Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bröd  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Bästa glutenfria sconesreceptet ever!

Ibland är det rena rama professor Balthasar-laboratoriet här i köket. Mjöl flyger, det dammar, bubblar, pyser, doftar och jäser. Tänk er The Swedish Chef i Mupparna. Minns ni honom? (annars är det bara att söka på det, hehe… jag gör det ibland, och minns med glädje när min förra chef från England härmade min norrbottensdialekt ibland i köket). Just så ser det iaf ut just nu. Jag testar och testar. Idag testar jag ett nytt mjöl som heter durra. Nytt och nytt, det är relativt nytt i Sverige än så länge. Det är ett gräs och det är mycket viktig gröda i både Afrika, Asien och Nordamerika. Int nästgårds. Men, allt för att hitta det ultimata, glutenfria sconesreceptet! Tidigare har jag testat både trendiga teff och havremjöl i bakningen, båda med kanonresultat. Men inget matbröd lika bra som detta. Saftiga och jättegoda!

durrascones-5-web

Jag hade en testpanel från jobbet här, tur det, det är jättebra att få hjälp med provsmakningen. Eftersom sconesen blev så goda borde jag ha tagit fler bilder, men det kommer, för de här kommer jag göra igen.

durrascones-web

Durra är mjölet i mitten, lite beige-ish. Sedan hade jag i majsmjöl, chia, lite råsocker (ska byta ut det mot honung nästa gång). Smör och yoghurt.

Såhär gjorde jag:

Durrascones-glutenfria, 6 st

1,5 dl durramjöl

1,5 dl majsmjöl

1,5 msk chiafrön (plus till topping)

1 tsk honung (valfritt)

1 krm salt

1 msk psylliumhusk

1,5 tsk bakpulver

1,5 dl tjockyoghurt

50 g smör

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda samtliga torra ingredienser, tillsätt smör och finfördela med fingrarna. Häll i yoghurt. Degen ska bli kladdig men rullbar. Du får korrigera om den blir för lös/hård med med yoghurt eller mjöl. Rulla bollar, lägg i formar, skär ett snitt och strö på chia. Grädda i övre delen av ugnen, obs ej för högt upp, lite högre än mitten bara tills de är genombakade ca 20 minuter, testa och korrigera tiden om det behövs. Njut nybakade med smör eller färskost, marmelad, honung eller sylt och ost. Och en kopp te, kanske kryddig, underbart kaneldoftande chai. Eller kaffe.

Att själv blanda mjöl istället för färdiga mjölmixer är en trend och jag tycker att det blir bättre än när jag tidigare bakat med mix. Hur gör ni?

Ha nu en toppendag och glöm int att kolla på Go’kväll, nya tiden 18.45, ikväll är det Maud som gör tapas!

Ps. Alla glutenfria recept hittar du samlade här.