Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Koladoftande kokostoppar

Kokostoppar är bara så vansinnigt gott. Jag glömmer bort dem mellan varven och när de kommer upp i mina tankar springer jag ut i köket och svänger ihop en sats. Det har blivit många varianter genom åren, men det vanliga grundreceptet är något jag ständigt återvänder till. Men, gissa vad! Nu har jag hittat min favorittwist på det. För av alla smaksättningar så är smörkola, choklad & havssalt en favorit.

Sommarfika1-111-web

Och ni vet hur det är. Allt med brynt smör blir extra gott.

Sommarfika1-113-web

Min kompis M:s mamma gör dem rosa med röd karamellfärg, de blir roliga att äta och supergulliga!

Sommarfika1-146-web

En rolig sak är att det är ett naturligt glutenfritt bakverk. Perfekt!

Sommarfika1-138-web

De här topparna blir sega inuti och krispiga utanpå. Älskar smakkombon med den mörka chokladen i botten. Men nog pratat, här kommer receptet så att du kan prova själv!

Koladoftande kokostoppar med choklad och havssalt, 25 st -glutenfritt

100 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,25 tsk havssalt

250 g kokos

1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet samt 1 msk pressad

till dopping: 100 g mörk choklad, smält

1. Smält smöret och låt det puttra tills det börjar dofta kola och anta en gyllene nyans. Låt svalna.

2. Blanda samtliga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

3. Sätt ugnen på 150 grader.

4. Klicka ut smeten på bakpapper, forma till toppar, det blir ca 25 st.

5. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene. Det tar ca 25 minuter. Låt svalna och doppa botten i smält choklad. Ställ tillbaka på plåten och låt chokladen stelna.

Njut!

Ps. om det mot förmodan blir över några kakor går de jättebra att frysa.