Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Restratatouille

Händer det för dig att det blir över blandade grönsakssnuttar ibland? Tänker på de där som eventuellt ligger längst ner i grönsakslådan?

ratatouille-9-web

Kanske har de hunnit bli lite skrumpna. Kanske finns det en påbörjad burk av grönsaksröra eller en dutt tomatpuré i kylen? Eller en burk tomater i skafferiet? Känner du igen något av det hära?

ratatouille-15-web

Grattis! Du har en lysande möjlighet att skapa en av mina favoriträtter, ratatouille. En grönsaksröra som du snabbt och enkelt svänger ihop. Om du inte vill servera den direkt så går det utmärkt att frysa in i portionspåsar och ta fram. Jag använder den sedan som sås till allt möjligt från pasta till vegbiffar, köttfärsbiffar, kyckling, fisk, ja, den funkar till allt. Inte nog med det, det är en utmärkt grytbas. Fräs köttfärs eller kyckling i bitar, tillsätt ratatouille och hips vips har du en ljuvlig gryta. Eller späd med vatten och du har en härlig soppa!

ratatouille-16-web

Du kan använda de grönsaker du har hemma, jag hade lök, squash och aubergine. Klassiska ingredienser, men det kan också vara tex tomater av alla sorter, paprikasnuttar, morötter, selleri… Hacka dem, fräs i olja, häll på någon form av tomat antingen puré eller en burk krossade/hela. Sedan lite vatten och om det finns någon burk spm behöver användas upp i kylen. Chili är jättegott i.

ratatouille-32-web

Sedan är det bara att koka ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Ibland gör jag en variant med vitlök och timjan. Känns superlyxigt att ta fram en påse/burk egenproducerad, nyttig snabbmat till middagen!

 • Liljan

  Hej fina Susanne, åh vad jag gillar det här med ” er restfest” Jättebra tema. som jag tror framförallt kanske gynnar den yngre generationen! Jag hade en mamma som sparade 1 potatis om den blev kvar…och dé sitter i generna,det där. Jag älskar att kolla kylskåpet och göra en måltid av det..lite som att måla en tavla, man vet inte vad det blir förrän det är färdigt, :o) !! Ratatouille..varför inte,bra ide´. Jag ser fram emot kvällen då vi syns i rutan!! Ha en härlig helg,KRAM, Liljan

  • Susanne Jonsson

   JA! Snart syns vi i rutan Liljan! Tack och ha en strålande adventshelg finaste DU! KRAM

 • Margot

  Vad gott det ser ut med alla färger på grönsakerna har kanske inte tänkt på att man kan göra just såhär blir väl till att pröva nu när det blir lite rester över omkring jul. Ha det gott och tack för tipsen alltid roligt att gå in och kolla om det är något nytt på min lilla platta som gläder mig så

  • Susanne Jonsson

   Underbart Margot! Tack för dina fina kommentarer och för att du generöst delar din goda energi med oss!

 • Barbro

  Vad hungrig jag blir.
  ha en fortsatt bra dag.

  • Susanne Jonsson

   Vad bra Barbro! Ha en superfin helg!