Okategoriserade 

#restfest

Hej allihopa!

Under november kör vi resttema i Go’kväll, det ska bli superkul!

Det bästa man kan göra till att börja med när det gäller matsvinn är ju att sluta kasta mat. Är det något speciellt ni funderar över när det gäller rester? Berätta gärna för mig, eller dela dina bästa resttips här eller skicka in dem här. Så kan vi hjälpas åt att nå målet: att slänga mindre mat och få ett bättre klimat.

Välkommen!

 

 • Josefin

  Vilket bra tema! En fundering som kanske inte har bara med rester att göra men jag tycker att de som tillverkar/producerar mat har sitt ansvar. Varför måste alla förpackningar vara så stora? Igår städade jag och gick igenom min kyl och fick tyvärr slänga en del bukar av sådant som var för gammalt ex fransk senap. Om jag ska hinna göra åt den burken måste jag äta fransk senap varje dag vilket jag inte gör. Mindre burkar i affären är något jag saknar för det är emot alla mina principer att slänga mat.

  • Susanne Jonsson

   Hej Josefin! Tack. Mycket bra synpunkt. Jag känner igen problemet. Även om inte just fransk senap hinner bli gammal här i huset. Såg många exempel på mindre förpackningar nu i London. Mycket praktiskt. Ofta är smaksättare som fransk senap utbytbara med varandra på ett eller annat sätt. Där kan vi kockar hjälpa till genom att tipsa om alternativ i recepten.

   • J

    Ni kanske också ska prata om att vissa saker faktiskt inte blir dåliga bara för att de är ”för gamla”.. jag har många burkar med t.ex. senap, paster, sambal oelek som aldrig verkar bli något större fel på. Eller som med ägg, där datumet på förpackningen gäller ägg som förvaras i rumstemperatur. Det tror jag inte många vet..

    • Josefin

     Håll helt med dig! Det gäller att smaka först och inte fokusera på datumet. Sedan blir jag ibland lite skeptisk till varför maten håller så länge. Vad är det i maten? Det håller ju aldrig lika länge om man lagar detsamma själv från grunden.

     • Susanne Jonsson

      Ja, Josefin, det är helt sant. Mycket sund tanke.

    • Susanne Jonsson

     Bra tips, tack J!

 • Ami

  Så otroligt sunt tema!!!

 • Margot

  Ja välkommen tillbaka . När jsg får grönsaksrester och även några potatisar så gör jag ofta frittata alltså blandar dessa och gör en äggstanning in med stekpannan i ugnen tills det fått färg lite lingon till . Gör även som Kristin med köttfärsrester som blir över har även hänt att jag gjort en pizzadeg och lagt köttfärsås samt lite champinjoner lite ost och kryddor på.

  • Susanne Jonsson

   Tack Margot! Älskar era tips, och att ni också vill dela med er så att kunskaperna sprids. Heja Ni!

 • Kristin

  Välkommen hem ! När vi har haft köttfärssås och det blir något över gör jag soppa eller crepe av resterna. Man kan planera in köttfärssås med lämpliga tillbehör på onsdag, tunnpannkaka på torsdag och crepe på fredag. Då gör man lite extra köttfärssås och pannkaka och middagen är klar på fredag. Sköt om er där ute och passa på och njut av det fina höstvädret.

  • Susanne Jonsson

   Hej! Vilka bra tips Kristin, 1000-tack!!!