Claras Gård  Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sommarmat  Susanne på resa  Tips  Uteliv  Vår vackra natur  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Squash i stora lass-Claras Gård

Hej Kompisar!

Ikväll är det dags för ett drömsamarbete i Go’kväll. Jojjomän. Så jag har längtat att återförenas även i rutan med denna Clara Lidström. Sällan har en tv-inspelningsvecka vart så rolig som när vi drog till Teneriffa, minns ni?

Men nu blir det squash. Foto: Clara Lidström.

036A0969

Squash är ju en såndära grönsak som det bara sprutar fram när den tar sig.

036A0984

Så jag fick nöjet att både plocka massa härlig squash och sedan visa Clara mina bästa squashrecept. Alla recept hittar du här.

Det här blev en ny favorit, squashspagetti, eller courgetti som det också kallas, med rostad tomatsås. Tomaterna vi plockade var vansinnigt fina, så jag bara rostade dom och kokade en enkel, smakrik sås. Fräsch, enkel rätt.

036A1131

Jag gillar Claras bilder, hon har ett skönt sätt att fota.

036A1114

Vi gjorde också min favvosallad på squash, honung, rucola och nötter. SÅ enkel, SÅ god. Ni bara måste testa. Och det blev en planka med nystekta squashburgare, serverade enkelt med gårdens färska grönsaker.

036A1219

Jag bakade morotspitabröd till, men det var första gången, så receptet är ännu under utveckling. Men det kommer här. Jag gillar att peta i grönsaker när jag bakar. Ni kan absolut byta ut en del av mjölet mot grövre mjöl.

036A1227

Morotspitabröd, 12 st stora eller 20 st små

50 g jäst
2 dl kallt vatten
3 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
1 msk honung
3 dl morötter, finrivna
ca 14 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i vatten, tillsätt yoghurt, salt, honung, morötter och mjöl (inte allt på en gång). Arbeta till en deg, 5 minuter i maskin. Mjölmängden anpassar du efter din deg, den får inte bli för hård. Mindre mjöl= lös deg=saftigare bröd.
Låt jäsa över natten i kylen eller 45 minuter i rumstemp. Dela degen i 12, forma runda bullar, kavla ut och grädda ca 10 minuter i 250 grader.
Det är vårat första program tillsammans sedan Teneriffa och jag hoppas verkligen att ni ska tycka om att spendera en stund tillsammans med oss, hemma på Claras gård. Varmt välkomna!
 • Susanne Jonsson

  Underbart att höra Ingmari! Tjoffelitjoff!

 • Ingmari

  Örtsåsen tror jag är mycket god till grönt också. Du sa hur länge den håller i kyl, men hur länge var det nu igen?

  • Susanne Jonsson

   Man får testa, det beror lite på, men ett par tre dagar har jag haft den i kylen.

 • Ingmari

  Kamera-män och -kvinnor ska det ju vara. Förstås. Härligt att de zoomar in precis det som lagas. Inte kul att få en bild på tex en frisyr borta i rummet precis när en viktig detalj i köket och matlagningen visas. Det har varit bättre på den fronten nu. Samma sak som att tex när en sminkning visas så far kameran in över matbordet och någon bakelse. Kolla in finsk tv. Tex Strömsö. De har ofta kamerabilden stilla. Länge. Länge. På objektet. Känns inte så stressande då. En sak i taget. Det är så härligt att få se – ordentligt – hur Susanne gör!

  • Susanne Jonsson

   Tummen upp!

 • Ingmari

  Måste berömma och ge en eloge till dels er som kockar men även programledning och kameramän-/-kvinnor. Äntligen! Nu ser man det som lagas så mycket bättre för det står inte en massa höga saker som kryddor, grönt och pepparkvarnar mm i vägen på bänken framför det som görs, dvs mellan kamera och det tillagade. Och – hurra! – det filmas och zoomas rakt uppifrån och ner i kastruller och bunkar så man SER hur det ser ut och hur det SKA se ut, det som tillagas. Ofta ser man också genomskinliga skålar etc också så det är extra tydligt. Underbart för matintresset! Stort och varmt tack för det!

 • Ingmari

  Oh så inspirerad jag blir och till just grönt! Köpte squash på marknad i helgen. Måste testa. Men ska ta annat, tyvärr, i brödet än morötter pga allergi i familjen. Härligt att ha dig åter i rutan! Det sporrar. Även till den middag det blev ikväll som du också inspirerat till, både rätt och namn. En ”tjoffa”-rätt. Jag tjoffade ner kokt potatis i skivor i en smord form och sedan grönt rens ur kylen, kokta ärter och morötter, purjolök i bitar, små tomater, baconbitar, ost, mm, och så äggstanning med grädde och mjölk i. Salt och peppar. Och så tjoffade jag in formen i ugnen. Eller hä in den kan man också göra. Ohh, så gott och så glad jag kände mig att ta vara på resterna. En härlig bondomelett i ugn. Tänk, maten går mycket lättare att laga och på ett roligare sätt och smakar faktiskt mycket godare när jag lagat modell Susanne och tjoffar lite. 😉 Du förgyller i tv:n med din underbara dialekt till de fina rätterna.Tack!

 • Elisabeth Johansson

  Tummen upp för dig Susanne och för din blogg! Läser ibland – och blir alltid så glad och inspirerad! Klart jag ska kolla på Go´kväll 🙂

  • Susanne Jonsson

   Tack snälla DU!!! Vad roligt för mig att höra. Varmt välkommen hit!