Okategoriserade  Susanne på resa 

Måndag i London

Glad måndag finaste kompisar!

Hur har ni det? Här i London är det verkligen höstväder, ömsom varmt och sol, ömsom lite ruggigt, precis som det ska vara. Mest sol, det gillar jag. Jag är hyfsat förkyld. Alla  hostar och snorar som galningar så det var väl bara en tidsfråga antar jag. Har ni klarat er? Det är oerhört fins färger ute. Höstlöven dansar rund fötterna och krispar när man råkar kliva på dom. Idag har jag gjort en trendspaning. Den kommer lite senare, jag vet int om jag har berättat det, men min specialitet är omvärldsbevakning och inriktningen på min utbildning är produktutveckling inom livsmedelsindustrin. Det är alltså vad jag tänkte mig när jag vidareutbildade mig på universitetet, men jag valde att jobba med er istället 🙂 jag tycker ju om er så mycket och brinner verkligen för att dela med mig av min inspiration och det jag i min tur får lära mig.

IMG_5723

Igår var det äpplets dag och det firades på hela Borough market, en av de mysiga matmarknaderna som finns här i London. Två andra är Broadway och Maltby Street, mer om dom följer… Jag testade en varm äppeljuice med kanel och handlade med mig två brittiska äppelsorter som jag tänkte testa, Bramley och Howgate wonder. De är tydligen släkt. Någon som har testat? Jag gillar såklart att alla var ekologiska, jag vet att det provocerar endel att jag gillar ekologiskt, men så är det bara. Jag vill att vi alla ska få äta ren mat utan bekämpningsrester och det. Här i England finns en uppsjö av snabbmat, men det finns även en uppsjö av bra mat. Ekologiska mataffärer, även som kombo med restaurang, så man kan äta en bra, prisvärd måltid innan/efter man handlar. Det gillar jag.

IMG_5800

Oftast är man ju som hungrigast då och har svårt att göra bra val. Idag testade jag ett ställe där man får betala efter storleken på tallriken, sedan välja på ca 10 sallader och 10 varmrätter. Alla vegetariska, säkert hälften var även veganska. Perfekt om man vill testa. Priset är som en lunch ute i Sverige, ca 80 kr. Men då är allt ekologiskt. Till min förtjusning hade de även det ”nya” trendkaffet, jag ska inte skriva ut vad det heter, men man har i både smör och kokosolja och det ska vara superduperhälsosamt. Hur det är med det vet jag inte, men det är alltid kul att testa nytt och en kompis i Portugal älskar det, så man blir ju nyfiken. Jag tog ett kort men varumärket är så framträdande så jag kan inte lägga upp den bilden. Men hur var det då?  Det var riktigt gott. Tror jag det, med allt det fettet. Jag är fortfarande mätt, hahaha…. Och kanske är det placeboeffekten, men det känns lugnt i magen fast jag haft tendenser till magkatarr på senaste tiden. Berätta gärna vad ni tycker om ni testar det! Det har börjat komma till Sverige.

Ha en fin kväll och må solen skina på er alla!

 

 • Ami

  Tack för London-hälsningen 🙂 ! Måste bara tala om att jag är så glad att du finns med oss i tv-rutan o delar din inspiration o fina energi med oss alla. Här ska det bli en loppisrunda på em idag. Försöker minska ner på nyinköp både när det gäller kläder, inredning m.m. o i stället leta små guldkorn på loppisarna här runt omkring. Likaså som du förespråkar köpa mer eko-mat o mer mat åt det vegetariska. Känns så rätt o bra på alla sätt. Vi måste vara rädda både om vår miljö, varandra o oss själva. Kram till er alla!!!

  • Susanne Jonsson

   SÅ fin du är Ami. Tack själv för att du är med mig/oss hära. Kärlek & KRAM

 • Margot

  Tack för dina rader från London och tack för att du valt att jobba med oss och ge oss information om nyheter både på blogg och via TV. Känner mer och mer att det man köper ska vara kravodlat och att äta mindre av detta med korv och bacon etc. Äpplen är ju säsong nu så köper svenska kravodlade och kokar eget äppelmos lagt in gurka kravodlad smakerna är underbara. Däremot inte provat kaffet du talar om. Välkommen hem med mer smaker till oss och krya på dig. Kram

  • Susanne Jonsson

   Åh vad fint att höra Margot. Tack, det ska jag försöka göra. Ja, jag tror på en balans i allt. Maten, livet, allt… Ha en superfin dag!

 • Ingmari

  Undrar om din trendspaning… nyf… Tror mycket går mot vegankost, som det verkar ibland. Plus att frukt och grönsaker säljs och får se ut ”hur som helst” och som de är, dvs gurkor måste inte vara linjalraka och morötter får vara spretiga och ha flera ”ben”. Dessutom finns nog mat från alla möjliga hörn av världen. Ska bli så kul och intressant att få höra och läsa vad du har att berätta om. Håller med en annan som skrev här, det var så kul med tv-programmet och kanalen British food som fanns förut. Engelsmännen har ju lite udda egen matkultur men också traditionsbunden och speciell. Nu när rapporter kommer om att korv och bacon är lika farligt som att röka, undrar hurdan frukost du får där nu? Är det fortfarande vita bönor och korv och bacon, corn flakes och mjölk och rostat bröd? Och den väksignade tekoppen… förstås… Just det… går trenden från te mot kaffe i olika former… kanske…?!?

  • Susanne Jonsson

   Den kommer såsmåningom! Ja, du har helt rätt med veganska köket och att kasta minre-köket. Korv-chark-kött-larmrapporterna har basunerats ut i media här också senaste veckan. Många äter nog den frukosten fortfarande, men det finns jättespännande alternativ också! Mycket overnight oats, smoothies, gröt, chiapuddingar och sånt. Imorse åt vi toast i det hära huset 🙂 men jag varierar mig med yoghurt, frukt osv. En engelsk frukost har det blivit med toast, ägg, lite bacon, tomat och champinjoner. Ska laga nåt på äggen från hönsen jag passar någon morgon!

 • Ingmari

  Läste om ett nytt slags kaffe… eller vad man ska kalla det. Det är en slags gröt med tillskott av nyttiga frön som starkt kaffe hälls över och blandas i. Så äts allt. Som en frukostgröt med kaffe direkt i. En utveckling efter kaffe med kokosfett i som varit inne ett tag. Undrar om inte vanligt är bäst, möjligen med lite laktosfri mjölk i. Och utan socker. Förr drack jag alltid svart men snällare kaffe mot magen är behagligt.

  • Susanne Jonsson

   japp, jag har inte testat kaffegröten, hihi, men det hörs intressant!

 • Ingmari

  Så intressant! Men du vet väl att du omvärldsbevakar och produktutvecklar genom att berätta om bra, god, lättlagad och nyttig mat direkt för oss här och i tv-rutan! Du når ut på ett konstruktivt och informativt sätt. Det är säkert kul att forska inom livsmedelsindustrin men via tv kan du förmedla bra fynd, men även indirekt varna för dåliga matval, direkt ut i köken och hemmen. Och med ditt smittande glada sätt och intressanta recept på nyttiga produkter så gör du bra och stor nytta i de svenska mathushållen. Kul att du hittat nya äpplen! Man tror ju att de flesta sorterna redan var funna och provätna.

  • Susanne Jonsson

   Ja, det är precis det jag hoppas göra! Egentligen skulle jag behöva lite mer tid för att gå mer på djupet, att kunna berätta mer, men då kanske ni skulle bli uttråkade, hahaha…. Ha det gott så länge Ingmari!