Okategoriserade 

5 grymma sätt att ta vara på bruna bananer

Har ni också märkt att bananerna blir bruna så fort? Ett par dagar så ser de ut såhär.

IMG_4912

Nu är det ju ingen fara på taket, många föredrar sina bananer brunfläckiga, eftersom de är sötare då. I vissa länder är de int serveringsbara innan dess. Jag är dock en av dom som gillar mina bananer mer åt det ljusgröna hållet när jag äter dom som dom är. Så när det här hinner inträffa så blir det att tjonga in dom i frysen, med skal och allt. Sedan använder jag dom till glass, smoothieskålar och smoothies. Har jag mer tid bakar jag bananbröd (det kommer recept på det senare i höst) eller någon annan mjuk kaka på en gång, eller gör de hära bananbiskvierna. Eller så blir de helt enkelt nermotade i morgongröten, bananpannkakor eller till en god fruktsallad.

Mina 5 bästa saker att göra med bruna bananer

1. Bananpannkakor

pk5

2. Smoothieskålar

3. Banansnacks

4. Banan- & blåbärsmoothie eller en ljuvlig mangosmoothie med kokos

5. Hemgjord mjukglass

Vad brukar du göra med dina bruna bananer?

IMGP0262-blogg

Tipsa och dela gärna här, så blir jag jätteglad!

 

 

 • Inger Göthenqvist

  Men om man inte vill att bananerna ska mogna så fort, kan man vira in brottytan ganska hårt i plastfolie. Om bananerna redan är avbrutna från hel klase är det inte så stor ide, men annars är det skillnad.

  • Susanne Jonsson

   Aha! Tack för bra tips Inger!

 • Ami

  Vi köper bara eko-bananer o då oftast lite åt det gröna hållet så det är sällan våra hinner bli åt brunhållet. Men när det väl händer skivar jag dem i morgonyoghurten, mosar ner dem i pannkakssmeten eller gör varma mackor på dem (bara bregott, banan o ost…ibland med en doft av curry). Alla dina tips låter hur goda som helst. Bananbiskvierna ska absolut testas vid tillfälle.

  • Susanne Jonsson

   Mums!

 • Ingmari

  Skivad i kefir. Mums.

 • Lisa

  Jag gör som du Susanne, fryser dem med skal och har dem till smoothie. Eller så mosar jag en banan och rör i havregrynsgröten på morgonen tillsammans med russin. Om dottern 7 år får bestämma gör vi tivolibananer, dvs skalar en banan och delar i två bitar, sticker in en glasspinne i ena änden och lägger sedan i frysen ett par timmar. Sen kan man doppa i smält choklad och hälla strössel över!!

  • Lisa

   Men ska genast testa dina bananbiskvier!!

   • Susanne Jonsson

    Jaaa!!!

  • Susanne Jonsson

   Vad bra tips, tack Lisa!

 • Ewa Nilsson

  Jag köper ekologiska bananer och förvarar i kylskåpet, det funkar utmärkt bra, tar fram någon på kvällen som blir lagom att äta nästa dag, därmed har jag sällan några fula bananer.

  • Susanne Jonsson

   Aha! Ska testa!

 • Margot

  Godmorgon kära du tänkte tala om att när bananerna blir bruna blir det genast mjuk banankaka som vankas här i huset. Har ett recept som följt mig i många år och aldrig misslyckas. Sonen kan lämna sina här och be mig mamma baka banankaka till oss. Har även provat frysa ibitar rullade i kakao och ta fram halvfrusna till kaffet ett gammalt viktväktaräktarrecept. Ha en fortsatt bra dag och kram på dig önskar Margot

  • Susanne Jonsson

   Bra tips, tack Margot!