Okategoriserade 

Godaste Saffransbrödet ever

Varje år i adventstider längtar jag efter det här. Lussebullar, saffransbröd, bullar, kransar, flätor, kakor…

Sus-Stocke-7825-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Ni är många som har testat det här receptet genom åren och det gör mig SÅ glad. Jag brukar passa på att testa nya smaker, och utveckla, men återkommer alltid till grunden, vit choklad. Gärna med ett par svarta vinbär.

Sus-Stocke-7794-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Hemligheten för att lyckas med saftigt saffransbröd ligger i att inte ha i för mycket mjöl i degen. Och att tillsätta smöret rumstempererat. Jag har provat väldigt många varianter på deg och kommit fram till att om jag gör en lös deg på avsvalnad degvätska och låter den kalljäsa över natten i kylen, så får jag en mer lättkavlad deg och saftiga, smakrika bullar. Men det är överkurs. Jag bakar på kvarg, men när jag har glömt att handla det så har jag tagit lite grädde istället. Det blev väldigt bra.

IMG_8594.JPG

Foto: Susannes mobil i skymningsljus

Lyxiga lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, rumstempererat

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

1 ägg till pensling

pärlsocker

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

Är du sugen på glutenfritt?

Då hittar du ett jättebra recept här!

 

  • Anna-Maria

    Jag vill ha receptet på det kalljästa saffransbrödet, verkar väldigt bekvämt.
    Tack på förhand.

    • Susanne Jonsson

      Hejsan Anna-Maria! Det är samma recept som ovan, bara att du låter plastar bunken och låter degen jäsa i kylen över natten. Ha en superfin dag!

  • Margot

    Jag har ju redan bakat en sats av detta goda lussebröd och skänkt bort till både höger och vänter har bara frågor var har du receptet ska skicka det till syrran också. Får försöka baka en sats på fredag men det är lite mycket omkring här för den lille vovven jag är dagmatte åt sprang och slog av korsbandet i sitt lilla ben så full service omkring en nyopererad liten 4 kg Mozart. Ha nu en riktigt god 1: a advent alla kompisar

    • Ingmari

      Detsamma. Och tack för mysig hälsning samt trevlig första advent till Susanne och er alla.

      • Susanne Jonsson

        Tusen tack!!!

    • Susanne Jonsson

      Hoppsan! Hoppas Mozart kryar på sig bra! Vad underbart att du är dagmatte Margot. Dagmattar & hussar är värda sin vikt i guld!!! Saga sjunger när vi kör förbi vägen där hennes dagmatte och husse bor 🙂 Vi älskar dom! Glad advent!

  • Ingmari

    Oj, så vackert ”skådebröd” och med ljus i! Tänk att det gått så fort så att om en månad så är julen över. Så det gäller att njuta nu. Och glutenfritt ser jag verkligen fram mot att testa.

    • Susanne Jonsson

      Tack Ingmari! Ha en superfin kväll!