Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Fika  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Söndagsbaka  Tips  Torsdagstips  Vegetariskt 

3 sorters saffranskakor på 1 deg

Som jag har längtat efter att starta julbaket i år! Smakerna av saffran, kanel, pepparkakskryddor, sirap, vanilj… Och nu kommer äntligen det utlovade receptet på saffranskakor. Basen är en och samma mördeg, som vi sedan bakar ut till smaskiga kakor.

saffranskokor2-11-web

Alla sorter har provsmakats noga av smakpanelen och alla har sin favorit. Nu bör det tilläggas att jag bara har hunnit baka detta recept en omgång, det kan därför komma att utvecklas. Det blir ca 60 kakor av den här satsen, beroende på hur stora man gör dom.

Susannes små saffranskakor, ca 60 st

0,5 g saffran
2 msk vispgrädde
200 g kallt smör i bitar

330 g vetemjöl
35 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg (gulor till degen, vitor till marängen)
Mortla saffran och koka upp den med grädde. Låt svalna. Lägg smör, mjöl, socker och vanilj i matberedaren.
Mixa hastigt ihop, tillsätt äggulor och saffransgrädde. Tvärmixa till en slät deg. Knåda ihop, lägg i plastpåse och ställ i kylen. Jag brukar låta den vila så ett tag, ibland över natten, ibland bara nån timme. Sedan bakar du ut enligt vad du vill ha, jag har delat degen i 3 delar, marängen blir något stor sats, men svårt göra mindre. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och baka 10-15 minuter mitt i ugnen på 175 grader.
 saffranskakor-9-web
Juliga Jitterbugg
2 äggvitor
0,75 dl strösocker
Vispa upp vitor och socker till maräng. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek. Bred ut marängen på degen, rulla ihop, skär i så stora bitar du vill.
saffranskakor-47-web
Jag kavlar ut den här degen på bakpapper för det går lätt att rulla ihop då.
saffranskakor-53-web
På med maräng.
saffranskakor-54-web
Rulla.
saffranskakor-55-web
Jag råkade överdosera själva marängdelen…
saffranskakor-63-web
Skär i bitar.
Saffranssnittar med hallonfyllning & citronglasyr
0,5 dl fast hallonmarmelad eller sylt
0,5 dl florsocker+en gnutta pressad citron till glasyr
Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Tryck till och tryck med ett finger så att det bildas en skåra. Fyll skåran med marmelad. Grädda, låt svalna något, men inte helt. Blir den för kall går den inte att skära snyggt. Skär i bitar. Låt svalna helt. Rör ihop florsocker och vatten, ringla ovanpå.

saffranskakor2-6-web

Jag skär gärna lite på diagonalen. Tycker det blir fint. Sedan är det bara att ringla på snöglasyr! För att allt blir snyggare OCH godare med glasyr.

 

saffranskakor-15-web

Små söta saffranskakor 

1 dl pärlsocker
Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Rulla i pärlsocker eller kokos, tryck fast runt om. Skär i bitar.
saffranskakor-25-web
Det enklaste kan vara det godaste. Man kan fylla med lite sylt om man vill. Gör en fördjupning med fingret och lägg i en dutt.
saffranskakor-27-web
Du kan även frysa de här rullarna ogräddade och ta fram, skära upp och grädda just innan gästerna kommer. Ganska skönt att kunna förbereda i god tid, speciellt i jultider.
Jamen då är julpysslet officiellt startat här på bloggen.
Hoppas ni blir sugna att testa!