Okategoriserade 

Vackra skockor

Kronärtskockan är verkligen ett riktigt konstverk. Jag tröttnar aldrig på att titta på den och känna den speciella känslan av att hålla en i mina händer.

IMG_1137

Älskar att koka den i saltat citronvatten, låta den svalna i spadet och sedan servera den ljummen antingen med brynt vispat citronsmör eller någon god dip. Vanligt, mjukt saltat smör eller en god olivolja och flingsalt funkar också. Man behöv int krångla till det.

aptitretare-45-web

Lägger upp bladen som en blomma runt dipskålen. Börjar lägga de grövsta bladen längst ut och avslutar med de sprödare, ljuslilaskimrande in mot mitten. Sedan tar jag bort skägget med en matsked, skär botten i snibbar och lägger närmast skålen.

aptitretare-33-web

Tycker de är så vackra.

aptitretare-48-web

Innan man kokar skockan bryter man av skaftet så man får med de grova trådarna, lättast att göra det mot en bänkskiva. Håll i blomman med ena handen, lägg ett tryck med andra handen över stjälken, mot roten/blomfästet och tryck till.

Innan servering toppar jag gärna hela härligheten med flingsalt. Perfekt förrätt eller aptitretare i helgen. Eller närsomhelst.

 

 • Ami

  Tack då vet jag :). Jag har inte haft en susning hur man gör med kronärtskockan för att få i sig nåt över huvud taget ;).

  • Susanne Jonsson

   Nu är det bara att börja testa Ami 😀

 • Ingmari

  Oj så gott med att dra genom smör och så salt som du skriver. Lite att pyssla med-mat. Skockbottnar med champinjonstuvning på och god, röd gelé är inte så dumt… Bra att förbereda till fest. Tillsammans med gott kött.

  • Susanne Jonsson

   Spännande, tack för att du tipsar Ingmari!

 • Liljan

  Åh , Susanne -jag vill ha !! Du måste ha en fantastisk marknad inom räckhåll, dina grönsaker ser alltid såå fina ut. Älskar också skockor-närsomhelst!!
  Kram, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Bästa Liljan! Jag har helt vanliga mataffärer runt mig för det mesta, utom i säsong, då jag ofta är ute mitt i spenaten. Jag tror bara att det blir så att jag väljer ut de absolut finaste jag kan hitta i varje affär och fotar det för att jag vill inspirera alla att testa sånt som jag själv tycker om. Kram