Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Fräscha sallader  Glutenfritt  Mat för många  Plockmat  Recept  Sallad  Snabblagat  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Krispig kapris

Det godaste jag vet att göra med kapris är att steka den i olja. Fritera. När man gör det slår den ut som en blomma, blir härligt sprödknaprig och något mjukare i smaken. Tänk er att toppa sallader eller vilken maträtt som helst med den. En stekt fiskbit. För ungefär som bacon så funkar det till det mesta. Det är också vad jag skulle ersätta bacon med om jag skulle vilja göra det.

Påskbuffe-48-web

Att fritera kapris är jättelätt! En panna, ett par centimeter olja, värm, lägg ner avtorkade kapris. Fritera och lägg upp på hushållspapper. Klart!

Påskbuffe-82-web

I år hamnade den på påskens ägghalvor!

Men den här kaprisen blir även magisk tillsammans med brynt smör och mjukkokt ägg. Så den fick toppa en sallad på rödbetor och grönkål också. Jag använde färdigkokta betor, skar i skivor och toppade med grönkål som jag fräst i olja. La i några morötter också. Det behövs något fräscht och grönt på påskbuffén. Den här salladen kan stå ett tag, det gör inget om den svalnar.

Påskbuffe-63-web

Tycker det är roligt att ta fram en fin duk och några härliga vårblommor till påsk.

Påskbuffe-60-web

Om du inte redan har gjort det så testa det här med att fritera kapris. Det går snabbt och är inte alls svårt, men det smakar underbart och ser proffsigt ut.

 • Marita B

  I går gjorde jag ditt recept på långbakade kycklinglår (ben). Jag tog Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce + lite grovhackad lök samt någon dl vatten i botten och tillagade i lergryta. Det blev himmelskt gott! Har tidigare gjort pulled pork och pulled beef, men detta var det absolut bästa! Vi åt hemgjord coleslaw till. Mums!

  • Susanne Jonsson

   Härligt att höra Marita! Ha en jättefin dag!

 • Liljan

  Hej Susanne, TACK för alla härliga recept och bilder! Du undrade vad vi bakar… jag ska göra din kladdkaka med en chokladfrosting, ev. rostade hasselnötter och lite annat pynt på. Nu passar jag på att önska dej och alla här en riktigt GLAD PÅSK!!
  För en halvtimme sen´ fick vi massor av hagel och nu skiner solen, m a o Aprilväder:)
  Idag köpte jag 3 stora krukor med örter, Rosmarin, Timjan och Salvia,.. hoppas de klarar sej på balkongen….
  Ha det gott, Kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej! Vad roligt att du gillar. Åh så fint med din plantering Liljan! Älskar örter! Ha en underbar påsk finaste Du. Kram

  • Ami

   Lycka till Liljan med dina örter! Visst blir man sugen på alla härliga örtkryddor som börjar komma nu. Jag ska bara städa min balkong först. Fullkomligt galen i alla växter som doftar… som du sa rosmarin, timjan, salvia o så citronmeliss, marockansk mynta, persilja, dill, gräslök, oregano. Förra året hade jag även en doftpelargon som doftade citrus…helt underbar. Svartvinbären på stam är så rolig balkongväxt också liksom hängjordgubbar i amplar. När man inte har trädgård längre är det så mysigt att ändå kunna ha växter man gillar nära sig. Vi har tak på vår men den är inte inglasad. Fortsatt fin påsk!

   • Liljan

    Tack Ami! meliss, mynta o de andra kommer lite senare, måste bara berätta att min gräslök som har stått i samma kruka i 10 år.. el. mer..
    (utan omplantering eller ny jord?) är uppe ca:15 cm !! Är det inte fantastiskt,.. att den bara orkar :o)!! Vår lilla balkong har varken tak eller är inglasad så man är begränsad, men örter måste jag ha!!
    Såå mysigt med en 3-åring, ha det så jättebra i den stora staden:)
    Fin helg, önskas ni också!
    ps. lite minililjor o penseer ? i krukor kom nyss ut där också ds.

    • Ami

     Wow, vilken överlevare du har. Men har du den kvar ute på balkongen eller tar du in den? Har inte ens tänkt tanken att spara min. Den enda jag tagit in över vintern är rosmarinen. En vinter började den blomma med mängder av de ljuvligaste små ljusblå-lila blommor. Efter den här vintern ser den dock lite halvtanig ut men den brukar komma igen. Har nyss ställt ut den på balkongen. Har också köpt minililjor o penseer som ska sättas i zinkbaljan i morgon. Idag har jag bara vilat….det tar på krafterna att va på kalas

     • Susanne Jonsson

      Hej Ami och Liljan! Älskar att ni delar med er och pratar här! Har en gräslökstuva som brukar övervintra på balkongen i Umeå 🙂 Den kommer från en kompis grönsaksland och verkar tåla en hel del…

    • Susanne Jonsson

     Ojojoj, ni är ju helt grymma odlare också!

   • Susanne Jonsson

    Oj så fint det låter Ami! Jag ÄLSKAR svarta vinbär!

    • Ami

     Visst är det gott ja! Ätit det i flera år till yoghurten o muslin på morgonen. Men min mage säger numera att den vill ha mer basisk föda o mindre av den syrabildande, så fått lägga om lite av kosten för den skull. Men vid högtidliga tillfällen blir det några svarta vinbär från frysen. Lyx för mig. Fått tyvärr slutat med kaffe o svart te också men som tur är funkar rött te o örtte toppen. Finns ju så otroligt mycket grönt som funkar finfint också.

     • Susanne Jonsson

      Aha! Har du provat göra rårörd ”sylt” på dem med chiafrön och honung. SÅ gott! Jag har också lagt om en hel del, men jag märker skillnad på olika produkter inom samma ”kategori”. Jag klarar tex ekologiskt kaffe och te bättre, men bara ett par märken. Man får vara som en detektiv och testa sig igenom/upptäcka både det ena och andra här i livet.

     • Liljan

      Hej igen, mina odlarvänner!! Jooodå, Ami- jag har min gräslök kvar på balkongen hela vinter´n , under snö o hagel, precis som Susanne som ju har mycket kallare än här i södern!! Testa vet´ja!! Sparade min Rosmarin i år, länge såg den pigg ut.. inte säker ännu om den lever :o) Curryplantan ser ganska pigg ut, samt 1 timjan! Men, vad det lät härligt med svarta vin – bär på stam!!
      Susanne, här är det också potatis som gäller till den varmrökta laxen…o sillen.. Ha en fortsatt fin PÅSK!
      Kram, Liljan

     • Susanne Jonsson

      Du också fina Liljan! Kram

     • Ami

      Tack för tipset! Har allt hemma också. Det ska jag göra redan i kväll tror jag. Jag har bara haft ekokaffe o te hemma förut men det har inte funkat heller men det är ju som du skriver så individuellt också. Hittade EN rooibossort som var eko på vår lokala tebutik, ”Rooibos Tamarind”. Den hade smak av tamarind, apelsin, o hör här Susanne 😉 … ingefära o äpple. Helt i min smak. Och nu behöver jag inte längre tänka på hur sent jag dricker mitt älskade te, eftersom det är koffeinfritt. Har läst någonstans att det inte är garvsyra i rött te heller…om det nu är det som är jobbigt för magen.

     • Susanne Jonsson

      jag älskar också Te Ami, mot sommaren blir det ännu mer med färska örter, mynta med citron och gissa vad?! ingefära, hahaha….

     • Ami

      Vilken god sylt jag ätit så här på påskaftonskvällen. Testade ditt tips o hjälp vilken härlig konsistens med alla de små chiafröna som man nästan kunde tro var vinbärskärnor. Helfestlig, annorlunda o supergod! Min mamma gjorde alltid rårörd lättsockrad svartvinbärssylt o frös in i små plastpåsar. Min syster ratade sylten men jag var alltid galen i den. Tack än en gång för bra tips!

     • Susanne Jonsson

      Vad roligt att du också gillade den!

 • Ami

  Nåt alldeles nytt för mig med fräst kapris men det är ju jättegott, så det måste testas vid tillfälle. Om de blir aningen mildare är ju igen nackdel.
  GLAD PÅSK alla!!! Vi far till Stockholm i morgon bitti, på 3-årskalas där blir det så långt från påskmat man kan komma. Allt enligt önskemål från födelsedagsbarnet. Lite senare i helgen får vi tänka påskmat.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Tack och Glad påsk fina Du!

 • Inger Söderberg-Rollgard

  Hur förvarar jag dom färdigfritterade kaprisarna? I kylskåp o blir dom inte mjuka igen då?. Så bra tips detta!!

  • mj

   Ät upp dem, de är ju goda!

   • Inger Söderberg-Rollgard

    Så klart jag ska äta upp dom men på fredag o fram till dess?

   • Susanne Jonsson

    Hehe, smakar man en så är det kört!

  • Susanne Jonsson

   Hej Inger! Jag brukar låta dem ligga på hushållspapper i rumstemp. över natten. Roligtatt du gillar!

 • Lena Wasberger

  En fantastisk blogg

  • Susanne Jonsson

   Hej Lena! Varmt välkommen hit! Tack och Glad påsk!

 • Ingmari

  Så vackert. Och fina foton. Lite annorlunda med ägg till påsk.

  • Ingmari

   Inte annorlunda med ägg utan presenterade på lite annorlunda och vackert sätt… menar jag… naturligtvis. Blir supersugen på påskas. Och ägg.

   • Ingmari

    Påskmat. Inte påskas. Naturligtvis. En riktigt skön och Glad Påsk önskas du och tack för alla mysiga tips som får det att vattnas i påsknäbbarna.

    • Susanne Jonsson

     Härligt Ingmari!

   • Susanne Jonsson

    Jamen just det! lite variation är roligt 🙂