Äggfritt  Ekologiskt på budget  Okategoriserade  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagsmat  Vegetariskt 

Bygg om maten

Efter helgen är det lätt att det finns lite rester kvar i kylen. Hos mig är det ofta kokt potatis, men det kan vara ris, pasta, en ostbit och blandade grönsakssnuttar.

smashedpotatoes-17-web

Att bygga om mat är något man får lära sig som kock på restaurang, så nu tänkte jag dela det med er. Här har jag helt enkelt mosat kokt potatis, lagt på grönsakssnuttar, rivit ost på och gratinerat i ugnen.

smashedpotatoes-2-web

Potatisarna blir krispigt goda såhär. Jag ringlar på lite olja också.

smashedpotatoes-10-web

Sparris är inte i sin bästa säsong just nu, men ni ser principen. Det kunde ha vart bönor, småtomater, morötter osv. Även små bitar korv, skinka eller vegetariskt protein.

smashedpotatoes-16-web

Andra favoriter hos mig är omelett, sallader, grytor, enchilladas, pizza, crepes, pastasås, soppor och pannkakor.

Vad är dina bästa tips för att bygga om mat?

 • Rebecka

  Jag har en snart tvååring som alltid fått hemlagad mat. När det blir pasta över brukar jag göra pastagratäng till honom och frysa in i portioner. Tar helt enkelt pastan och blandar med olika grönsaker som finns hemma (finns det inga färska kör jag frysta). Blandar i en äggröra med ost och mjölk. Addera salt och peppar. Perfekt lunch att ta med till lilleman.

  • Susanne Jonsson

   Vad bra tips Rebecka, TACK!

 • B

  Det här tipset med mosad potatis måste jag testa! Brukar se till att koka mycket potatis när jag ändå kokar. Sen äter vi den senare under veckan uppstekt till en pytt, i omelett eller i en soppa t ex. Andra favoriter av rester (”kylskåpsrensning”) är paj, pastagratäng (brukar göra en tomatsås, blanda i diverse grönsaker som behöver användas upp, ofta steker jag eller ugnsrostar jag grönsakerna innan och nån bit av nån god ost som blivit över – rör ihop med pasta och tjoff in i ugnen). Har jag grönsaker och rotfrukter som behöver ätas upp brukar jag göra en veckosallad. Basen är ju det klassiska vitkål och morötter, sen brukar jag köra i allt möjligt – paprika, squash, gurka, alla möjliga sorters lök (gul/röd/purjo), salladsärter osv. Sparar alla små slattar mat och fryser in. En liten klick köttfärssås passar bra på en varm macka om man är extra hungrig en kväll, en skvätt tomatsås är perfekt till en pizza om det behöver gå snabbt nån gång. Sen så tar både jag och maken med oss matlåda varenda dag, och däri åker småslattar av diverse. 🙂

  • Susanne Jonsson

   Bra tips, tack!!!

 • Ingmari

  Lite vispat ägg på kan vara bra. Lite som frittata. Gott och enkelt!

  • Susanne Jonsson

   Superbra tips!

 • Ami

  Blir inte så ofta rester numera, mest om vi haft gäster då. Det här var ju ett väldans enkelt tips att få till en ny rätt av resterna. Måste försöka komma ihåg detta. Tack!

  • Susanne Jonsson

   Roligt att du gillar Ami! väl bekomme!

 • Birgit

  PYTT; PYTT; nytt, nytt….kan sen ut lite hur som helt.
  Nya kryddor, nya former, ja ofta helt otraditionell ”pytt-i-panna”, men ändå med ett ägg, lite tomat, kanske en grillsås,

  • Susanne Jonsson

   Kanonbra tips Birgit, tack!