Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Soppa  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Vegetarisk bjudmat Topp 20

När det gäller att bjuda på vegetariskt märker jag att jag själv ofta tar tillfället i akt och serverar på nya sätt. Istället för det traditionella kött, potatis och sås, så serverar jag ofta flera roliga rätter. Ofta baserat kring en matig huvudrätt. Lasagne är en favorit. Gärna med sallad och vitlöksbröd till. Soppor och gratänger är också mycket tacksamt. Märker att jag hittar på nya roliga, små sallader, eller saladitas som de ibland kallas av det som råkar finnas i kylen.

Vi har lagat mycket vegetariskt i Go’kväll och här i skafferiet genom åren. Här har jag samlat mina bästa 20 bästa bjudrecept!

Susannes Topp 20 Vegetarisk bjudmat

1. Pekka Heinos sagolika lökpaj

IMG_5755

2. Palak paneer

3. Primörpizza och en drömgod, vegansk potatispizza!

15042014-Primörpizza-64

4. Rödbetstacos med morotstortillas

20140312-180221.jpg

5. Grillad squash med fetaost

6. Vegetarisk lasagne

7. Rödbetsfalafel

8. Rödbetsgratäng med getost

9. Morotspytt med halloumi

10. Champinjoner do pyaza

11. Shakshouka

IMG_4422

12. 10 Suveräna soppor!

13. Saganaki med quinoasallad

14. Svamprisotto

IMG_5971

15. Minipaj med ost & broccoli

16. Grönkålspaj-superfood

17. Päron- & chevrepaj

18. Pizza med rostade rotfrukter

19. Smördegstarte med grillade grönsaker

20. Knapriga filosnibbar med rostade morötter & sesam

Resten av veckan och även nästa vecka kommer jag fortsätta dela med mig av grymma vegorecept, hoppas att ni är med och berätta gärna för era kompisar!

 • Ingmari

  Hur är det med rå broccoli? Såg så snyggt skivat på mandolin. Måste den värmas, wokas, kokas eller är rå ok att äta? Inte för ev påverkan i magen av kål utan om det är några ämnen som inte är bra? Genom åren har det ju alltid bara synts recept med tillagad broccoli.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari! Jag har hört lite olika saker om det men inget jag vet säkert är bekräftat i forskning. Vad jag vet är det inte farligt att äta rå broccoli, men jag skulle som du säger tro att magen protesterar vid stora mängder. Jag tror att lagom är bäst och att man försöker känna av själv vad man mår bra av.

 • Ingmari

  Skulle gärna se lite förslag på annorlunda sallader för just björkpollenallergiker. Har du lite skojiga uppslag som får en att tänka på nytt och nyttigt sätt så mottages det tacksamt. Gärna visat i tv och här i bloggen. Se under föregående dags skrivet om sallader där du ser att jag skrivit lite om allergier och vet att äpple, päron, rå morot, etc, inte fungerar för allergiker. Och tyvärr blir de allt fler och mår ofta inte bra på våren men behöver nyttiga grönsaker. Vitkål fungerar ju. Att slaka… ska man eller ej dvs försvinner c-vitamin då? Och om du slakar, hur gör du då så det blir bra och gott?

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari, jag tål inte heller björkpollen så bra, jag vet att det är jobbigt, men jag försöker sprida ingredienserna. C-vitamin påverkas av upphettningen, hur mycket kan jag inte på rak arm, jag saltar den ofta och lägger in i vinäger innan jag gör tex coleslaw. Surkål är också dundernyttigt! Ha en fin kväll!

 • Ingmari

  Ett recept som jag verkligen spar på i minnet är det underbara glutenfria pajskalet med mandelmjöl. Läckert till fest eller picnic… ja, många tänkta tillfällen. Tack!

  • Susanne Jonsson

   Väl bekomme Ingmari!

 • Ingmari

  Härligt med alla vegetariska förslag. Älskar grönsaker. Borde äta mer grönt och har alltid gjort, men efter infektioner har luften gått ur och orken försvunnit. Fast det är just då det gröna behövs som bäst. T.o.m. för jobbigt att ta sig till affären. Så kan det bli. Hoppas våren kommer med ny ork. Tack för goda förslag och peppning. Och spar i minnet det som kan lagas senare.

 • Liljan

  Oj, vad många godsaker du bjuder på! Kan inte bidra med gröna recept, kör nog lite ”Stenmark-tänk” där- ”hä ba åk” :o)! Jag bidrar däremot med något som är såå gott på grönsaker, sallader. . jaa på nästan vad som ! Det står i receptet,
  ”detta gör underverk med kokta grönsaker och bakad potatis”, haha ,bara början!!
  GOMASIOSALT. det här behövs..
  250 g skalade sesamfrön
  50-75 g grovt salt (jag använder flingsalt)
  gör så här:
  Rosta sesamfröna gyllene i torr panna under passning.
  Blanda fröna med saltet och stöt till grovmalet i mortel.
  Jag har en liten glasburk på bordet som vi strösslar med..
  resten kan förvaras i kylskåp i tät burk.
  Kram,Liljan

  • Ingmari

   Låter supergott, måste göra och provsmaka.

  • Susanne Jonsson

   Tack Liljan! Det här ska jag garanterat testa, låter underbart! Kram

 • Ami

  Haha… du är lika snabbskjutande som en kulspruta! Trevligare innehåll hos dig bara 🙂 . Det är ju fest att bara läsa dina inlägg!!! Sen märker jag att jag ändå gjort rätt många av dina vegetariska rätter. Det är inte alltid så svårt som jag tror….det är nåt med tänket bara. Fick se receptet på primörpizzan…. en av mina favoriter. Så enkelt, annorlunda o gott!
  Hjälp…sitter o läser recept så hunden snart kissar på sig. En fin fortsättning på dagen önskar min kissnödiga hund o jag er alla. /KRAM

  • Susanne Jonsson

   Hej Fina Ami! Tusen tack, mitt svar till dig och liljan från igår har farit bort, teknikens under… Älskar pizzan! Sov gott! KRAM