Okategoriserade  Tisdagsmiddag på 15 minuter! 

Lax i ugn med saffransris

Som ni nog märker så är jag inne på julkryddor och det är inte bara i bakningen de åker i. Nä, jag tycker de är så goda så de åker ner i vanliga maten också. Nu hade jag en gnutta saffran över så jag passade på… Älskar alltid färgglad mat, men det känns ännu viktigare såhär i november!

saffranskakor-112-web

Laxen tinar jag, lägger i teriyakisås i kylen kvällen innan eller på morgonen, sedan bakar jag av den medans riset kokar. He in laxen mitt i ugnen 200 grader, ca 10 minuter, kolla så att den är precis just färdig och har en liten kärna mot slutet. SÅ smidigt. Det blir en ganska festlig rätt, passar superbra även till helgen.

saffranskakor-100-web

Saffran är ju i sin natur väldigt exklusivt, och det är inte alltid man har plats för det i sin budget. Då kan man använda chilipulver och gurkmeja eller curry istället. Det blir en annan smak, men det behöver absolut inte vara fel för det. Använd det du har.

För att riset ska bli extra gott fräser jag först en hackad gul lök med saffran och gärna lite chili i smör eller olja. Tillsätter ris, fräser lite till och häller på vatten och, om jag har, en halv buljongtärning. Annars går det bra med salt. Koktiderna och mängderna står oftast på rispaketet. Annars är en bra grundregel dubbel mängd vatten. Jag brukar köpa ett ekologiskt lax och ris när det är möjligt. Vill man inte äta ris, så går det bra att använda korn, havre, bulgur eller vete istället. Om du har grönsaker hemma, så woka gärna till, du kan även blanda ner dem i riset. Allt i ett. Jag hade några gröna blad och ett par små tomater i kylen, det funkar också. Och citroner… Äntligen kommer vi in i bästa citrussäsongen. Förutom att de är goda så blir de oerhört vackert och väldoftande att ställa fram en skål med sina egna favoriter. Livskvalité.

lemoncurd-21-web

 

 

 • Margot

  Hej Susanne nu har vi ätit lax med teryaki till lunch även ris med saffrran lök och chili mums vad gott. Efter fick vi lite mera mums jag steker äppleklyftor i lite smör råsocker kanel och lite sirap på ätes varm med lite vaniljglass på vi vill gärna ha eferrätt när vi äter fisk.

  • Susanne Jonsson

   Men så roligt att höra Margot! Ja, efterrätt sätter verkligen guldkant på tillvaron. Jättebra tips, så roligt att du berättar så fler kan inspireras!

 • Ami

  Precis som Margot skrev har inte jag heller kokat ris på det sättet. Tack för enkla o smarta tips som får maten att smaka lite exlusivt. Sen skördade vi så många chilifrukter från en planta på balkongen, som såg så tanig ut först men växte till sig så fint på sensommaren. Den står på balkongen än med 5 frukter som håller på att mogna. Vi har inte haft frost här än. Behöver med andra ord använda chili i både det ena o andra för att vi ska göra slut på dem. Teriyakisås är ju så gott. Vi gör din teriyakilax rätt som det är. Hade inte upptäckt den förrän du tipsade om den. Är så glad över att så gott som alla 7 matbutiker här i samhället oftast har eko-citroner nu. Även eko-bananer också förstås. Ja det kommer fler eko-produkter för varje gång jag handlar nästan. Mycket positivt!

  • Susanne Jonsson

   Ja, visst blir man glad att det kommer mera eko Ami! Vad roligt att chilin gav frukt, var det en stark sort? Vad roligt att du gillade mitt tips också! Solstrålar!

   • Ami

    Chili Hot Banana heter den och hettan ska vara medium-styrka 3. Läser innantill på lappen som jag sparade, annars hade jag glömt allt. Kändes som den är lagom stark för oss som inte är uppvuxna på chili direkt ;). Vi känner lite hetta men inte så vi storknar :). Man får vänja sig lite successivt. Jag hackade chilifrukterna som jag skördade o la i en glasburk o så in i frysen (som jag gör med både dill o persilja). Går väl att torka med. Får göra det ett annat år. Kul att det går så lätt att odla i kruka på balkong iaf.

    • Susanne Jonsson

     Ah! Smart tips Ami, tusen tack!!!

 • Margot

  Du kommer med recept precis när vi tänkt ha fisk till lunch gick on för att kolla efter något nytt och så finns detta. Det låter ju jättegott har teiyakisås över sen pulled lamm blir perfekt ta fram. Att koka ris som du gjort var något nytt för mig blir ofta bara koka i salt och vatten men nu du blir det saffran i vilket jag köpt ett antal påsar idag. Det är så kul att få nya fräscha ideer tack kära Susanne och ha en fortsatt bra dag och var rädd om dig

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot, SÅ roligt att höra! Jag blir jätteglad om jag kan inspirera till nto äventyr i köket. Ha en superfin dag!