Äggfritt  Bakat  Bröd  Glutenfritt  Okategoriserade  Recept  Söndagsbaka  Veganskt  Vegetariskt 

Glutenfria frallor

Efter experimentet med filmjölkslimpan fick jag pepp på att testa en glutenfri surdeg. Jag hade inte några större förhoppningar om resultatet, haha… alla ni som bakar glutenfritt vet att det medför vissa utmaningar. Men döm om min förvåning när jag hittar dessa när jag öppnar ugnen!

namnlöst-20-webglfriafrallor

De såg ju helt okej ut!

Hoppla! Gå och köp en lott Jonsson. För såhär är det. Jag älskar surdegsbröd. Och jag har tålamod, men just surdegar och innekrukväxter verkar vara undantaget från detta 😉 Stor förbättringspotential för mig där. Får träna på det. Iallafall så blir det oftast inte riktiga surdegar härhemma, men jag gillar att sätta en fördeg dagen innan när jag bakar matbröd. Lämnar den i rumstemp öven natten och då får den en slags start med en syrlig karaktär, utan att behöva använda så mycket jäst. Och utan att jag behöver mata en surdeg. Men jag har aldrig bakat glutenfritt på det här sättet.

namnlöst-33-webglfriafrallor

Jag hittade nyponskalsmjöl i skafferiet och det gav frallorna en fin färg. Ni vet, det man kan göra nyponsoppa på. Sedan drog jag på ugnsvärmen på 250 grader och gräddade ganska högt upp också. Man får passa bara om det börjar brännas. Jag kommer fortsätta utveckla receptet, jag hade tex i för mycket salt, 2 tsk. Så jag har dragit ner till 1 tsk.

Här kommer receptet:

Glutenfria Frallor, 15-20 st

fördeg-dag 1

15 g jäst
4 dl vatten
200 g havremjöl
1 msk nyponskalsmjöl
1. Blanda samtliga ingredienser till fördeg.
2. Låt stå över natten i rumstemp, täck med plastfolie.
deg-dag 2
2 msk psylliumhusk
3 dl vatten
3. Blanda ner psyllium och vatten i fördegen. Låt stå 10 minuter.
150 g havremjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
4. Tillsätt mjöl, olja och salt.
5. Arbeta 5 minuter, klicka ut degen på bakpappersklädd plåt. Jag använde degskrapan för att få lagom ”slarviga” bitar.
6. Strö på solroskärnor. Låt jäsa 30-60 minuter.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda på falsen över mitten i ca 10 minuter, till bröden är genombakade och har fått vacker färg.
Tänk på att de ska vara riktigt färdiga så att de inte är degiga i mitten (jag råkade grädda mina en aning för kort tid, de var goda nybakade men upplevde dem som någon för lite bakade när jag tinade upp dem).
Frysa?
Det går bra att frysa frallorna, värm dem gärna innan serveringen.
 • Sara

  Dessa vill jag testa 🙂 ungefär hur många frallor blir det?

  • Susanne Jonsson

   Hej Sara! Det blev 15-20 st 🙂

 • Ingmari

  Måste testas. Roligt med inspiration.

 • lisa

  mm ser super goda ut. Du är så duktig susanne

  • Susanne Jonsson

   Hej lisa! Hjärtligt Tack! Jag försöker! Ha en finfin kväll.

 • Liljan

  Hej Susanne, härligt att du är på G igen! Jag vet att jag tänkte göra de där citron-
  bollarna när du gjorde dem i tv, men det blev inte av. Men nu när Ami påminde om dem så ska det bli av!!
  Köpte i alla fall Kelpnudlar häromdagen, men har inte hittat syrade rödbetor ännu.
  Kanske i den lite större grannstaden..?
  Åh, ditt inlägg om ostkaka.. eftersom jag är Smålänning så förstår du ju att jag är uppvuxen med denna delikatess, både min mamma och halva släkten bjöd på det när det var kalas. De yngre ( en del ) gör i dag en variant på färdigköpt som de bakar om med mera grädde och mandel, den är väl godkänd.. men inte som mammas :o). i
  Din snabbvariant låter god, så skönt att förenkla ibland!!
  Ha det så bra, KRAM Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Vad roligt, varifrån i Småland? Jag förstår att våra fuskvarianter int är i närheten av din mammas. Det låter helt underbart. KRAM

   • Liljan

    Susanne, jag bodde mina första 6 år i ett litet samhälle mellan Kalmar och Oskarshamn som heter Ålem. Ett sån´t där,( never heard of ) litet ställe :o)!! Sen blev det flytt till Oskarshamn där jag är uppvuxen. Har du varit i Småland?? KRAMAR, Liljan
    ps. vilket fint inlägg du gjorde om mammor och mors dag, Min har varit borta i 12 år och jag tänker nog på henne nästan varje dag, inga sorgliga tankar, tvärtom, hon var en härlig, rolig person och jag fick ha henne tills hon var nästan 92 år och det är jag såå tacksam för. ”Tack mamma” och tack Susanne för din extra kärlek, just nu!! ds.

    • Susanne Jonsson

     Tack finaste Liljan! ja, hoppas jag säger rätt nu, men när jag bodde och pluggade i Linköping var vi och paddlade 2 dagar, man åkte först tåg nästan till Jönköping, men nu kommer jag int på vad det hette! Jag har flera nära vänner från Småland. Lönneberga tex. Älskar Småland! Och i Kalmar har jag vart några dagar, vi gjorde en miniserie för Meny i P1 där för några år sedan, om vilt. Då hann jag vara till Öland också. Underbart vackert. Och SÅ fina dialekter. Gurkburk, traktor osv. ÄLSKAR! Kramar & Alltid Kärlek Här

 • Felicia

  Vad spännande, dessa ska jag testa! Hittade till din blogg när jag sökte på glutenfria brödrecept på teff och först då brödet med tranbär. I inlägget om det kan jag inte hitta något recept. Skulle du kunna lägga upp det? Det brödet ser jättegott ut! Tack 🙂

 • Ami

  En liten fråga bara. Ska det verkligen vara 2 TSK salt i ditt hommosrecept? Ska göra den i kväll men tycker det låter mycket.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Kort svar på språng: Smaka av eftersom, börja med en halv tesked. Ska kolla upp receptet, tack bästa du!

 • Ami

  Så bra för oss att du experimenterar fram fina gf recept o så många andra bra Oo roliga recept! TACK!
  Måste bara berätta Susanne, dina favvo-citronbollar gjorde vi i går. Efter några tuggor sa gubben min; jättegott! Efter några fler tuggor; det var RIKTIGT GOTT! Kan inte annat än hålla med, de var supergoda. Smakrika o helt underbara. Inte svårt att äta mer vegetariskt när det blir så här gott. Om ni gillar citron o ingefära o vill äta mer vegetariskt … GÖR SUSANNES CITRONBOLLAR!

 • Filifjonkan

  De ser goda ut !

  • Susanne Jonsson

   Tack!