Okategoriserade  Susanne funderar  Susanne på resa 

Heta mattrender 2016

Vad kommer vi mumsa på det närmaste året? Den frågan tycker jag som kock och produktutvecklare är extremt spännande. Jag har spanat lite när jag var i England, det blev mest inom den lite ”nyttigare” maten, för att det intresserar mig just nu, men jag har även tittat på det bredare spektrat. Det är en ovanligt lång text för att vara här. Låt oss börja!

Dairy free sprouted paleo activated chia plant protein

Vad i?! Nä, det är int ett skämt, det är namnet på produkten på bästa hyllplatsen i trendbutiken idag.

Detta år är det helt klart Raw som gäller i allt. Bollar, sallader, you name it. Jag åt en ljuvlig raw pad thai på ett ekoställe. Ska försöka göra om den här hemma. Raw & Superfoods (mat som tillför mer bra grejor än enbart energi, oftast kallat kalorier)

Paleo ska det vara. Paleolitisk näringslära. Ibland kallas den stenålderskost. Jägar -& samlardieten. För alla som är intresserade av det finns det miljarders sidor på nätet.

Nötter och fröer ska vara aktiverade/sprouting tex nötsmör och olika pulver. Jojjo.

Vete- och glutenfritt såklart. Debatten går hårt i brittisk media, i både tv och tidningar berättar experter att nej, det är helt onödigt, det är fortfarande bara en mycket liten del av befolkningen som är på rikt glutenintoleranta. Jag tror nog att många är informerade om det nu, men mår man bättre av att utesluta det, så är det väl bara bra? Förutom att det inte då går så bra att diagnostisera riktig celiaki om man slutat med gluten redan. Enligt ny forskning som jag läst om i boken charmen med tarmen kan man faktiskt vara överkänslig mot just gluten, utan att provet på vårdcentralen visar det, så jag tycker det är lite väl snabbt att avfärda massor av människor som hypokondriker. Vi vet ju kanske inte prick exakt allt om människokroppen. Och ja, är man en tidigare storkonsument av bröd och andra enkla kolhydrater så mår man nog bättre av andra orsaker också.

Chiafrön, numera ofta malda. Det kan ju vara bra tänker jag som provat mortla och dammsugat upp hälften. Men man får köpa mindre kvantiteter så de int blir dåliga.

Chipsen ska naturligtvis vara gjorda på grönkål. Sedan smaksatta efter alla jordens kombinationer. Förra årets hit var hummus- och quinoachips. De är fortfarande populära. Jag gillar dom, hahaha…

Susanne_Jonsson_2014-4691

Grönkålslandet. Foto: Andreas Nilsson

Nyttiga snacks i portionspåsar. Du behöver inte längre trycka en chokladbar på bussen hem. Eller bära runt på kokta ägg i handväskan. Om du inte vill alltså. Nya alternativ expolderar.

Yoghurt och mjölk ska vara ekologiska och helst vegetabiliska, men nu har det kommit fram att vi måste lugna oss med mandelmjölken. Inte för att det är värst mycket mandel i den färdigköpta, typ 7%, men tydligen håller vår mandelkonsumtion ändå på att förstöra hela kaliforniens miljö och vattenförsörjning, eftersom de största mängderna odlas där. Det torkar ut och orsakar jordbävningar. Ja, är det int det ena så är det det andra. Havre ska dock gå bra. Det stora svenska havreföretaget verkar gå lysande. Jag testade förra året en yoghurt på kokos, det vad då en helt ny produkt, men den fortsätter öka i popularitet. Riktigt god. Svår att hitta i Sverige bara.

Råpressad juice och smoothies ska det vara, på längden och tvären, gärna med superfoods och extra vitaminer och gissa vad?! Ingefära! Och färsk gurkmeja. Det har jag skrivit om tidigare. I Indien säger de att det botar det mesta. Jag glömde fråga om det är den färska eller torkade det avser, men av mina recept därifrån verkar det vara båda.

Björkvatten. Jojjomän. Istället för bubbelvatten. Finland verkar vara en stor exportör. Kanske nåt att göra själv för oss? Man kan undra varför, men också, och lika gärna: varför inte?! Bättre än sötläskdricka med konstgjorda färgämnen som ev kan framkalla adhd. Och jag är alltid pro bra, alkoholfria drycker. Hur mår träden av det här, undrar jag, som gillar träd.

Te, infusioner (te på andra saker än te, tex-gissa?! Ingefära och mynta. Och det nya trendkaffet med smör och kokosolja i. Det kostar typ en miljard. Kaffet. Dra åt skogen, tänkte jag. Tills jag hade smakat det. Åh nej! Jag har vart med om det här, tänkte jag när jag under tillfällig sinnesförvirring vandrade hem till Camden från Notting hill, sippande på det godaste kaffet ever. Det kändes precis sådär som när man råkat bli kär i HELT fel kille. Eller skaffar sig en ful ovana. Och det är för sent att ångra sig. Men We shall overcome, svindyra kaffet. Jag kan tänka mig att kompromissa. För du är värd det. Annars får vi sälja nåt på blocket. Eller bara träffas ibland.

Alger- så hett! mineralrikt och odlat/plockat i giftfria hav. Vars finns dom, undrar man då.

Närproducerat. Småskaligt. Fortfarande.

Det finns massa fler saker, men det här är ett urval.

Om vi hoppar vidare till det som inte faller in under rådande hälsobonanzan så har vi också mycket roligt att njuta av.

Streetfood. Mat ska vara kul, men också enkelt att ta till sig. Man vill prova olika smaker. Matmarknaderna och samlingsplatser för streetfoodvagnar är ställena man ska söka upp. Fet hipstervarning. Men vad gör det? Så länge det är gott. ”Stökig, ”skitig” och ”rå” känsla, lite ruffigt ska det vara.

IMG_5951

Glasskiosk i Camden, London. Helrätt. Industrikänsla. Proffsigt. Nördigt. Riktigt, riktigt gott!

Veganskt, vegetariskt absolut-men det är inte fel med en ekologisk köttbit, gärna grillad på nåt sydafrikanskt specialsätt. Eller en vanlig stekbit på pommes. Korv är också hett (även om jag personligen har gått vidare litegrann från korveriet. En bra korv är ändå alltid en bra korv).

Belgiska våfflor ska det vara, gärna med konstiga toppings. Okej, vanliga toppningar går bra också. En jag testade var friterad kyckling med lönnsirapssmör. Det var gott. Lustigt nog så gillar jag mitt eget recept bättre, hahaha, så var det med den jantelagen! Men ärligt, mina krispiga Belgiska citronvåfflor är int att leka med. Lite krispigt bacon på dom så! eller tjock, grekisk yoghurt, honung och bär?

IMG_5717

Pajer. Ja, det är faktiskt sant. Lustigt nog fick jag en kommentar angående att det var otrendigt att jag lagade paj på Go’kväll häromveckan, hahaha… Bara så ni vet, jag följer min egen magkänsla och i min värld ÄR det alltid bra att ha några bra pajrecept i bakfickan, eftersom alla gillar paj och det är den perfekta bjudmaten. Oavsett om det är trendigt eller inte.

IMG_5633

Brownies. Ja, det är ju aldrig fel. Det kan ju liksom helt enkelt aldrig bli fel. Vem gillar inte en brownie? Just nu ska de gärna vara smaksatta med salt karamell, valnötter eller varför inte bacon? Såklart med glutenfria alternativ. Gärna toppade med ett lager jordnötssmör. Gärna i en ask med 500 olika smaker, så att man objektivt kan jämföra. Jag köpte mitt livs dyraste brownie på den hära resan. Men då var det iofs bacon i den.

Flat white, kaffe med mjölk, ja, jag vet, men det är mer än så. Blev beroende av denna dryck när jag var i Australien och Nya Zeeland. De kan det här där. Men vi har  juSÅ superbra kaffe här, så varför är det fortfarande nästan omöjligt att få en bra sån på café i Sverige? När er lokala barista har lärt sig göra en sån, så testa det. Det är som en cappu, men godare. Inte så mycket smaklöst skum, mer krämig. Tycker jag. Bara man int har i lättmjölk, det kan förstöra vilket kaffe som helst. Samma med mellanmjölk. Hälla vatten i kaffet? Amerikanerna gör det förresten. De gillar det. Hmmm… Jag kör med standard eller ohomogeniserad gammaldags mjölk som jag vid behov (inte till kaffet) späder ut med vatten. Det blir även billigare i matlagningen samt mindre vatten att bära hem, när det ändå finns i kranen.

Pizza & varma mackor. Gärna med massor av olika ostar. Gärna som slice så man kan prova olika. Blanda vrållyx som hummer med pommes.

Soppa. Ja, man kan ju bara hålla med. Det är undermat.

Lyxiga nudlar i hemkokta buljonger. Riktigt hett. Alla slurpar nudlar just nu. Jag gillar det. Tror att jag berättade för er att jag var på ett nudelställe med min kompis matskribenten i London förra året. Inget ställe för första dejten, om man int är av det modigare slaget. Eller väldigt skicklig med pinnarna. Jag gillar en variant med pulled chicken, böngroddar, annat finstrimlad grönt, kimchi och mjukkolt ägg just nu. I hemkokt kycklingbuljong såklart. Ah! Lyxbuljong!

Fortsättning följer. Vad tror du blir nästa års trender inom mat?