Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Frukost  Glutenfritt  Hälsokrubb  Lyxmat  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Suveräna smoothieskålar

Jag är helt såld på smoothieskålar till sommaren. Redan nu har jag börjat pyssla med dom. Älskar att garnera dom fint, som en mandala av bär, frukt och annat gott. Det känns både kul, lyxigt och nyttigt.

chiapudding-71-web

Men vad ÄR en smoothieskål?

Helt enkelt en krämig, fastare smoothie som man äter med sked. Åtminstone tills den smält, då kan man ta fram sugröret. Men oftast hinner den inte smälta, för det är bara SÅ god. Eftersom den är kall är det vår- & sommarmat för mig. Frukost eller mellis. Eller efterrätt. Frozen yoghurt, om man väljer att göra den på yoghurt. Man mixar frukt och bär, ibland kanske en eller annan grönsak åker i också. Blåbär och banan är en favorit hos mig. Yoghurt, juice eller vatten behövs för att få bra konsistens. Sedan smaksätter och toppar man efter egen smak. Toppningar jag gillar är färsk/frysta/torkade frukter, bär, mandel, nötter, kokos, chiafrön, pumpakärnor.

chiapudding-37-web

Det är busenkelt att styra upp sin smoothieskål. Man behöver en mixer eller blender som har lite drag i sig, bra motor alltså, eftersom det är frysta grejor man mixar.

chiapudding-39-web

Min senaste förälskelse är en vårgrön smoothieskål, baserad på avokado, gröna ärtor, spenat och grönt äpple. Det kanske låter suspekt, men avokadons krämighet och sötman i gröna ärtor lämpar sig perfekt även för söta smakäventyr. Speciellt om de får sällskap av lite vaniljpulver, en banan och kanske en sked honung. Jag har även provat kiwi i, men det var inte min kopp te. Mango, däremot, passar utmärkt. Man väljer ingredienser efter sin egen smak.

chiapudding-42-web

Under tiden mixern jobbar fixar man topping.

chiapudding-43-web

Konsistensen blir som en fluffig frozen yoghurt.

chiapudding-45-web

Nu börjar det näst roligaste, att dekorera sin skål.

chiapudding-51-web

Tätt följt av det roligaste, att äta upp den!

chiapudding-86-web

Njut!

Mer inspiration och närmare instruktioner kommer i morgondagens Go’kväll. Då kommer även Kjell Bergqvist förbi och drömreser. Kitok spelar, Hulda berättar om vårsnygga kläder och Ebba guidar oss runt hela kalaset. Varmt välkomna till oss då!

chiapudding-59-web