Äggfritt  Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Mat att förbereda  Mat för många  Recept  Sommarmat  Tips  Vardagsmat 

Pulled lamb som smälter i munnen

Fick en fråga här från Sanna om den goda lammsteken från 2013, så här kommer receptet. Det är helt enkelt min absolut godaste Pulled lamb. En örtglaserad lammstek som smälter i munnen. Supergott och perfekt bjudmat. Man kan servera med grönsaker och bröd taco style eller servera med en örtdoftande potatispuré eller varför inte en ljuvlig potatisgratäng? och god sås. Gärna smaksatt med rostad vitlök. Lägger det receptet nedan. Aaahh! Älskar den såsen. Vilket du än väljer blir det garanterat en uppskattad, härligt lyxig helgmiddag.

Skärmavbild 2015-04-21 kl. 07.13.49

Pulled lamb, 10-12 port

1 lammstek på ben, 2,5-3,5 kg (eller utan ben, det går också bara fint! då blir den lite mindre)

2 msk sambal oelek

svartpeppar, salt

smör till stekning

valfritt: 2 msk kryddblandning tex Italiensk salladskrydda eller örtrub

Sätt ugnen på 150 grader. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör. Ryms den inte i stekpannan så brukar jag använda långpannan. Lägg steken i en långpanna, häll på ca 5 dl vatten, täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Där ska den stå i minst 5 timmar, tills köttet lätt släpper från benet. Titta till den ett par gånger under tiden, vänd och ös steken med köttsaften. Fyll på vatten om det har kokat bort. Blanda ihop glaze (nedan). När det återstår ca 30 minuter tar du ut steken, lyfter av folie, penslar med glaze och låter den få vacker, gyllene yta. Du kan med fördel förbereda allt dagen/dagarna innan. Låt steken svalna helt, ställ i kyl och värm försiktigt innan servering. Pensla gärna med extra glaze.

Glaze

2 dl färdig glaze eller teriyakisås

2 msk fransk senap

1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

1 röd spansk peppar, skivad

2 msk färsk rosmarin, hackad

½ dl färsk timjan, hackad

2 vitlöksklyftor, rivna

Blanda samtliga ingredienser.

 

Till servering

Dina favoritgrönsaker tex sallad, röd lök, tomat, gurka, avokado, morötter

Tomatsalsa

Tsatsiki

Hummus

Orientaliska bröd eller tortillas

 

rostad vitlökssås-passar till allt!

2-4 klyftor vitlök

5 st soltorkade tomater i olja, strimlade

1 schalottenlök, hackad

1 msk tomatpuré

2 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

½ dl urkärnade oliver, skivade

olivolja, salt, vitpeppar

Lägg i vitlök i en oljad ugnsform, rosta gyllene i ugn, 225º ca 5 minuter. Låt svalna och hacka grovt. Fräs soltorkade tomater, vitlök, lök och tomatpuré i olja. Tillsätt buljong och vin, reducera (låt koka) 10 minuter. Tillsätt grädde, avsluta med stekskyn från köttet, oliver, salt och peppar. Red ev av med maizena utrört i lite vatten.