Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Inspiration  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Rester  Snabblagat  Susannes torsdagstips  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Torsdagstips  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Man tager vad man haver

Pytt i panna är ett riktigt bra sätt att ta vara på rester. På köpet så kan man få träna sin kreativitet med nya smakkombinationer.

SÅ enkel allt i ett-rätt

1. Skär i bitar

2. Stek

3. Krydda

Det kan bli riktiga höjdare man aldrig tänkt sig! Hos mig blir det oftast rester av grönsaker, det kan vara en halv blomkål, ett par morötter, en halv röd lök, ett par potatisar och en chilisnutt.

grillat2015-web

Inte bara hos mig förresten, jag ser det här hemma hos mamma och hos flera av mina kompisar. Vi kan antagligen laga mat en vecka på det vi redan har hemma. Minst. Att använda upp det man redan har. Gå igenom skåpen, skafferiet, kylen och frysen. Rensa. Jag känner mig alltid så glad när jag har gjort det. Så torkar jag av och gör fint. Det tar int så lång tid när man väl börjar, det är bara lite gruvsamt innan. Senaste rensningen blev det att koka mathavre och linser, perfekt, så är luncherna klara den veckan. Sådär håller jag på. Och ändå, fast jag härjar runt i mina skåp dagligen, så blir det saker som blir för gamla. Känner ni igen er, eller är det bara jag? Jag skulle vilja designa ett kök där jag hade bättre överblick, jag bor ganska kompakt kan man säga, men det är ingen ursäkt. Det är jag som har ansvar över min tid och mina inköp. Så nu kommer det bli linser för kung och fosterland. Jag gillar linser, det är int det. Men 3 påsar röda linser… Ja, ni hör ju, tur att jag vet hur man lagar en riktigt god linssoppa och dhal… Det är ju perfekt säsong för värmande grytor och soppor nu.

skörd2015-45-web

Mina 7 godaste pytt i pannor, förutom den vanliga

1. Morotspytt med halloumi

2. Palsternackspytt toppad med rökt lax, kall sås på yoghurt (se nedan)

3. Potatis- & svamppytt med rökt fläsk/skinka

4. Pumpapytt med kyckling & bacon

5. Squashpytt med getost & nötter

6. Chorizopytt med potatis & blomkål, toppa med tex fetaost eller kapris

 

korviugn-54-web

7. Pastapytt- stek ihop alla snuttar du har, salami, skinka, lök, grönsaker, oliver, toppa med tex balsamico

Principen är samma för alla, hacka, stek. Börja med de råvaror som tar längst tid. Skär små bitar om du har brådis. Ibland lägger jag vissa ingredienser på toppen, eftersom jag tycker det blir godare så, som i receptet nedan. Det blir ett mellanting mellan pytt och ljummen sallad. Mycket gott!

Palsternacksspytt med rökt lax & citronkräm, 4 port

Rotsaker passar perfekt att göra pytt på, här får kryddig palsternacka möta fänkål och havets delikatesser.  Syrlig citronkräm smakar underbart till.

2 dl yoghurt eller crème fraiche

1 citron, det gula av skalet rivet

800 g palsternacka, i bitar

1 fänkål, strimlad

1 påse babyspenat

150 g kallrökt lax, skivad

salt, vitpeppar

matolja till stekning

1. Gör citronkräm: Blanda yoghurt/crème fraiche och hälften av citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl.

2. Stek palsternacka i olja tills den mjuknar.

3. Vänd ner fänkål och spenat, salta och peppra.

4. Lägg på lax och toppa med citronskal. Servera med citronkräm.