Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Restratatouille

Händer det för dig att det blir över blandade grönsakssnuttar ibland? Tänker på de där som eventuellt ligger längst ner i grönsakslådan?

ratatouille-9-web

Kanske har de hunnit bli lite skrumpna. Kanske finns det en påbörjad burk av grönsaksröra eller en dutt tomatpuré i kylen? Eller en burk tomater i skafferiet? Känner du igen något av det hära?

ratatouille-15-web

Grattis! Du har en lysande möjlighet att skapa en av mina favoriträtter, ratatouille. En grönsaksröra som du snabbt och enkelt svänger ihop. Om du inte vill servera den direkt så går det utmärkt att frysa in i portionspåsar och ta fram. Jag använder den sedan som sås till allt möjligt från pasta till vegbiffar, köttfärsbiffar, kyckling, fisk, ja, den funkar till allt. Inte nog med det, det är en utmärkt grytbas. Fräs köttfärs eller kyckling i bitar, tillsätt ratatouille och hips vips har du en ljuvlig gryta. Eller späd med vatten och du har en härlig soppa!

ratatouille-16-web

Du kan använda de grönsaker du har hemma, jag hade lök, squash och aubergine. Klassiska ingredienser, men det kan också vara tex tomater av alla sorter, paprikasnuttar, morötter, selleri… Hacka dem, fräs i olja, häll på någon form av tomat antingen puré eller en burk krossade/hela. Sedan lite vatten och om det finns någon burk spm behöver användas upp i kylen. Chili är jättegott i.

ratatouille-32-web

Sedan är det bara att koka ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Ibland gör jag en variant med vitlök och timjan. Känns superlyxigt att ta fram en påse/burk egenproducerad, nyttig snabbmat till middagen!