Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Koladoftande kokostoppar

Kokostoppar är bara så vansinnigt gott. Jag glömmer bort dem mellan varven och när de kommer upp i mina tankar springer jag ut i köket och svänger ihop en sats. Det har blivit många varianter genom åren, men det vanliga grundreceptet är något jag ständigt återvänder till. Men, gissa vad! Nu har jag hittat min favorittwist på det. För av alla smaksättningar så är smörkola, choklad & havssalt en favorit.

Sommarfika1-111-web

Och ni vet hur det är. Allt med brynt smör blir extra gott.

Sommarfika1-113-web

Min kompis M:s mamma gör dem rosa med röd karamellfärg, de blir roliga att äta och supergulliga!

Sommarfika1-146-web

En rolig sak är att det är ett naturligt glutenfritt bakverk. Perfekt!

Sommarfika1-138-web

De här topparna blir sega inuti och krispiga utanpå. Älskar smakkombon med den mörka chokladen i botten. Men nog pratat, här kommer receptet så att du kan prova själv!

Koladoftande kokostoppar med choklad och havssalt, 25 st -glutenfritt

100 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,25 tsk havssalt

250 g kokos

1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet samt 1 msk pressad

till dopping: 100 g mörk choklad, smält

1. Smält smöret och låt det puttra tills det börjar dofta kola och anta en gyllene nyans. Låt svalna.

2. Blanda samtliga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

3. Sätt ugnen på 150 grader.

4. Klicka ut smeten på bakpapper, forma till toppar, det blir ca 25 st.

5. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene. Det tar ca 25 minuter. Låt svalna och doppa botten i smält choklad. Ställ tillbaka på plåten och låt chokladen stelna.

Njut!

Ps. om det mot förmodan blir över några kakor går de jättebra att frysa.

 

 • Ami

  Det går inte att kommentera i ditt senaste inlägg 9/7 men så många goda recept på långpannekakor. Sånt gillas av mig. Tack! Morotskaka mums o så nougatrutorna m.m. Jag har gjort en slags nougatrutor varje år sen -92. På förskolan där jag jobbade då, turades vi om att bjuda varandra på hembakat på fredagarna….eller om det varannan fredag. Just de här nougatrutorna med en kladdkakeliknande botten med hyvlad nougat ovanpå bakade jag till min yngste sons 6-årskalas då i juli 1992. Jag har en plåt kakor liggande i frysen nu, som vi ska ha till hans 29-årskalas nästa helg. Jag tycker det är rätt kul med traditioner. I alla fall så här goda 🙂

  • Ami

   Tack Gunilla för receptet…om du skulle råka läsa det här. Inte alla recept som är så här seglivade.

   • Susanne Jonsson

    Härligt Ami! Angående kommentarerna så packar det ihop ibland. Jag vet int varför. Jag hälsar vidare. Tack för att du säger till.

  • Susanne Jonsson

   Åh så fint! Vad härligt för din son att komma hem till go’fika som när han var 6 år!!! Heja DU! Hälsa och gratta!

 • Ingmari

  Tusen tack för vackra och även så tydliga och instruktiva, informativa bilder. Mumsigt och lockande enkelt. Kokostopparna fungerar både gluten- och laktosfritt. Och så gott. Året om men på något vis särskilt på sommaren. Ha det skönt trots regn och kyla. Fast i norr är det visst bäst nu. Njut!

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari! Tack! Hoppas du har det bra trots vädret. Jag har inget emot lite regn, hahaha… Men jag hör att det är jobbigt med betet i fjälls och lite annat, men det ska ju bli sol snart igen. Ha en jättefin helg!

 • Ami

  På tal om brynt smör, jag gjorde din misslyckade sockerkaka i går. Min gamla far hade varit ute i skogsdungen intill där han bor i vårt samhälle och plockat en liter blåbär dagen innan och från hans lilla jordgubbsrad i stugan där vi var, fick han ihop 1,5 liter små, men smakrika jordgubbar…så bären + lättvispad grädde serverades var för sig till sockerkakan. Vi gillar ju lite olika så alla fick kombinera ihop sin egen lilla bakelse.
  Vilka kokostoppar sen, tack!

  • Susanne Jonsson

   Men SÅ underbart Ami! Vilken bra idé att alla får göra sin egen. Finaste hälsningar till dig och din familj, speciellt till din pappa som jobbat på så bra i landet!