Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Okategoriserade  Recept  Rester  Tips  Torsdagstips 

Kasta int frukten!

Igår kunde ni se Go’kvälls konditor Gustaf baka på bruna bananer, så bra sätt att ta vara på dom. Det är SÅ enkelt att göra, ändå lätt att glömma bort när man står där. Här hittar du förresten mina 5 bästa sätt att ta vara på brunbananer. Ett recept jag återkommer till när det gäller att ta vara på just gammfrukt är mina hemgjorda energikakor. Perfekta att göra på all riven gammfrukt, grönt och resterna efter juicepressning. Grymt bra att ha med efter träning, eller som mellis.

10022014-nötter-38

Jag varierar receptet efter vad som råkar finnas hemma, vad som behöver användas upp och byter ut råvaror så de smakar aldrig exakt likadant. Det viktiga är att få en bra smet man kan forma. Ibland kommer det med små chokladbitar, ibland gör jag dom på frukt som äpple, päron ofta blandar jag i rivna grönsaker tex morötter. En ljuvlig kombo är macademianötter eller torkade blåbär och vit choklad, men det finns hur många goda som helst. Testa även torkade tranbär och pepparkakskryddor, eller rivet citronskal, ingefära & morot.

Kaneldoftande energy bars

3 dl havregryn (eller müsli)

1 dl valfria fröer/kärnor tex chia, linfrö, solroskärnor, pumpakärnor

2 dl nötter/mandel, hackade

2 dl torkad frukt, hackad

2 tsk kanel, malen (eller annan krydda du gillar)

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

3 msk honung

1 1/2 dl turkisk yoghurt

2 dl riven frukt/grönsaker eller fruktkött från juicepressen

Sätt ugnen på 120 grader. Blanda samtliga ingredienser, baka ut till små runda eller avlånga kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och har torkat, cirka 1 timme och 10 minuter.

10022014-nötter-41

Njut!

 

 • Anki

  Använder du vaniljsocker eller vaniljpulver?

  • Susanne Jonsson

   Hej Anki! Jag tar det jag har hemma, oftast vaniljpulver. Ha en toppendag!

 • Barbro

  Går det frysa dessa?

  • Susanne Jonsson

   Absolut Barbro!

 • Ingmari

  Smoothie på väl mogen banan är ju gott.

  • Susanne Jonsson

   Bra tips Ingmari, tack!

 • Margot

  Woow det låter ju jättegott blir att testa något jag kan skicka med dottern som är jättenoga vad hon äter och så är det ju inget socker i vilket är helt perfekt. Ofta blir det ju lite slattar av mysli och lite nötter och havregryn har man ju alltid hemma. Jag såg när han bakade muffins igår har inte hunnit till skott blir väl till helgen. Måste bara nämna jag går ju igenom gamla bloggar ska göra pulled lamm jag hittade recept på. Många tack för goda tips och råd. Kram på dig

  • Susanne Jonsson

   Men så roligt att höra Margot! Heja Du! Ha en superfin helg!