Okategoriserade 

Pitekaka

Kärt barn!

Här hittar du receptet på kvällens mjuka kaka med krispig havrekola topp. Jag kallar den Pitekaka, för det är vad jag har lärt mig, men ni har kanske något annat namn? Jag har hört sommarkaka och hastkaka.

Sommarkaka-20-web

Det roliga är att den ser likadan ut i sitt glutenfria format, man blir förvånad ibland. Den här kakan kan man med fördel frysa in.

Här kommer receptet i punktform också.

 

Pitekaka, antal bitar efter egen smak & samvete, minst 20

Den här kaneldoftande kakan har allt. Saftig botten, knaprig och smörkolaknäckig topp. Passar bra till fikat eller som dessert med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Kakan går utmärkt att frysa. /Susanne
 
kaka
125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 dl yoghurt 3%
havretopping
200 g smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
2 tsk vaniljpulver, valfritt
1 nypa salt
 
 1. Smält smöret till kakan, 125 gram, och låt svalna något.
2. Sätt ugnen på 180 grader, lägre om du kör på varmluft.
3. Lägg samtliga ingredienser till havretopping i en kastrull, sjud sakta under tiden du vispar ihop kakan (nästa punkt).
4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, rör ner yoghurt.
5. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i smeten, tillsätt smör.
6. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna, ca 25×30 cm.
7. Klicka på havretopping.
8. Grädda ca 25 minuter tills kakan är genomgräddad, testa med en sticka. Den ska inte gräddas för länge utan vara något mjuk fortfarande.
9. Låt svalna och skär i bitar.