Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bröd  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Bästa glutenfria sconesreceptet ever!

Ibland är det rena rama professor Balthasar-laboratoriet här i köket. Mjöl flyger, det dammar, bubblar, pyser, doftar och jäser. Tänk er The Swedish Chef i Mupparna. Minns ni honom? (annars är det bara att söka på det, hehe… jag gör det ibland, och minns med glädje när min förra chef från England härmade min norrbottensdialekt ibland i köket). Just så ser det iaf ut just nu. Jag testar och testar. Idag testar jag ett nytt mjöl som heter durra. Nytt och nytt, det är relativt nytt i Sverige än så länge. Det är ett gräs och det är mycket viktig gröda i både Afrika, Asien och Nordamerika. Int nästgårds. Men, allt för att hitta det ultimata, glutenfria sconesreceptet! Tidigare har jag testat både trendiga teff och havremjöl i bakningen, båda med kanonresultat. Men inget matbröd lika bra som detta. Saftiga och jättegoda!

durrascones-5-web

Jag hade en testpanel från jobbet här, tur det, det är jättebra att få hjälp med provsmakningen. Eftersom sconesen blev så goda borde jag ha tagit fler bilder, men det kommer, för de här kommer jag göra igen.

durrascones-web

Durra är mjölet i mitten, lite beige-ish. Sedan hade jag i majsmjöl, chia, lite råsocker (ska byta ut det mot honung nästa gång). Smör och yoghurt.

Såhär gjorde jag:

Durrascones-glutenfria, 6 st

1,5 dl durramjöl

1,5 dl majsmjöl

1,5 msk chiafrön (plus till topping)

1 tsk honung (valfritt)

1 krm salt

1 msk psylliumhusk

1,5 tsk bakpulver

1,5 dl tjockyoghurt

50 g smör

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda samtliga torra ingredienser, tillsätt smör och finfördela med fingrarna. Häll i yoghurt. Degen ska bli kladdig men rullbar. Du får korrigera om den blir för lös/hård med med yoghurt eller mjöl. Rulla bollar, lägg i formar, skär ett snitt och strö på chia. Grädda i övre delen av ugnen, obs ej för högt upp, lite högre än mitten bara tills de är genombakade ca 20 minuter, testa och korrigera tiden om det behövs. Njut nybakade med smör eller färskost, marmelad, honung eller sylt och ost. Och en kopp te, kanske kryddig, underbart kaneldoftande chai. Eller kaffe.

Att själv blanda mjöl istället för färdiga mjölmixer är en trend och jag tycker att det blir bättre än när jag tidigare bakat med mix. Hur gör ni?

Ha nu en toppendag och glöm int att kolla på Go’kväll, nya tiden 18.45, ikväll är det Maud som gör tapas!

Ps. Alla glutenfria recept hittar du samlade här.

 • Susannah King

  Håller med dig att det är kul att experimentera lite sådär. Det är väl som när jag håller på med Jennys hår också ibland. Även om man är duktig finns det ju alltid något nytt att lära sig, så jag brukar styla hennes hår en hel del.

  • Susanne Jonsson

   Hej Susannah! Ja, när man har grunderna är det bara att testa och släppa loss fantasin.

   • Susannah King

    Ja, men absolut. Det är så jag och Jenny tänker också. Vi brukar göra det om vi till exempel sitter hemma en kväll och inte vet vad vi ska hitta på, så kanske vi tar och fixar hennes hår lite.

    • Susanne Jonsson

     Vad fint Susannah!

 • Ingmari

  Ojjj. Så kul. Måste testas. Även vetestärkelse, som ju är ok för en glutenintolerant är inte ok för en veteallergiker. Därför toppen att testa nytt. Tack för tips. Gäller att hitta durramjöl bara.

  • Susanne Jonsson

   Ja, vi får tjata på våra butiker, men de brukar vara duktiga att ta hem, eller så har jag bara tjatat hål i öronen på de fina, duktiga människorna som jobbar där jag oftast handlar.

 • Susannah King

  Det här receptet kommer jag och Jenny att testa också. Och jag tror även min kollega Frida skulle vara intresserad av det, hon är ju glutenintolerant.

  • Susanne Jonsson

   Jamen just det, toppen Susannah! Trevlig helg till er alla!

 • Siv F

  Hej Susanne !
  Tusen tack för att du är som professor Balthasar! Jättebra att du engagerar dig för att få till bra glutenfria recept!!!! Hur bra som helst!
  Vad jag funderar över är om det inte behövs något jäsningsmedel ?
  Än en gång tusen tack!!!

  • Susanne Jonsson

   Hej Siv!
   Jamen visst, du har rätt! Det hade fallit bort, det ska vara 1,5 tsk bakpulver, jag har lagt in det nu. Jag är ledsen, tack för att du skrev till mig.

 • Karin

  Jag bakar inte med färdiga mixer, då de flesta inte är naturligt glutenfria utan har modifierat vetestärkelse bla. Ska testa detta recept då jag verkligen söker bra glutenfria scones. Då jag älskar det.

  • Susanne Jonsson

   Heja Du!

 • Liljan

  Susanne, idag tog du med mej ner i ”memory lane” .. haha, visst minns jag ”svenska kocken”- jag bodde ju då i <USA och nog var det en del som hade roligt åt honom OCH mej!!
  Jaha, då är det bara att leta durramjöl då..(jag har allt det andra som ingår) dina scones låter som något man bör testa. Jag tänkte försöka äta mer glutenfritt men jag har svårt att vara konsekvent.. ..och det kanske jag inte behöver, inget konstaterat problem, tänkte bara försöka charma tarmen lite :o) !! Nu ska jag kolla vad "teff" är för något. .Ha det så gott, KRAM,Liljan

  • Liljan

   Men , hjälp. . vad hände med texten??? ..Liljan

   • Susanne Jonsson

    Jag vet int, äsch! Det gick att läsa bra ändå!

  • Susanne Jonsson

   😀 Underbara människa!!!

 • Ami

  Vad snopen jag blev när du tipsade om durramjöl just idag. Har precis i veckan sökt durramjöl, men i vår kommun verkar det inte finnas. Har köpt hem en hel massa andra glutenfria mjöler o fiberhusk o pofiber o jag vet inte vad allt hette. Ska försöka mig på att baka glutenfritt matbröd till en släkting som numera ska undvika gluten och inte själv är så road av bakning. Men så tafatt jag känner mig….jag som gillar baka surdegsbröd, långjästa bröd, söta bröd…ja det mesta i brödväg…men nu känns det som jag står på noll igen. Lånat några böcker på bibblan o ska försöka bli lite klokare. Inte så helt lätt att få glutenfritt bröd saftigt o gott vad jag förstår.
  Mem nu ska hon få dina scones nästa gång hon kommer hit i alla fall. Ska provbaka dem till oss själva först så fort jag får tag på durra. Hörde nån som skickat efter på nätet. Kanske så man får göra nu i början.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Ja, nätet är bra! Vad roligt att du börjat experimentera, så glad din släkting kommer bli, heja Du!