Bjudmat  Buffémat  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Recept  Tips  Vardagslyx 

Mumsig moussaka

Det här är väl egentligen lite väl höstigt, men jag blev så sugen på moussaka. Och i Grekland langades det moussaka för fullt i solen, och det gick bara bra 🙂

IMG_2851

Gillar ni moussaka?

Jag tycker det är SÅ gott, men lite bökigt med att steka/grilla auberginerna, så det blir int så ofta. Ett knep är att pensla dem med olja och krydda innan stekningen. Då är oljan redan jämnt fördelad. Du kan också grilla dem på plåt i ugnen.

En fördel med moussaka är att den bara blir godare dagen efter, så den är perfekt när man vill förbereda i god tid. Och grym i matlådor.

För att få den ultimata, fluffiga toppen vispar jag ner 2 ägg i vitsåsen innan jag häller på den. Det blir grejor det!

Såhär gjorde jag:

Moussaka, 4-6 portioner

3 auberginer, skivade på längden

köttfärssås

400 g köttfärs (vegfärs går minst lika bra)

2 gula lökar, hackade

2 msk tomatpuré

1 frp passerade/krossade tomater

1 buljongtärning

salt, peppar, oregano och kanel efter smak

olja till stekning

vit sås

50 g smör

1/2 dl vetemjöl

6 dl mjölk

salt, peppar, muskot efter smak

2 ägg

1 dl lagrad ost, riven

1. Stek aubergineskivorna tills de får färg. Lägg åt sidan på ett fat.

2. Gör köttfärssås: Bryn färs i olja eller smör, he i lök och tomatpuré. Bryn lite till, i med passerade tomater, buljong. Koka ihop och smaka av med salt, peppar, oregano och kanel.

3. Gör vit sås under tiden: smält smör, vispa ner vetemjöl, låt det ta ihop och vispa ner hälften av mjölken. Låt koka upp under vispning, i med resterande mjölk. Sjud 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.

4. He ugnen på 200 grader. Varva aubergine och köttfärssås i en smord form.

5. Vispa ner ägg i vitsåsen. Häll den ovanpå anrättningen, toppa med ost.

6. Grädda mitt i ugnen tills ytan är gyllene, det tar ca 30 minuter.

Servera med grönsallad och ett gott bröd.

Mums!

Här skrev jag en lång harang om hur man allergianpassar rätten, men det försvann, det är något tekniskt fel på bloggen.

Men ni vet, mjölkfria produkter går jättebra att använda. Och såsen går bra att reda av med majsena istället.

Berätta gärna här om hur du fixar din perfekta moussaka!

 • Ingmari

  Inte helt kurant och penicillin på g. Orkar inte matlagning vid spisen så snabba in i ugnen -rätter är idealet nu. Tack för alla dina fina sådana recept jag kan inspireras av. Jag fuskar med färdiggrillad kyckling också. Nöden har ingen lag. Och nu är det redan augusti… Snart kommer Go’kväll tillbaka. Ska bli kul att se vad du laddar igång med. Men… än är det sommar… om man nu kan kalla det sommar… och… värmen ska ju komma nu i augusti. Äter extra D-vitamin för inte blev det mycket sol på kroppen i år inte med allt regn och stugsittande. Får trösta oss här med något gott bärbak. Köpte lite blåbär på torget… det får bli så när man inte kan ta sig ut i skogen. Tack till dem som orkat plocka så jag kan köpa! Och tack för dina fina recept och foton! Förgyller i regn och gråväder även om det blev sol idag lagom till prideparaden. Kul.

  • Susanne Jonsson

   Krya på dig Ingmari! Hoppas du blir pigg fort!

 • liljan

  Hej Susanne, du vet att det inte går att kommentera dina björnbärsrutor, va? Discussion closed, står det bara.. dom här datorerna lever sitt eget liv.. :o)…
  Jag skulle bara in o säja att jag lagt till receptet i ”Favoriter”, ser jättegoda ut!! Mums!
  Ha en jättefin helg, KRAM Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Tack för att du säger till! Jag såg det men ibland missar jag så jag blir jätteglad att du säger till. Jag vet inte vad som har hänt, men jag hoppas att de fixar det på måndag. SÅ tråkigt när kommentarerna inte funkar. Jag är jätteglad att du gillar receptet! Stor kram till dig Liljan!

 • Nina Loughlin

  Bra recept, lite menlös köttfärssås som jag ”hottade” upp. Blandade aubergine och potatis 🙂

  • Susanne Jonsson

   Det låter jättegott Nina! Bra tips!

 • Ami

  Hejsan! Så roligt att ses! Vill bara hälsa på dig Susanne o alla andra här inne i skafferiet när vi är hemma o handlar o vattnar blommor idag. Är i stugan annars o där är internet så segt så man ger upp rätt snart. Festligt med ditt recept idag Susanne, jag gjorde en superenkel variant på moussaka eller zucchinilasagne eller vad man nu ska kalla det för, för några dagar sen, av våra fyra första zucchini från trädgårdslandet. Gjorde en köttfärsröra med köttfärs, grovrivna morötter, lökar med allt det gröna krispiga, blandade bönor i tetra, krossade tomater, grovriven ost m.m. Hällde i en lite burk smetana i köttfärsröran till slut. Sen skar jag mina 4 zucchini i tunna skivor o bara varvade dem o köttfärsröran. Rikligt med smakrik grovriven ost ovanpå. Sen in i ugnen. Dagen efter smakade resterna utmärkt som kvällsmat. Till huvudmålet tog vi upp färskpotatis o kokte med mkt dill o bjöd till de riktigt glupska. Ha det nu så bra ni kan nu i regnrusket. Laga lite extra god mat eller baka lite gofika är det ju utmärkt väder till. Kram!!!

  • Ami

   Jag klippte i rikligt med citrontimjan i köttfärsröran till slut som jag tror satte lite extra piff på det hela. Men först ggn gjorde jag utan timjan men med några tsk sambal oelek i i stället. Varieras efter humör o vad som finns hemma.

   • Susanne Jonsson

    Perfekt Ami!

  • Susanne Jonsson

   Hej Fina Du! Tusen tack för jättebra tips och din härliga attityd som sprider en god känsla ända hit upp!

 • Susannah King

  Jag och Jenny tänkte en stund på att åka till Grekland nu i samband med att jag fyllde 30, men det blev Venedig istället.

  • Susanne Jonsson

   Härligt, Venedig verkar helt magiskt! Glad resa!

   • Susannah King

    Tack, Susanne! Vi är där nu, skickar det här från min ipad. Du har kanske hört talas om att det sägs att om ett par vid en gondoltur kysser varandra under Suckarnas bro, så kommer deras kärlek att vara för evigt. Jag och Jenny gjorde det igår kväll.

    • Susanne Jonsson

     Tjohoo! Vad roligt för er! Grattis! Ha nu en fin fortsättning på er resa och tack för att ni delar den med oss här på bloggen!