Bakat  Bjudmat  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Plockmat  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Lyxig fredagsfavorit

När jag vill laga nåt riktigt gott till helgen så är det här en favvo jag återkommer till.

15042014-Primörpizza-66

En pizza, eller tarte, toppad med tunna potatisskivor, vitlök, chili och timjan.

15042014-Primörpizza-61

Har ni testat? Annars: gör det!

Såhär gör jag:

Potatispizza, 4 stora eller 8 små

deg

25 g jäst

4 dl kallt vatten

1 dl yoghurt

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl olivolja

650 g vetemjöl + till utbakning

fyllning

500 g fasta potatisar, i mycket tunna skivor

2 röda spansk peppar, strimlad

några kvistar färsk rosmarin, timjan eller oregano

svartpeppar, flingsalt, olivolja

till garnering: 1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme alternativt täck med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, jäs 45 min. Skala potatisen till fyllningen, skiva tunt och lägg i kallt vatten. Jag skivar potatisen på mandolinen, men det går även bra i matberedare om du har en sådan insats. Sätt ugnen på 275 grader, låt en plåt värmas i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter. Kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, lägg på bakpappersklädd plåt.

15042014-Primörpizza-21

Lägg på potatis och spansk peppar.

15042014-Primörpizza-22

Strö på örter, salt och peppar (skivade vitlöksklyftor om du vill). Ringla lite olja ovanpå. Ta ut den varma plåten, för över pizzan med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, ca 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet.

15042014-Primörpizza-59

 

Det är enkelt att göra egen deg, det är inte många ingredienser. Men, färdig pizzamix funkar också!

Servera pizzan som den är, eller med en god dip. Den här gillar jag!

15042014-Primörpizza-91

Grillad paprikadip, 10 port

1 grillad paprika, ca 300 gram

1 röd spansk peppar, urkärnad

2 dl kikärtor, kokta

2 dl valfria nötter, pumpakärnor eller mandel

2 vitlöksklyftor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

salt, peppar

till servering: ½ dl olivolja

Mixa samtliga ingredienser 5 minuter i matberedare. Späd med vatten om du önskar en tunnare konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp i skål och ringla olja över.

Och alltihopa är veganskt. Bara en sån sak.

Ha nu en jättefin helg allihopa!

  • Lena Lindström

    potatispizzan var fantastiskt god. Sambon blev lite sur när jag presenterade den men sen glatt överaskad att den var så god. Den kommer jag att göra många fler gånger.

    • Susanne Jonsson

      Hihi, heja Du!

  • Ami

    Har blivit en favorit hos oss med. Tack för tipset, får bli någon kväll framöver. Paprikaröran har jag däremot inte gjort men den låter väldans god också…och bara en massa nyttigheter i. Sånt gillar vi!

    • Susanne Jonsson

      Kärlek!

  • christina

    Ska absolut testa. Verkar vara jättegott.

  • Ingmari

    Hej igen. Läste nyss om ett ämne i just gröna tomater, som man i forskningen sett förhindrar nedbrytningen av muskulatur. Det är alltså bra för musklerna och särskilt hos äldre. Lite samma effekt finns hos äpplen. Nya råden är att man bör äta två äpplen om dagen. Alltså inte bara ett äpple som man sagt håller doktorn borta. Och skalet och det just under skalet innehåller mycket nyttigt. Bra när vi nu har äppeltider. Och tomaterna kanske inte hinner mogna riktigt. Intressant är att du just givit oss recept på och skrivit om gröna tomater. Lite extra peppning och högaktuella tips om nyttigheter…

  • Ingmari

    Kul idé. Ska nog testa om detta fungerar glutenfritt också.