Okategoriserade 

Rabarber-& jordgubbspaj glutenfri

Äntligen! Rabarbersäsongen är här. Jag blev peppad att testa baka en paj på havremjöl, såhär blev det

rabarberpajgf-88-webglfriafrallor

Rabarber och jordgubbar är en klassisk fantastisk smakkombo, så jag blandade lite.

rabarberpajgf-34-webglfriafrallor

Här kommer receptet

Rabarberpaj med jordgubbar & kardemumma-glutenfri

smuldeg

150 g smör

4 dl havremjöl

2 dl havregryn

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 dl råsocker (eller strösocker)

fyllning

300 g rabarber

250 g jordgubbar

2-3 msk potatismjöl

2 tsk kardemumma, mortlad

0,5 dl sirap

rabarberpajgf-58-webglfriafrallor

Såhär gjorde jag:

1. Smula ihop samtliga ingredienser till smuldeg. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Tryck ut hälften av degen i en smord pajform, ca 26 cm.

3. Förgrädda skalet 10 minuter.

4. Skiva under tiden rabarber och dela jordgubbarna om de är stora.

5. Blanda samtliga ingredienser till fyllning, lägg i pajen.

6. Smula resterande pajdeg ovanpå, strö på lite havregryn.

7. Grädda tills pajen fått vacker färg och är genomgräddad, det tar ca 25 minuter.

Servera nygräddad och ljummen med vaniljglass eller vispad grädde. Eller vaniljsås 😉

rabarberpajgf-95-webglfriafrallor

SÅ gott. Spana in pionerna, nu är det sommarkänsla i hela köket. Doften av nybakat, rostad havre, vanilj, jordgubbar, rabarber och pion.

Ps. Kom ihåg att använda rent havre om den behöver vara glutenfri.

  • Barbro

    Alltid gott med rabarber och jordgubbar tillsammans titta igenom Mauds recept också så hittar ni ett gott kräm också. Ha en bra dag /kram.

    • Susanne Jonsson

      Jajjamän Barbro, Maud har supermånga bra recept! Kram

  • Ingmari

    Vackra bilder och härliga recept. Som alltid. Idag hade du sommaren med dig också. Underbart. Ska testa med skrädmjöl. Smakar säkert ljuvligt. Bra med alla tips här, både från dig och läsare. Tack!

    • Susanne Jonsson

      Underbart att ni delar med er så alla kan läsa, det gillar jag skarpt!

  • Ami

    Tack snälla för svar. IBS är orsaken till varför jag bakar glutenfritt och laktosfritt åt kvinnan det gäller. Hon har fått rådet av sin läkare att undanhålla sig från det i möjligaste mån. Det är ok för henne att fuska ibland och hon blir inte jättesjuk av det som de med glutenintolerans blir, vad jag förstår.
    Jag ska göra pajen till oss själva idag o jag kör med skrädmjöl får vi se…återkommer.

  • Ami

    Oh så mycket vackert o gott samlat på en bild! Även detta recept uppskrivet. Tack!Älskar också kombinationen rabarber o jordgubbar. Gjorde den varianten i helgen o hade med till Stockholm. Blev uppskattat. Men då använde jag glutenfri mix i den ena pajen, men vill ogärna använda mix så det här receptet blir toppen till kommande glutenfria pajer. Var bara det enklaste jag kunde komma på just då eftersom jag kunde byta vetemjölet mot lika mängd mix (fick jag info om). Funderade på om jag kan använda mitt skrädmjöl i stället för havremjöl här? Skrädmjöl är väl rostad havre om jag inte minns fel.

    • Susanne Jonsson

      Hej Ami! Ja, man testar sig fram! Jag tror skrädmjöl går bra, men då blir det inte helt glutenfritt, så det beror på vem man bakar till, om den personen är riktigt känslig funkar det nog inte. Skrädmjöl är en underbar produkt förresten, oj vad jag älskar det!

      • Ami

        Blev så mumsigt med skrädmjöl i pajen…och kardemumma…och allt det andra. Rekommenderas varmt till alla! (Höll på att glömma kardemumman som jag mortlat. Som tur var kom jag på det precis när jag skulle sätta in pajen i ugnen).

        • Ami

          Jag menar att jag rekommenderar pajreceptet till alla, inte just skrädmjölet eftersom det kanske inte är helt glutenfritt.

        • Susanne Jonsson

          Så duktig du är Ami! Vad glad din vän ska bli. Superbra att du tipsar så alla kan få dela din inspiration, tack!