Bjudmat  Buffémat  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Recept  Tips  Vardagslyx 

Mumsig moussaka

Det här är väl egentligen lite väl höstigt, men jag blev så sugen på moussaka. Och i Grekland langades det moussaka för fullt i solen, och det gick bara bra 🙂

IMG_2851

Gillar ni moussaka?

Jag tycker det är SÅ gott, men lite bökigt med att steka/grilla auberginerna, så det blir int så ofta. Ett knep är att pensla dem med olja och krydda innan stekningen. Då är oljan redan jämnt fördelad. Du kan också grilla dem på plåt i ugnen.

En fördel med moussaka är att den bara blir godare dagen efter, så den är perfekt när man vill förbereda i god tid. Och grym i matlådor.

För att få den ultimata, fluffiga toppen vispar jag ner 2 ägg i vitsåsen innan jag häller på den. Det blir grejor det!

Såhär gjorde jag:

Moussaka, 4-6 portioner

3 auberginer, skivade på längden

köttfärssås

400 g köttfärs (vegfärs går minst lika bra)

2 gula lökar, hackade

2 msk tomatpuré

1 frp passerade/krossade tomater

1 buljongtärning

salt, peppar, oregano och kanel efter smak

olja till stekning

vit sås

50 g smör

1/2 dl vetemjöl

6 dl mjölk

salt, peppar, muskot efter smak

2 ägg

1 dl lagrad ost, riven

1. Stek aubergineskivorna tills de får färg. Lägg åt sidan på ett fat.

2. Gör köttfärssås: Bryn färs i olja eller smör, he i lök och tomatpuré. Bryn lite till, i med passerade tomater, buljong. Koka ihop och smaka av med salt, peppar, oregano och kanel.

3. Gör vit sås under tiden: smält smör, vispa ner vetemjöl, låt det ta ihop och vispa ner hälften av mjölken. Låt koka upp under vispning, i med resterande mjölk. Sjud 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.

4. He ugnen på 200 grader. Varva aubergine och köttfärssås i en smord form.

5. Vispa ner ägg i vitsåsen. Häll den ovanpå anrättningen, toppa med ost.

6. Grädda mitt i ugnen tills ytan är gyllene, det tar ca 30 minuter.

Servera med grönsallad och ett gott bröd.

Mums!

Här skrev jag en lång harang om hur man allergianpassar rätten, men det försvann, det är något tekniskt fel på bloggen.

Men ni vet, mjölkfria produkter går jättebra att använda. Och såsen går bra att reda av med majsena istället.

Berätta gärna här om hur du fixar din perfekta moussaka!