Bjudmat  Ekologiskt på budget  Fika  Frukost  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Sylta och safta  Vardagslyx  Vegetariskt 

Ljuvlig päron- & citronmarmelad

Tänk att vissa recept fastnar så man längtar efter dem samma tid varje år. För mig är ett sånt päron- & citronmarmelad med vanilj & valnötter. Ibland gör jag den med kanelstång och ibland med ingefära också (såklart)…

päronmarmelad2015-4-web

I år testar jag med extra citron, och både vanilj och kanel, återkommer med resultat och recept så fort jag hinner. Är på väg till Ljungby strax och laga mat till vinnaren i Världens barn-grejen där vi lottade ut mig.

päronmarmelad2015-56-web

Det här är en perfekt julklapp, speciellt till de som ”har allt”. Det är nåt speciellt med att ge bort nåt man har gjort själv. Varje gång jag gör det känns det väldigt fint. Man lägger ner kärlek i att omsorgsfullt koka en marmelad till någon man tycker om. Det är liksom grunden. Jag har frihet att välja fina, ekologiska ingredienser och ändå hålla en hyfsad budget. Och varje gång man tar fram marmeladen eller vad det kan vara som man har fått, så tycker jag det känns extra fint i hjärtat att någon har lagt ner sin omsorg och faktiskt tagit sig tid och stått och gjort det här, vad det nu än kan vara.

päronmarmelad2015-85-web

Har du nåt tips på ätbara julklappar som du brukar göra? Nåt du uppskattar att få?

 • Margot

  Glömde berömma dig för dina bilder du bifogar här på bloggen man blir ju sugen av att bara titta på dem det gäller alla vackra naturbilder som finns ibland man blir så glad av se dessa..

  • Ingmari

   Håller med. Bilderna på mat etc är så tydliga och informativa samtidigt som de är så vackra. Och naturbilderna är så drömskt magiska och ger ett lugn men också inspiration.

   • Susanne Jonsson

    Tack, 1000-tack!

  • Susanne Jonsson

   Tack Margot, vad glad jag blir att höra det!

 • Liljan

  Jag tycker det är jätteroligt att ge bort ät/drickbara presenter till jul! Julsocker som görs med julkryddor som ska dra i 3 veckor är alltid bra. Lemoncurd gjorde vi ett år, kanellikör är också rolig att göra,köpte en flaska i Tyskland för många år sedan,den var så god att jag försökte kopiera ?, blev bra till slut. Även Saffransnaps som ni diskuterade i programmet sist..den blev för stark så tillsatte lite sockerlag och en vaniljstång :o) så nu är det drickbart även om det inte blir ofta man dricker likör,nästan bara till jul.Jaa, man kan väl ge bort allt i matväg, särskilt till de som inte hinner eller kan/vill själva. Ha det så bra alla, Kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   WOW!!! Du är ju helt makalös! Tack för supertips Liljan! Kram

 • Barbro

  Några brödkakor med nån god marmelad är ju alltid kul att ge bort eller få.
  Karameller att ge bort i fin ask är också ett nöje att ge.
  Kram o ha en bra dag allihop.

  • Susanne Jonsson

   Ja, vilket bra tips Barbro! Tack!

 • Margot

  Oh vad gott det låter men har inte gjort sådana julklappar men däremot har jag bakat småkakor och lagt i fina burkar. Jag gjorde det ofta till min syster som aldrig hinner på grund av jobbet, men nu bor vi för långt ifrån varandra och träffas inte över julen. Men ska nog göra denna marmelad till oss själva att skämma bort varann över jul. Ha en riktigt bra vecka mitt i all julbrådska.

  • Susanne Jonsson

   Men SÅ fint Margot! Heja du!

 • Anna J

  Vad gott det verkar! Jag gillar ätbara presenter, både att få och att ge bort. Det är som du skriver, nåt speciellt med det. Jag brukar till jul göra julgodis och packa in fint i tex cellofan eller lägga ner i nån fin burk som är loppisfyndat. I år ska jag göra dina fina små söta saffranskakor som du visat här på bloggen nyligen och ge bort till nära och kära till jul. Jag ska slå in dom i cellofan och knyta fina band runtom. En god matjulklapp jag fick för ett par år sen var hemmagjord senap, perfekt att ha över jul till skinkan och korv.

  Ha en fortsatt fin vecka! Kram!

  • Susanne Jonsson

   Åh vad mysigt! Jag kan verkligen föreställa mig det Anna, du verkar vara så fin person! Kram!

 • Ingmari

  Det verkar vara en supergod blandning som jag själv inte hade kommit på. Själv tycker jag om tomatmarmelad. Har fått det men har inget recept. Har du?

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt att du gillar! Nej, inget sånt i arkivet.