Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Mat att förbereda  Mellis  Recept  Sommarmat  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Enkel ostkaka, glutenfri DIY

Ostkaka. Ett ord som ofta framkallar spontana känsloyttringar. Jag kan vara utan det länge, men så hipsvips längtar jag efter det och då måste jag göra det samma dag. Att göra ostkaka kan vara lite halvt omständigt, så jag kör på en snabbare variant med keso. Perfekt i sommar!

ostkaka-3-web

jag har gjort den glutenfri på majsmjöl, men du kan använda vanligt vetemjöl samma mängd. Om jag gör den till få personer gör jag den i 2 formar, så kan man spara en av formarna några dagar i kylen. Underbart mellis.
Enkel ostkaka, glutenfri 6-8 port

4 ägg

0,75 dl majsmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel (valfritt)
500 g keso 4,5%

1,5 dl mjölk, 3%
1,5 dl vispgrädde
1 bittermandel, finhackad
1,5 dl sötmandel, hackad
till servering: vispad grädde & rårörda bär eller sylt
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggen lätt. Blanda samtliga torra ingredienser, vispa ner i äggen. Tillsätt resterande ingredienser. Häll smeten i en smord ugnsform, grädda mitt i ugnen tills kakan stelnat, det tar ca 50-60 minuter.
Tål du inte mandel går det att hoppa över den delen. Då brukar jag smaka av med nymortlad kardemumma istället.
Och imorgon är det ostens dag. Hurra!