågar så jag har möjlighet att förklara. Ibland går det lite fort både i recept och program. Det är råa rödbetor som jag skalar och river.

   • Lina

    Tack Susanne för ditt svar.

    • Susanne Jonsson

     Inga problem Lina! God jul!

     • Lina

      God Jul!😇

 • Anna J

  Det som är vegetariskt på vårt julbord är: en grönkålspaj, en broccolligratäng med ädelost, hemmagjord rödbetssallad, en rödkålssallad och en grönsallad. Åhhh, börjar längta till julaftonens goda mat nu. Tack för fin vegatarisk inspiration i blogginlägget.

  • Susanne Jonsson

   Låter supergott Anna! Bra jobbat och Tack för inspiration!