Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Okategoriserade 

Susannes saffranskakor

Hej kompisar! Här kommer recepten samlade eftersom det blev så konstigt när inlägget publicerades. Det är något med tekniken som gör att formeringen inte fungerar som den ska, bilder och text hoppar runt. Ledsen för det. Jag har bett om hjälp att fixa det. /Susanne

Susannes små saffranskakor, ca 60 st

0,5 g saffran

2 msk vispgrädde

200 g kallt smör i bitar

330 g vetemjöl

35 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg (gulor till degen, vitor till marängen)

Mortla saffran och koka upp den med grädde. Låt svalna. Lägg smör, mjöl, socker och vanilj i matberedaren. Mixa hastigt ihop, tillsätt äggulor och saffransgrädde. Tvärmixa till en slät deg. Knåda ihop, lägg i plastpåse och ställ i kylen. Jag brukar låta den vila så ett tag, ibland över natten, ibland bara nån timme. Sedan bakar du ut enligt vad du vill ha, jag har delat degen i 3 delar, marängen blir något stor sats, men svårt göra mindre. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och baka 10-15 minuter mitt i ugnen på 175 grader.

Juliga Jitterbugg

2 äggvitor

0,75 dl strösocker

Vispa upp vitor och socker till maräng. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek. Bred ut marängen på degen, rulla ihop, skär i så stora bitar du vill.

Syltsnittar med hallon & citronglasyr

0,5 dl fast hallonmarmelad eller sylt

0,5 dl florsocker+en gnutta pressad citron till glasyr

Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Tryck till och tryck med ett finger så att det bildas en skåra. Fyll skåran med marmelad. Grädda, låt svalna något, men inte helt. Blir den för kall går den inte att skära snyggt. Skär i bitar. Låt svalna helt. Rör ihop florsocker och vatten, ringla ovanpå.

Små söta saffranskakor 

1 dl pärlsocker

Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Rulla i pärlsocker eller kokos, tryck fast runt om. Skär i bitar.

saffranskakor2-6-web