Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Recept  Snabblagat  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Rocky roadtårta, gluten- & mjölkfri

Mina kompisar i kvarteret har fyllt år. De yngsta. Världens mysigaste. De är allergiska mot mjölk och lite annat, så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Den här tårtan blev stor succé.

IMG_0341

Basen är en kladdkaka, antingen bakar man själv eller köper en färdig i frysdisken. Den färdiga är bra för att den är god samt både gluten- och mjölkfri, men oftast bakar jag själv. Recept på glutenfri kladdkaka/brownies hittar du här! Välj mjölkfritt smör, obs! jag bryner aldrig det mjölkfria smöret. Det smakar urk om man gör det. Smält det bara som vanligt. Kladdkaka på kvarg är också gott, här finns recept på det. Den är dock bara glutenfri, inte mjölkfri. Men du kan byta ut kvarg mot tjock sojayoghurt eller havrefraiche. Vanliga kladdkakereceptet med gluten, vete och mjölk hittar du här! Och här finner du det veganska receptet på chokladkaka. Mums!

Fyllningen är 2 dl vispbar kokosgrädde som jag vispat med florsocker, kakao och citronsaft. Det går bra med vispbar sojagrädde också. Följ instruktionerna på förpackningen bara. Sedan strör man på mjölkfri hackad choklad, salta jordnötter & marshmallows. Lätt som en plätt! Och drömgott.

Ps. Tål ni allt så kör ni på vanlig grädde utan citron i fyllningen.

 • Ingmari

  Tusen tack! Åter ett ljuvligt recept som passar oss. Laktos- och glutenfritt! Och… hmmm… funderar… laktofri yoghurt och kokos… med kokosmjölk och/eller kokos… Till matlagning. Eller äta direkt. Du skrev något…

 • Ami

  Vilken lycka för de små liven och inte minst för de med allergier av olika slag. Tänk att få mumsa på samma festmat som de andra barnen. Kan betyda mer för många än man kan tro. Eftersom vi plötsligt fått en glutenallergiker i släkten så är jag också superintresserad av alla sådana recept. Måste lusläsa hela skafferiet ditt. Har tagit ett gammalt kollegeblock för att samla glutenfria recept i. Kladdkakereceptet måste genast skrivas dit. Tack för din bredd Susanne, det finns nåt för alla här inne. Så omtänksamt av dig.

  • Ami

   Eller rättare sagt du tipsar om hur man kan få det laktos- och glutenfritt om det nu inte är det från början. Det är toppen!!!

   • Susanne Jonsson

    Det är bra att vi kan tipsa varann här snabbt & enkelt!

   • Ingmari

    Världens bästa laktosfria och glutenfria recept finner du här! Enkla att göra. Goda. Men ser proffsiga ut. Inspiration på hög nivå! Tack Susanne! Man lagar och ser ditt glada leende framför sig och blir själv på gott humör.

    • Susanne Jonsson

     Tack Ingmari! Så roligt att du gillar det!

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Ja, nog är det skönt att någon gång bara kunna fika av allt på bordet som alla andra. Min kompis Lilla O var så gullig, när han var 3 år sa han till sina föräldrar att ”jag kan äta det, för det är våran Suss som har bakat och då kan jag också äta”. Prick då fick jag mig en riktig tankeställare och började lära mig mer om mjölkfritt. Jag är jätteimponerad av alla föräldrar som lär sig ställa om och oerhört tacksam att livsmedelsindustrin tagit fram så många nya, bra produkter. Väntar med spänning på mjölkfri kokosyoghurt i Sverige, det är SÅ gott!!!

 • Caroline

  Tack för ett mjölkfritt recept. Min dotter är allergisk mot mjölkprotein så jag hoppas på fler mat- och bakrecept utan mjölk.

  • Susanne Jonsson

   Hej Caroline! Det kommer absolut och kolla gärna här i kategorin https://blogg.svt.se/susanne/category/veganskt/ Där finns massor av mjölkfria alternativ. Och just i em kommer en guide här om egen havremjölk. Tycker det är toppen att göra egen!