Äggfritt  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mellis  Okategoriserade  Recept  Tips  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Godaste Mandelmjölken

Mandelmjölk är verkligen hur gott som helst. Och enkelt att göra själv! Perfekt helgpyssel.

mandel-44-web

Härom veckan, när vi lagade chiapudding i Go’kväll läste Ebba och jag på förpackningen med mandelgrädde. Mandelinnehållet i det lilla kostsamma gräddpaketet var påtagligt lågt , 7% (i köpes mandelmjölk är det så lågt som 2%!) och även om det här var ett bra märke kändes listan på ingredienser ganska lång. Ju mer jag tänkte på det, desto mer kändes det onödigt att skicka en sådan produkt som mest består av vatten ända hit från södra europa där den är producerad. Så nu har jag blivit min egen ko och börjat göra egen, ekologisk mandelmjölk.

mandel-6-web

Det blir jättegott och såklart vill jag dela detta nöje med er. Hoppas ni gillar!

Hur man gör egen mandelmjölk- steg för steg

1. Lägg 150 g sötmandel i blöt på kvällen, ställ i kylen. Det här gör att mandeln blir mjukare.

mandel-3-web

2. Plocka fram utrustning.

Du behöver

Blender/mixer/mixerstav

Silduk och ställning eller bygg egen av tex en sil. Trendkänsliga har förstås redan införskaffat nötmjölkspåse, då tar man den.

Tratt -inte nödvändigt, men det underlättar onekligen

Glasflaska att förvara mjölken i

mandel-52-web

3. Plocka fram dina ingredienser

Du behöver

Mandelmjölk, ca 8 dl

150 g ekologisk sötmandel

8-9 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha, bara att testa sig fram)

1 tsk honung

1 tsk vaniljpulver (eller hur mycket du föredrar)

1 nypa salt

valfritt extra smaksättning tex kokosolja, kakao

mandel-7-web

4. Häll av vattnet från mandeln.

5. Mixa mandel, nytt kallt vatten, salt och honung.

mandel-78-web

Det ska bli skummigt och så slätt det går.

mandel-83-web

Såhär ser det ut uppifrån.

mandel-85-web

6. Häll av i silduk, krama ur all vätska. Jag har en dubbel silduk som jag köpt på ett varuhus på metervara. Mina sildukar är ganska stora, eftersom jag använder dem till olika ändamål är det mest praktiskt så.

mandel-86-web

Kläm och vrid. Tänk dig att du mjölkar 🙂

mandel-92-web

7. Smaksätt. Jag gillar vanilj. Det är nog ingen som brukar vara med här i skafferiet som har har missat det vid det här laget.

mandel-50-web

8. Häll upp i glasflaskor och förvara i kyl.

mandel-16-web

På med en lapp bara!

mandel-25-web

Hur använder man då mandelmjölk?

Jag använder mandelmjölk på samma sätt som vanlig mjölk och havremjölk.

Tips & Hållbarhet

Mjölken har en hållbarhet på ett par dagar.

Skaka mjölken innan du använder.

Spara mandelresterna, de är i princip en sockerfri mandelmassa. Ett fuktigt mandelmjöl. Perfekt att baka på tex egna powerbars, he i gröten, smoothies eller göra en dipsås på det. Du kan även ha det i biffar, såväl vegetariska som med köttfärs.

Några ord om sötning

Du väljer själv om du vill ha sötning eller inte. Jag tycker personligen att det behövs en liten gnutta för smakens skull. Köpesprodukterna innehåller ofta agave som sötning, det är gott, men jag använder lika gärna honung som sötningsmedel, eftersom det går att producera här i Umeå (även om jag envisas med att släpa hem minst en honungsburk från varje resa jag gör, vad kan jag säga, jag gillar att testa hur olika den smakar beroende på vars den kommer ifrån). Välj det du föredrar.

Ha nu så roligt med ”mjölkandet”!

Berätta gärna vad ni hittar på med mjölken.

Not: Mandelmjölk bör kallas mandeldryck om man ska vara korrekt, eftersom det int är någon ko inblandad. Men jag tyck mjölk låter trevligare.