Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sommarmat  Uteliv 

Kräftkalas 10 i topp

Vi närmar oss kräfttider. Har ni hunnit planera något kalas? Fiskar ni själva kanske? Jag gillar att äta kräftor. Typ 3-4 stycken, sedan är jag nöjd 🙂 Jag brukar fylla ut buffén med olika smårätter, bröd och såser.

Vet ni förresten vilket recept som är mest sökt såhär års?

Ledtråd: innehåller en hårdost från Västerbottens ostmecka Burträsk.

kräftor2015-127-web

Perfekt som matigt tillbehör till kräftorna. Jag serverar den gärna med lite rom, crème fraîche och hackad röd lök. Det här receptet funkar till en stor paj eller ca 20 minipajer. Jag gör dom små för att det känns på nåt sätt ännu mera festligt. Degen är så lättarbetad att det går på ett kick!

Världens bästa ostpaj, 20 st små

pajdeg

2 dl vetemjöl

1,5 dl dinkelmjöl (eller vete, välj själv)

1/2 dl sesamfrön+1/2 dl till garnering

75 g kallt smör, i bitar

½ tsk salt

1 dl crème fraiche

1 msk kallt vatten

fyllning

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 tsk salt

200 g lagrad hårdost, riven

du behöver

20 små pajformar eller mazarinformar, 4-5 cm

1. Lägg samtliga ingredienser till degen i matberedare med kniv, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet.

2. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt. Gör du en stor paj kan du behöva göra 1,5 sats äggstanning.

4. Sätt ugnen på 225º.

5. Fördela osten i pajskalen, häll äggstanningen ovanpå.

6. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter, de är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.

kräftor2015-24-web

Varför är den här pajen så speciell då?

Jo, jag spenderade en hel sommar med att hitta det ultimata receptet på pajdegen. Å vad jag bakade! Jag ville ha en god, lätthanterlig, enkel och lättkavlad botten. Och det här är vad jag kom fram till.

kräftor2015-25-web

Crème fraîche i degen gör den lite lättare att hantera än vanlig pajdeg. Dinkel och sesam är för att jag gillar de smakerna. De kommer fram lite mjukt i bakgrunden.

kräftor2015-27-web

Du kan såklart använda vilken ost du vill. Det finns många bra!

kräftor2015-28-web

De blir SÅ fina! De sjunker ihop lite när de svalnar, men det är helt som de ska.

kräftor2015-36-web

Jag serverar dem något varma eller kalla.

kräftor2015-121-web

Krondill hör till kräftor. Det doftar verkligen ljuvligt.

kräftor2015-126-web

Jag har oftast med en matig sallad, här har jag kokat mathavre, blandat med en färdig grönsaksröra typ ajvar relish och lagt upp på en bädd av rucola. Jag toppade med oliver och fetaost. Ringlade över olivolja och citron. Supergott!

havresallad-13-web

En ostbricka, smör och bröd hör ju som till kräftorna. I år blev det en lagrad hårdost och en getost.

kräftor2015-82-web

Jag har samlat 10 underbara recept som passar utmärkt till kräftskivan här

1. Pekkas Sagolika lökpaj

2. Aioli

3. Festligt buffébröd

4. 3 Lyxiga röror, alltid gott & uppskattat på buffén

5. Salt smulpaj med grönsaker & cashewnötter– en riktig höjdare!

6. Rostad palsternacka

7. Squashsallad med fetaost

8. Filmjölksbröd

9. En god dessert som går bra att förbereda är banoffee i små burkar, du chokladifierar den mycket enkelt med den nya chokladkaramellkrämen, som man brukar hitta på hyllan bredvid den vanliga kondenserade mjölken.

10. Eller slå till med en underbar sommartårta

Önskar er alla härliga kräftkalas med mycket skratt & glädje!

kräftor2015-72-web

 

  • Ann-Mari Darj

    Har just bakat 48 småpajer (det blev några fler per sats åt mig. Kanske kavlade jag lite för hårt?) Hur som helst så blev det lite knapert med äggstanning och jag fick göra ungefär 1.5 ggr receptet för att det skulle räcka. Varenda ägg vi hade hemma gick åt, men det räckte precis 🙂

    Hur som helst så var det här den godaste Västerbottenpaen jag någonsin lagat. Och jag har lagat många. Det var bara det jag ville säga. Tusen tack för receptet och för att jag fick skörda frukten av ditt gedigna sommararbete!

    • Susanne Jonsson

      Hej Ann.Mari, vad roligt att höra, tur att det fanns ett extra ägg hemma!

  • Camilla

    I receptet för ostpajerna skriver du att ½ dl sesamfrön sparas till garnering. När strös det på, efter gräddning eller på slutet av gräddningen?

    • Susanne Jonsson

      Hej Camilla! Jag brukar strö på det just innan serveringen. Ha en jättefin helg!

  • Barbro

    Tänkte prova din pajdeg i helgen men en undran du har bara 2 dl vätska i räcker det.
    Om man göra en stor paj istället dubblar du då receptet ?
    Ha en bra fredag o tack för alla goda recept som du delar med dej av.
    Kram

    • Susanne Jonsson

      Hej Barbro! Det beror lite på vilken pajform man har, blir det för lite så gör en halv sats till. Det går bra att dubbla receptet! Kram

  • Mian på FINASTE MATTAN blogg

    Äääälskar denna paj! : ) KRAM!

    • Susanne Jonsson

      jag med! 🙂

  • Walle

    Västerbotten har E235 + fler E mdl som är antibiotika.

    • Susanne Jonsson

      Hej Walle! jag förmodar att du syftar på Västerbottensosten, jag skulle gärna vilja se en ekologisk variant av den, men det går som sagt jättebra att välja en annan ost om man föredrar det. Det finns fina, lagrade ekologiska ostar som funkar superbra i det här receptet. Man får testa och hitta sin egen favorit! Ha en jättefin helg!

  • Ami

    Nu fick du igång min hjärnverksamhet Susanne ;). Vi ska ha födelsedagsfest i september med 7 sorts hembakade kakor enligt önskemål + mjuk toscakaka o ev tårta. Men nu kom jag på en grej. I stället för tårta skulle det ju va gott med en liten förrätt i stället. En sån liten gullig paj, några kräftor o lite grönt på varje assiett, att börja med…blir det alldeles konstigt…när man ska ha kakfrossa? Några av gästerna försöker minska ner på sockerintaget, så de i alla fall skulle nog uppskatta en förrätt i stället för tårta. Men kan man göra så? Det är i och för sig bara våra barn med familjer o ev några vuxna till, så vi gör naturligtvis som vi vill men….
    Är det möjligt att frysa de små pajerna o sen låta dem tina upp under den några timmar långa resan till födelsedagsbarnet? Har lite svårt med att göra för mkt dagen innan vi ska resa iväg. Då mår kroppen bäst av lite småpyssel bara.
    Eller ska vi satsa på pajerna lite senare…efter kafferepet. Många frågor blir det ;)…men jag menar inte att du Susanne ska svara på alla…jag ställer dem främst till mig själv 🙂

    • Ami

      Skulle ju skriva o tacka för all ljuvlig matinspiration också. Salladen till låter både enkel o god också. TACK!!!

      • Susanne Jonsson

        Väl bekomme fina du. Roligt att du gillar!

    • Susanne Jonsson

      Hej Ami! Det låter toppen! Barnen brukar gilla de små pajerna minst lika mycket som de vuxna. De går bra att frysa. Men min teknik är att göra skalen i förväg, ha dem i kylen i en plastpåse, och bara fylla och grädda samma dag. Ska jag göra många gör jag äggstanningen i förväg också, så det bara är att montera och grädda kvar. Jag föredrar alltså att grädda samma dag, men som du säger så ska man int stressa. Gör 1-2 dagar innan och ha dem färdiga i kylen, föreslår jag. Jag skulle inleda med en minipaj, det blir festligt och garanterat uppskattat!

  • Ann-Charlotte Johnsson

    Tack snälla för pajreceptet. Låter verkligen jättegott och bonus att den är lättkavlad. Får bli en västenbottenpaj till helgen.

    • Susanne Jonsson

      Alltid rätt Ann-Charlotte! 🙂