Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Frukost  Glutenfritt  Hälsokrubb  Lyxmat  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Suveräna smoothieskålar

Jag är helt såld på smoothieskålar till sommaren. Redan nu har jag börjat pyssla med dom. Älskar att garnera dom fint, som en mandala av bär, frukt och annat gott. Det känns både kul, lyxigt och nyttigt.

chiapudding-71-web

Men vad ÄR en smoothieskål?

Helt enkelt en krämig, fastare smoothie som man äter med sked. Åtminstone tills den smält, då kan man ta fram sugröret. Men oftast hinner den inte smälta, för det är bara SÅ god. Eftersom den är kall är det vår- & sommarmat för mig. Frukost eller mellis. Eller efterrätt. Frozen yoghurt, om man väljer att göra den på yoghurt. Man mixar frukt och bär, ibland kanske en eller annan grönsak åker i också. Blåbär och banan är en favorit hos mig. Yoghurt, juice eller vatten behövs för att få bra konsistens. Sedan smaksätter och toppar man efter egen smak. Toppningar jag gillar är färsk/frysta/torkade frukter, bär, mandel, nötter, kokos, chiafrön, pumpakärnor.

chiapudding-37-web

Det är busenkelt att styra upp sin smoothieskål. Man behöver en mixer eller blender som har lite drag i sig, bra motor alltså, eftersom det är frysta grejor man mixar.

chiapudding-39-web

Min senaste förälskelse är en vårgrön smoothieskål, baserad på avokado, gröna ärtor, spenat och grönt äpple. Det kanske låter suspekt, men avokadons krämighet och sötman i gröna ärtor lämpar sig perfekt även för söta smakäventyr. Speciellt om de får sällskap av lite vaniljpulver, en banan och kanske en sked honung. Jag har även provat kiwi i, men det var inte min kopp te. Mango, däremot, passar utmärkt. Man väljer ingredienser efter sin egen smak.

chiapudding-42-web

Under tiden mixern jobbar fixar man topping.

chiapudding-43-web

Konsistensen blir som en fluffig frozen yoghurt.

chiapudding-45-web

Nu börjar det näst roligaste, att dekorera sin skål.

chiapudding-51-web

Tätt följt av det roligaste, att äta upp den!

chiapudding-86-web

Njut!

Mer inspiration och närmare instruktioner kommer i morgondagens Go’kväll. Då kommer även Kjell Bergqvist förbi och drömreser. Kitok spelar, Hulda berättar om vårsnygga kläder och Ebba guidar oss runt hela kalaset. Varmt välkomna till oss då!

chiapudding-59-web

 • Maria

  Hej Susanne!
  Åh, vad jag blev sugen att testa dina recept!! Du pratar om att du gillar ”tjockyoghurt” – vilken sort menar du då? Vanlig turkisk yoghurt man kan köpa i en liten hink?
  Fortsätt inspirera!!
  Kram Maria

  • Susanne Jonsson

   Hej Maria! Ja, grekisk, turkisk eller rysk yoghurt går bra! Kram

 • Rädisa

  Är din (M) mixer en stark och bra mixer? inte alltid de skriver ut hur många w de är på om man ska beställa på nätet.

  • Susanne Jonsson

   Hej! Det bästa är om man kan testa i en butik, men jag vet att det är svårt beroende på vars man bor. Jag brukar tipsa om att man ringer upp eller mejlar den man ska köpa mixer från, om man köper via nätet. Dels för att det kommer nya modeller hela tiden och sedan för att man kan diskutera både budget och behov. Tycker själv att jag alltid behöver ”känna” på all utrustning, eftersom det är hur det känns för en själv som är viktigt. Om inte effekten skrivs ut blir man ju fundersam. Hoppas att du hittar din bästa mixer!

 • Liljan

  Susanne,.. vilket härligt program det blev, Kjelle verkade gilla allt och det kan jag förstå, dina skålar såg så läckra ut ! Snabb replik där också..29-åringen :o) !!
  Igårkväll gjorde jag en chiapudding på mixad frusen mango och så hade jag på tjockyoughurt o kiwi i morse.. glömde vaniljpulver, men det tar jag i kväll!
  Ha en fortsatt fin söndag, kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hihi, ja, får man möjlighet att skoja lite Liljan 😉 Jätteroligt att gästerna var så peppade på maten, de testade alltihop. Vad fint att du experimenterar med puddingen, man får sina favoriter. Ha en superfin kväll. Kram

 • Elisabeth

  Vill bara säga tack för bra tips

  • Susanne Jonsson

   Men SÅ roligt att höra Elisabeth! Så smart att göra några i förväg så går det snabbt när man blir sugen. Heja du!

 • Ingmari

  Så vackert! Bra foton. Som vanligt. Vilka färger! Är nu så förtjust i vackra, färgglada, stora och vida tekoppar med öra att äta soppa, fil, keso och annat flytande ur. Ska göra en så vacker ”installation” som du inspirerar till och njuta!

  • Susanne Jonsson

   Härligt att höra Ingmari!

 • Liljan

  Men Susanne.. kan du ta med dej mixern o ba kom.. du får he i precis vad du vill…:o)
  allt ser så gott ut!!! >Ska kolla i morgon och sen ska jag rensa frysen på bär o frukt o. dylikt…! Dina bilder är fortsatt såå fina, har du haft honungen med från utlandet..? Mel de….. Syns i morgon då, soliga (15.9 i skuggan), kramar från Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Underbara Liljan! Jajjamän, från min honungskompis på marknaden i Portugal =) Vad roligt att du är med! Kramar

 • Barbro

  Att lite färg kan göra en sån härlig dessert. Kram och ha en fortsatt bra dag.
  Kram

  • Susanne Jonsson

   tack Barbro, detsamma till dig!