Okategoriserade 

Men älska smörgåstårta!

Hej alla och Tack för ikväll!

Så roligt det blev alltihopa. Pekka var i högform. Underbart! Trevliga gäster också. Receptet på hela Sveriges smörgåstårta hittar du här. Smörgåstårta går verkligen att göra hur rolig, enkel och god man vill. Och visst blir det genast lite festligt när man ställer fram en på bordet?

smörgåstårta-47-web

Alla orter jag nämnde kom av kärlek direkt från hjärtat. Mina hemtrakter. Jag vill gärna försöka laga mat med ingredienser som finns överallt, ni ska veta att jag lyssnar och läser alla brev som kommer till mig via redaktionen och kommentarer här. Tack så mycket!

smörgåstårta-43-web

Garnityren är förslag, det är bara din fantasi som begränsar dig, så passa på att vara kreativ! Frukt är tex jättegott på smörgåstårta. För att int tala om ostkrokarna. Vilken succé de gjorde bland personalen efteråt!

Havremjölk-6-web

Som ni nog märkt är jag mycket förtjust i den här burken med tappkran jag fick av mina kompisar i födelsedagspresent. Perfekt till vårens och sommarens bjudningar. Bara att toppa upp med mera dricka när det börjar sina. Den enklaste cider förvandlas till lyxig bål. Recept på den sprudlande citrus- & myntabålen hittar du här.

Här nedan kommer den utlovade inspirationen hur man kan tänka om man vill anpassa recepten, kanske man int tål någon grej eller så. Det är inte en heltäckande guide, bara en liten inspiration.

Vegifiera?

Byt ut skinka i fyllningen mot marinerade, soltorkade tomater eller grillade grönsaker. Rulla ihop grillad squash, aubergin eller paprika på toppen. Sparris är också underbart gott både i och på! Eller varför inte lägga på några bitar brieost? Då får du ostälskarens tårta med 3 sorters ost. Rostade hasselnötter eller saltad, rostad mandel förstärker smaken. Här finns ett recept på en vegetarisk smörgåstårta med fetaost som jag gjorde för en tid sedan.

Äggallergiker kan istället för ägg ha leverpastej eller tonfisk i fyllningen och ersätta ägg som garnityr med tex grillad marinerad kronärtskocka eller någon vacker frukt/grönsak. Brukar också vara populärt att använda en till ost tex brie på tårtan istf ägg. Då får du ostälskarens smörgåstårta!

Laktosintoleranta väljer mjölkfritt bröd, den laktosfria färskosten och crème fraîche. Lagrad hårdost på. Sallad, nötter eller hackad persilja på kanterna.

Glutenintoleranta det kan vara svårt hitta glutenfritt bröd i samma format som ovan så då använder jag fryst, glutenfritt formbröd, skär bort kanterna och bygger bottnar, eller gör mindre tårtor på de små, glutenfria rundkakorna som ofta finns i frysdisken i välsorterade butiker. Ostkrokarna får man läsa noga på förpackningen. Om du inte tål spår av vete kan du använda sallad, hackad persilja eller krossade nötter på kanterna.

Mjölkallergiker använder mjölkfritt bröd och färskost. Jag har inte provat vispa den. Däremot går den att använda som den är. Majonnäs funkar ju bra också! Här hittar du ett bra & enkelt recept. Använd vegansk ost till garnityr. Eller dra till med en till sorts kallskuret tex pastrami eller salami. Sallad, örter eller nötkross på kanterna.

Är Veganskt din grej? Mjölkfritt bröd och färskost (se ovan) eller vegansk majonnäs. Använd vegansk skinka och ost till garnering, eller rulla ihop grillade marinerade grönsaker som paprika, squash och aubergine. Äggen ovanpå ersätter du med färska grönsaker och frukt eller varför inte sparris eller marinerade kronärtskockor. Istället för skinka och ägg i fyllningarna går det jättebra att använda motsvarande veganska. Jag fördrar dock att använda grillade grönsaker, marinerade soltorkade tomater, rostade nötter eller helt enkelt fylla med en god humous eller guacamole. Eftersom humous kan göra det lite beige, så brukar jag mixa ner grillad paprika eller massor av persilja.  Krossade nötter, hackad persilja eller sallad på kanterna.