Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Okategoriserade 

Susannes saffranskakor

Hej kompisar! Här kommer recepten samlade eftersom det blev så konstigt när inlägget publicerades. Det är något med tekniken som gör att formeringen inte fungerar som den ska, bilder och text hoppar runt. Ledsen för det. Jag har bett om hjälp att fixa det. /Susanne

Susannes små saffranskakor, ca 60 st

0,5 g saffran

2 msk vispgrädde

200 g kallt smör i bitar

330 g vetemjöl

35 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg (gulor till degen, vitor till marängen)

Mortla saffran och koka upp den med grädde. Låt svalna. Lägg smör, mjöl, socker och vanilj i matberedaren. Mixa hastigt ihop, tillsätt äggulor och saffransgrädde. Tvärmixa till en slät deg. Knåda ihop, lägg i plastpåse och ställ i kylen. Jag brukar låta den vila så ett tag, ibland över natten, ibland bara nån timme. Sedan bakar du ut enligt vad du vill ha, jag har delat degen i 3 delar, marängen blir något stor sats, men svårt göra mindre. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och baka 10-15 minuter mitt i ugnen på 175 grader.

Juliga Jitterbugg

2 äggvitor

0,75 dl strösocker

Vispa upp vitor och socker till maräng. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek. Bred ut marängen på degen, rulla ihop, skär i så stora bitar du vill.

Syltsnittar med hallon & citronglasyr

0,5 dl fast hallonmarmelad eller sylt

0,5 dl florsocker+en gnutta pressad citron till glasyr

Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Tryck till och tryck med ett finger så att det bildas en skåra. Fyll skåran med marmelad. Grädda, låt svalna något, men inte helt. Blir den för kall går den inte att skära snyggt. Skär i bitar. Låt svalna helt. Rör ihop florsocker och vatten, ringla ovanpå.

Små söta saffranskakor 

1 dl pärlsocker

Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Rulla i pärlsocker eller kokos, tryck fast runt om. Skär i bitar.

saffranskakor2-6-web

 • Margot

  Hejsan är tvungen att skriva ner några rader och lovorda receptet på saffransbullarna med mandelmassa och vit choklad russin vi tog oss varsin till kaffet nu värmde dem i mikron var såååå goda !!! Skickade med sonen några väntar mig bara att han ringer och ber mig baka till dem också . De var som wienerbröd .

  • Susanne Jonsson

   Hihi, visst är de goda?! Tack snälla för att du berättar för mig!

 • Ingmari

  Ska testa med laktosfritt smör etc och se hur det blir. Spännande!

  • Susanne Jonsson

   Heja Ingmari!

 • Margot

  Hejsan i novembermörkret men nu har vi druckit kaffe med nybakta kakor de du men får väl göra 1 sats till varje sort för att frysa till jul. Det är mycket gott med hembakt jag har även gjort lussebröden med mandelmassa och vit choklad men jag känner att jag är 71 år orkar inte lika mycket som förr . Jag har lte skador på ben och fötter ,en det är så kul att baka. Detta med surfplatta är såå roligt. Ha det gott

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt att du har kul med surfplattan Margot! Jag tycker det låter som att det är full fart på dig ändå. Bra jobbat! Solstrålar!