Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sommarmat  Uteliv 

Kräftkalas 10 i topp

Vi närmar oss kräfttider. Har ni hunnit planera något kalas? Fiskar ni själva kanske? Jag gillar att äta kräftor. Typ 3-4 stycken, sedan är jag nöjd 🙂 Jag brukar fylla ut buffén med olika smårätter, bröd och såser.

Vet ni förresten vilket recept som är mest sökt såhär års?

Ledtråd: innehåller en hårdost från Västerbottens ostmecka Burträsk.

kräftor2015-127-web

Perfekt som matigt tillbehör till kräftorna. Jag serverar den gärna med lite rom, crème fraîche och hackad röd lök. Det här receptet funkar till en stor paj eller ca 20 minipajer. Jag gör dom små för att det känns på nåt sätt ännu mera festligt. Degen är så lättarbetad att det går på ett kick!

Världens bästa ostpaj, 20 st små

pajdeg

2 dl vetemjöl

1,5 dl dinkelmjöl (eller vete, välj själv)

1/2 dl sesamfrön+1/2 dl till garnering

75 g kallt smör, i bitar

½ tsk salt

1 dl crème fraiche

1 msk kallt vatten

fyllning

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 tsk salt

200 g lagrad hårdost, riven

du behöver

20 små pajformar eller mazarinformar, 4-5 cm

1. Lägg samtliga ingredienser till degen i matberedare med kniv, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet.

2. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt. Gör du en stor paj kan du behöva göra 1,5 sats äggstanning.

4. Sätt ugnen på 225º.

5. Fördela osten i pajskalen, häll äggstanningen ovanpå.

6. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter, de är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.

kräftor2015-24-web

Varför är den här pajen så speciell då?

Jo, jag spenderade en hel sommar med att hitta det ultimata receptet på pajdegen. Å vad jag bakade! Jag ville ha en god, lätthanterlig, enkel och lättkavlad botten. Och det här är vad jag kom fram till.

kräftor2015-25-web

Crème fraîche i degen gör den lite lättare att hantera än vanlig pajdeg. Dinkel och sesam är för att jag gillar de smakerna. De kommer fram lite mjukt i bakgrunden.

kräftor2015-27-web

Du kan såklart använda vilken ost du vill. Det finns många bra!

kräftor2015-28-web

De blir SÅ fina! De sjunker ihop lite när de svalnar, men det är helt som de ska.

kräftor2015-36-web

Jag serverar dem något varma eller kalla.

kräftor2015-121-web

Krondill hör till kräftor. Det doftar verkligen ljuvligt.

kräftor2015-126-web

Jag har oftast med en matig sallad, här har jag kokat mathavre, blandat med en färdig grönsaksröra typ ajvar relish och lagt upp på en bädd av rucola. Jag toppade med oliver och fetaost. Ringlade över olivolja och citron. Supergott!

havresallad-13-web

En ostbricka, smör och bröd hör ju som till kräftorna. I år blev det en lagrad hårdost och en getost.

kräftor2015-82-web

Jag har samlat 10 underbara recept som passar utmärkt till kräftskivan här

1. Pekkas Sagolika lökpaj

2. Aioli

3. Festligt buffébröd

4. 3 Lyxiga röror, alltid gott & uppskattat på buffén

5. Salt smulpaj med grönsaker & cashewnötter– en riktig höjdare!

6. Rostad palsternacka

7. Squashsallad med fetaost

8. Filmjölksbröd

9. En god dessert som går bra att förbereda är banoffee i små burkar, du chokladifierar den mycket enkelt med den nya chokladkaramellkrämen, som man brukar hitta på hyllan bredvid den vanliga kondenserade mjölken.

10. Eller slå till med en underbar sommartårta

Önskar er alla härliga kräftkalas med mycket skratt & glädje!

kräftor2015-72-web