Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Uteliv  Vardagslyx  Vegetariskt 

Björnbärsrutor med knäcktopp

Bärsäsongen är i full gång, jippieee!!! Älskar bär!

Dags att sylta, safta och bara mysa av alla fina, svenska råvaror. Idag går jag loss på bakning med sommarens ljuvliga bär. Kolla in vad jag nyss plockade ut ur ugnen!

björnbärskaka-60-web

Ni kan ju tänka er. Hela huset doftar nybakat: mörka bär, kola, smör och rostad havre. Väldigt svårt att vänta 40 minuter medans den gräddas… Tänker servera den med lättvispad grädde. Eller vaniljglass. Eller både och kanske?

björnbärskaka-44-web

Det är alltså dessa goda björnbärsrutor som doftar så ljuvligt oemotståndlig.

björnbärskaka-4-web

Fick ta lite blåbär från frysen också.

björnbärskaka-9-web

Botten är en saftig, mjuk kaka.

björnbärskaka-29-web

Som man strör vit choklad på.

björnbärskaka-36-web

Och ett underbart, knäckigt havretäcke. Baka med bär är bara fullständigt underbart och massor av recept hittar du här.

Här kommer receptet på de saftiga bärrutorna med knäckigt, knaprigt havretäcke.

Björnbärsrutor med knäckigt havretäcke & vit choklad, 1 långpanna ca 25×35 cm

kaka
200 g smör

0,75 dl mjölk, 3%
4 ägg
3 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
kardemumma
2 tsk bakpulver
fyllning
3-4 dl björnbär och blåbär, färska eller frysta
100 g vit choklad, hackad
knäckigt havretäcke
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker, kanel om du vill)
2,5 dl havregryn
Såhär gör jag:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med kakan: Smält smöret, ställ åt sidan och häll i mjölk, låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda samtliga torra ingredienser.
5. Häll smöret i äggblandningen, rör om och sikta ner mjölet. Rör tills det är blandat, häll upp i bakpappersklädd långgpanna.
6. Strö fyllning dvs. bär och choklad över.
7. Gör täcket: Smält smör, rör ner resterande ingredienser och strö blandningen ovanpå kakan.
8. Grädda mitt i ugnen tills kakan är gyllene och genomgräddad. Det tar ca 40 minuter. Testa mot slutet med en sticka.
Pudra gärna lite florsocker på toppen. Om du hinner 😉