Okategoriserade  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Mina 10 världsbästa vegetariska

Idag är det vegetariska världsdagen. Påbörjade firandet igår med vegosopporna och nu tänkte jag bjuda på en sammanställning av mina 10 favoritrecept i ämnet. Hur går det för er med den vegetariska matlagningen? Jag får höra ibland att man inte blir mätt på vegetarisk mat. Det kanske stämmer om man har osis och får en överprisad salladstallrik istället för en varm måltid på någon restaurang, det har hänt. Men det har inget att göra med våra vegetariska recept. De är mättande, värmande och närande för kropp & själ.

skörd2015-45-web

Jag hittade en underbar Hokkaido pumpa häromdagen på affärn. Den tänkte jag rosta och servera med fetaost och rostad mandel. Det är ju verkligen bara att passa på att njuta NU av allt nyskördat!

Här kommer inspiration med väl beprövade recept för höstens vegetariska äventyr!

Susannes 10 bästa vegetariska rätter 

1. Citronbollar De är bara BÄST! Tack Andreas som lärde mig dom.

2. Potatispizza Måste testas!

3. Shakshouka Snabb & god vardagsmiddag eller varför int brunch? Tips: Doppa strips av rostbröd i såsen.

4. Krämig svamprisotto Underbar bjudmat.

5. Out of this world Palak paneer Om du har en stund att lägga i köket är detta helt värt.

6. Rostad rotfruktslasagne Älska lasagne. Älska!

7. Krispiga grönsaksbollar med dip & picklad röd lök Starbrink ville ha såsen i dropp.

8. Pekkas lökpaj Alltid rätt. ALLTID.

9. Mushrooms Do pyaza med jeera ris & chapati Indisk helgmat varierar jag med champinjonstroganoff för vardagsbruk.

10. Squashburgers med chili & ingefära. Burgare är alltid burgare.

036A1219

Nu är jag lite nyfiken: Vilka är dina vegetariska favoriter? Någon som vill berätta? Dela gärna tips här!

  • Ami

    Potatispizzan är galet god ja! Idag ska jag prova ett recept från tidningen Reumatikervärlden.Lök, currypasta, blomkål, kr tomater, kikärtor, färsk ingefära, gröna ärtor, lote apelsinjuice, vitlök, sojagrädde o så ris till det. Låter gott men inte riktigt alla vegetariska recept faller mig i smaken. Men det går framåt.

    • Susanne Jonsson

      Du är jätteduktig Ami, vågar testa nytt! Det tar ett tag, men det blir bara roligare och roligare!

  • Josefine

    En av mina favoriter är lasagne med förstekta skivor aubergin och lite svamp t ex champinjoner, hemkokt tomatsås (gärna färska tomater men fuskar ibland med krossade vilket funkar fint det med) med bitar av zucchini och en bechamel med fetaost i. Har gärna lite smulad fetaost och citronzest på toppen. Mustigt, gott och perfekt att ha som matlåda.
    Tack för en härlig och inspirerande blogg, blir alltid glad av att titta in här!

    • Susanne Jonsson

      Oh så gott Josefine! Tack för superbra tips!

  • Clara

    Jag äter grekisk sallad varje vecka och det har jag gjort i över tjugo år. Tröttnar aldrig. Eftersom jag måste äta billigt har det blivit mer och mer linser och kikärter. Jag kan fräsa gul lök med vitlök och paprika i spiskummin, oregano, paprikakrydda, koriander och chili flakes för att sen ha i kikärter och också lite tomat. Det blir jättegott och jag kan också ha det på tortilla med lite ost och ge det en stund i ugnen. Ett av mitt livs bästa matupplevelser var en vegetarisk lasagne på svamp och västerbottenost. Den var ljuvligt krämig. Kan du tipsa om ett bra recept på det? Moules frites är också galet gott (om än semivegetariskt).

    • Clara

      En av mitt livs heter det…

    • Susanne Jonsson

      Oh så bra tips, TACK Clara! Jag har inget på enbart svamp, men jag gör det hemma ibland 🙂 jättegott!!! Här kommer en variant
      http://www.svt.se/recept/dromgod-enkel-lasagne

  • Anna J

    Så mycket gott! Jag gillar Panzanella – italiensk brödsallad. Den går att variera med många olika sorters grönsaker och den är god som egen rätt eller som tillbehör t ex till nåt gott grillat. Rotfruktslasagnen blev jag sugen på att testa. Älskar också lasagne. Älskar! 🙂

    • Susanne Jonsson

      Åh håller med dig Anna. ÄLSKAR panzanella!!!

  • Ingmari

    Väntat. Längtat. Tack!

  • Anna-Karin

    Kikärter från Kerala är en hit från någon av Anna Bergenströms böcker.

    • Susanne Jonsson

      Bra tips, tackar Anna-Karin!

  • Oj, oj,oj. Så mycket gott. Citronbollarna och rotfruktslasagnen lät riktigt smarrigt

    • Susanne Jonsson

      Ja Cecilia, testa!

    • Ami

      Citronbollarna tycker vi är supergoda! Eftersom jag har lite svårt att tåla sojafärs byter jag ut den mot annan vegofärs.

      • Susanne Jonsson

        Men superbra att du testar och berättar hur det går Ami.

  • J

    Den här kan jag ha skrivit om tidigare men det är en av mina topp 5-rätter, och helt makalös i matlådan dessutom! En Daal som gärna kan göras med fryst spenat och vanliga torkade kryddor, och det blir jättemycket mat! Riktig comfort food. =)

    http://www.tasteline.com/Recept/Daal_2

    • Susanne Jonsson

      Woohooo! Tusen tack för bra tips!