Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Fräscha sallader  Recept  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Susanne funderar  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Fräsch melonsallad

Nu när jag har vart vid havet och jobbat endel med mitt nya projekt så har det blivit viktigt att hitta praktiska rätter som inte kräver för mycket plats i kylboxen. Som tur var har det sammanfallit med att melonerna varit väldigt fina nu på sensommar-hösten. Har ni sett det?

Skärmavbild 2015-09-17 kl. 07.56.56

Foto: Sara Danielsson

Läget är utmärkt att frossa i dem nu, för det är sluttampen på säsongen. Det finns även flera sorters ekologiska meloner nuförtiden, bra jobbat ni som ordnat det!

Jag blandar melonsorter, oftast blir det orangegul Galia/Cantaloup med vattenmelon. Jag älskar salladen ovan med rostade cashewnötter, lime och koriander. Lika ofta blir det en sallad på 2 ingredienser: melon och fetaost. En härlig smakkombo med både krisp från melon och fetaostens krämighet. Jag skriver fetaost, men lika ofta använder jag det som kallas ”vit ost” av fetatyp. Feta är ett skyddat namn. Det är jättebra med namnskydd. Men det innebär inte att den andra vita osten är sämre för det. Jag köper helst inte ost i plastpaket, helt enkelt eftersom jag inte gillar kombinationen ost och plast. Jag gillar inte plast speciellt mycket öht. Men ibland är det förfärligt praktiskt. När det gäller fetaost föredrar jag den som ligger i lag antingen över disk eller i burk. Det är för att jag tycker ost blir torrare, mindre krämig när man hårdvaccar den. Och en sak jag gillar skarpt är krämig ost 😀

Vad tycker ni om ost i plast? Har ni märkt av skillnad på den man köper i charken och den i hårda plastpaket? Eller är det bara jag som är yrkesskadad? I Grekland köper man fetaosten hos slaktaren, från stora tunnor i saltlag. Och jag har aldrig smakat en så smakrik fetaost.

IMG_1761

Det får mig att tänka på hur det var förr. Som det fortfarande är i många länder. Frukt och grönt köper man hos frukthandlarn, kött och ost har sina butiker. Fisk köper man i fiskaffären. Bröd i bageriet. Eller alltihop på marknaden på lördagarna. Visst är det praktiskt med stormarknader. Men har vi inte missat en stor del av matupplevelsen? Känslan. Att kunna få hjälp av experter. Ett samtal om råvaran och förståelse hur allt hänger ihop. Det är en grej jag saknar från när jag var liten och det är en stor anledning att jag dras utomlands gång på gång. För för mig är tydligen att nåt är praktiskt inte den enda vägen till ett lyckligt liv. Ibland är det helt enkelt det ofattbart opraktiska, tjorviga, obekväma som känns rätt i hjärtat.