Äggfritt  Bakat  Bröd  Glutenfritt  Okategoriserade  Recept  Söndagsbaka  Veganskt  Vegetariskt 

Glutenfria frallor

Efter experimentet med filmjölkslimpan fick jag pepp på att testa en glutenfri surdeg. Jag hade inte några större förhoppningar om resultatet, haha… alla ni som bakar glutenfritt vet att det medför vissa utmaningar. Men döm om min förvåning när jag hittar dessa när jag öppnar ugnen!

namnlöst-20-webglfriafrallor

De såg ju helt okej ut!

Hoppla! Gå och köp en lott Jonsson. För såhär är det. Jag älskar surdegsbröd. Och jag har tålamod, men just surdegar och innekrukväxter verkar vara undantaget från detta 😉 Stor förbättringspotential för mig där. Får träna på det. Iallafall så blir det oftast inte riktiga surdegar härhemma, men jag gillar att sätta en fördeg dagen innan när jag bakar matbröd. Lämnar den i rumstemp öven natten och då får den en slags start med en syrlig karaktär, utan att behöva använda så mycket jäst. Och utan att jag behöver mata en surdeg. Men jag har aldrig bakat glutenfritt på det här sättet.

namnlöst-33-webglfriafrallor

Jag hittade nyponskalsmjöl i skafferiet och det gav frallorna en fin färg. Ni vet, det man kan göra nyponsoppa på. Sedan drog jag på ugnsvärmen på 250 grader och gräddade ganska högt upp också. Man får passa bara om det börjar brännas. Jag kommer fortsätta utveckla receptet, jag hade tex i för mycket salt, 2 tsk. Så jag har dragit ner till 1 tsk.

Här kommer receptet:

Glutenfria Frallor, 15-20 st

fördeg-dag 1

15 g jäst
4 dl vatten
200 g havremjöl
1 msk nyponskalsmjöl
1. Blanda samtliga ingredienser till fördeg.
2. Låt stå över natten i rumstemp, täck med plastfolie.
deg-dag 2
2 msk psylliumhusk
3 dl vatten
3. Blanda ner psyllium och vatten i fördegen. Låt stå 10 minuter.
150 g havremjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
4. Tillsätt mjöl, olja och salt.
5. Arbeta 5 minuter, klicka ut degen på bakpappersklädd plåt. Jag använde degskrapan för att få lagom ”slarviga” bitar.
6. Strö på solroskärnor. Låt jäsa 30-60 minuter.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda på falsen över mitten i ca 10 minuter, till bröden är genombakade och har fått vacker färg.
Tänk på att de ska vara riktigt färdiga så att de inte är degiga i mitten (jag råkade grädda mina en aning för kort tid, de var goda nybakade men upplevde dem som någon för lite bakade när jag tinade upp dem).
Frysa?
Det går bra att frysa frallorna, värm dem gärna innan serveringen.