Okategoriserade  Tisdagsmiddag på 15 minuter! 

Lax i ugn med saffransris

Som ni nog märker så är jag inne på julkryddor och det är inte bara i bakningen de åker i. Nä, jag tycker de är så goda så de åker ner i vanliga maten också. Nu hade jag en gnutta saffran över så jag passade på… Älskar alltid färgglad mat, men det känns ännu viktigare såhär i november!

saffranskakor-112-web

Laxen tinar jag, lägger i teriyakisås i kylen kvällen innan eller på morgonen, sedan bakar jag av den medans riset kokar. He in laxen mitt i ugnen 200 grader, ca 10 minuter, kolla så att den är precis just färdig och har en liten kärna mot slutet. SÅ smidigt. Det blir en ganska festlig rätt, passar superbra även till helgen.

saffranskakor-100-web

Saffran är ju i sin natur väldigt exklusivt, och det är inte alltid man har plats för det i sin budget. Då kan man använda chilipulver och gurkmeja eller curry istället. Det blir en annan smak, men det behöver absolut inte vara fel för det. Använd det du har.

För att riset ska bli extra gott fräser jag först en hackad gul lök med saffran och gärna lite chili i smör eller olja. Tillsätter ris, fräser lite till och häller på vatten och, om jag har, en halv buljongtärning. Annars går det bra med salt. Koktiderna och mängderna står oftast på rispaketet. Annars är en bra grundregel dubbel mängd vatten. Jag brukar köpa ett ekologiskt lax och ris när det är möjligt. Vill man inte äta ris, så går det bra att använda korn, havre, bulgur eller vete istället. Om du har grönsaker hemma, så woka gärna till, du kan även blanda ner dem i riset. Allt i ett. Jag hade några gröna blad och ett par små tomater i kylen, det funkar också. Och citroner… Äntligen kommer vi in i bästa citrussäsongen. Förutom att de är goda så blir de oerhört vackert och väldoftande att ställa fram en skål med sina egna favoriter. Livskvalité.

lemoncurd-21-web