Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Fika  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Rester  Sommarmat  Söndagsbaka  Vardagslyx  Vegetariskt 

Vackert Buffébröd

Under långa helger brukar jag passa på att baka. Ett vackert bröd blir både en dekoration för själva buffébordet i påsk och ett mättande inslag som alla gillar. Och inget känns så välkomnande för gästerna som doften av nybakat bröd.

Påskbuffe-59-web

Idag hittade jag små tomater, röd lök och rosmarinkvistar som behövde användas upp, så de fick bli garnityr. Du kan ta vilka grönsaker du vill! Även en burk grillade grönsaker eller oliver funkar bra.

Påskbuffe-25-web

Det här är ett enkelt bröd, bakat på durum och vetemjöl special. Du kan använda enbart vetemjöl om du vill. Surdeg hade vart gott, men det har jag inte hemma idag 🙂

Grönsaksfocaccia, 1 stor

25 g färsk jäst

3 dl kallt vatten

1 tsk salt

200 g durumvetemjöl

200 g vetemjöl special

Topping:

Blandade grönsaker, Färska örter tex rosmarin, timjan

3 msk olivolja

1 msk flingsalt

Såhär gör jag:

1. Lös upp jästen i vattnet.

2. Tillsätt salt och mjöl, spara en skvätt vetemjöl till utbakningen.

3. Bearbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

4. Låt jäsa övertäckt med bakduk 30 minuter.

5. Häll upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger med degskrapan/knåda. Vi vill inte jobba in mer mjöl i degen, då kan brödet bli torrt. Lätt, bestämd hand. Låt degen vila några minuter.

6. Kavla eller dra ut degen till en platta ca 30×40 cm. Lägg på bakpappersklädd plåt.

7. Toppa med grönsaker, gör små hål med fingrarna i degen.

8. Ringla över olja och strö på salt.

9. Sätt ugnen på 225 grader. Låt brödet jäsa under tiden ugnen blir varm.

10. Grädda mitt i ugnen tills brödet är gyllene och genomgräddat, det tar ca 25 minuter.

Påskbuffe-35-web

Rosmarin, rostade tomater och lök ger brödet en extra smakkick!