Lyxig hasselnötskräm DIY
Vi har så roligt med den här hasselnötskrämen. Jag förstod att det skulle bli väldigt gott med de ekologiska hasselnötterna, vanilj, ekochoklad och havssalt. Men att det skulle bli såhär. Igår satt vi och fikade och min kompis R tog en sked och det började lysa i ögonen på honom. Det här är nåt helt annat än köpesburken. Du får int ens kalla den för det namnet sa R.
Och vet ni en sak, det här är nog en av de bästa presenterna man kan ge bort. Till de som kan äta hasselnötter. Annars kan man ta mandel eller andra nötter eller testa göra den på solroskärnor.
Lyxig hasselnötskräm, 2 små burkar
250 g eko hasselnötter
150 g choklad
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Så här gör du
1. Rosta nötterna gyllene i 200 graders ugn, det tar 10-12 minuter. Skalen ska börja spricka.
2. Gnid bort skalen i en handduk medans nötterna är varma.
3. Smält 150 g choklad (micro eller vattenbad). Låt svalna något. Jag tog 1/3 mjölkchoklad och 2/3 mörk, 70% kakaohalt.
4. Mixa nötterna till nötsmör i matberedare. Jag testade i blender, det gick bra!
Du får peta ner från kanterna ibland.
Det blir ett nötsmör efter några minuter.
Såhär ser det ut uppifrån.
5. Mixa eller rör i choklad, salt och vanilj.
6. Häll upp på väl rengjorda bunkar.
Sätt på en fin etikett.
Visst är det enkelt?!
Vill du ha den mjuk så har du den framme, eller lite svalt. Om du ställer den i kyl blir den lite hårdare.
Endel har honung i sin nötkräm, det gör konsistensen något krämigare, men jag tycker att det blir precis lagom sött utan. Vill du ha honung i så är det ungefär 2 matskedar.
4 ingredienser som tillsammans skapar magi. Jag ringlade lite i yoghurten i morse. SÅ gott! Längtar efter att rippla den här över vadsomhelst. Glass, pannkakor, bananer, kakor…