Okategoriserade 

Pitekaka

Kärt barn!

Här hittar du receptet på kvällens mjuka kaka med krispig havrekola topp. Jag kallar den Pitekaka, för det är vad jag har lärt mig, men ni har kanske något annat namn? Jag har hört sommarkaka och hastkaka.

Sommarkaka-20-web

Det roliga är att den ser likadan ut i sitt glutenfria format, man blir förvånad ibland. Den här kakan kan man med fördel frysa in.

Här kommer receptet i punktform också.

 

Pitekaka, antal bitar efter egen smak & samvete, minst 20

Den här kaneldoftande kakan har allt. Saftig botten, knaprig och smörkolaknäckig topp. Passar bra till fikat eller som dessert med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Kakan går utmärkt att frysa. /Susanne
 
kaka
125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 dl yoghurt 3%
havretopping
200 g smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
2 tsk vaniljpulver, valfritt
1 nypa salt
 
 1. Smält smöret till kakan, 125 gram, och låt svalna något.
2. Sätt ugnen på 180 grader, lägre om du kör på varmluft.
3. Lägg samtliga ingredienser till havretopping i en kastrull, sjud sakta under tiden du vispar ihop kakan (nästa punkt).
4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, rör ner yoghurt.
5. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i smeten, tillsätt smör.
6. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna, ca 25×30 cm.
7. Klicka på havretopping.
8. Grädda ca 25 minuter tills kakan är genomgräddad, testa med en sticka. Den ska inte gräddas för länge utan vara något mjuk fortfarande.
9. Låt svalna och skär i bitar.

 

 • Carina

  Var hittar man det glutenfria receptet?

 • Ewa nilsson

  Jag tycker det är svårt att förstå receptet, det känns lite rörigt. Hur gör man med smöret till kakan, kan du skriva var sak för sig, alltså hur man gör kakan recept först och sedan toppning. Jag är väl dum som inte fattar men vore tacksam för hjälp. Ewa

  • Susanne Jonsson

   Hej Ewa! Tack för att du hör av dig. Nu har jag postat receptet i punktform. Smöret rör man i sist i smeten. Hoppas att det är tydligare nu. Ha en jättefin kväll!

 • Ingmari

  Måste tacka extra för kaka som går att frysa in och är glutenfri. Det är inte ofta man ser sådant recept. Så man kan förbereda. Härligt att kunna göra det trots specialkost. När icke glutenbehov gäller för majoriteten, men en glutenallergiker också kan få, så känns det så omtänksamt att man kan ta fram en bit till även den personen. Och allt ser likadant ut, som du beskriver. Snällt tänkt. Jobbigt för de med specialkost att alltid känna sig ”utpekade” och ”till besvär”. Tack!

  • Susanne Jonsson

   Hej! Vad roligt att du gillar det, jag håller med, det är skönt att kunna erbjuda ett alternativ som både ser och smakar lika gott. Och det går bra att göra både helt mjölkfritt eller ”bara” laktosfritt. Skönt också att det räntar på och blir en hel del på köpet! Älska långpannan!