Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Fisk  Glutenfritt  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Tips 

Påskens godaste sillar

Till påsk är det härligt med sillunch. Eftersom jag sällan hinner med att lägga in sill hemma, så blir det snabbsillen, 5-minuters…. Ja, jag vet, men vet ni, det funkar bra för mig. I år har jag satsat på två sillar. En krämig, lyxig skärgårdssill och en klar, inlagd citronsill.

Påsksill-31-web

Alla äter dock int sill, så det blir en räkröra också! Och en vegetarisk, grillad squash. Vet int ännu vilket recept det blir, väljer mellan de två nedan.

Såhär gör jag påskens sillar.

Skärgårdssill

1 pkt 5-minuters sill

2 dl crème fraiche

1 liten röd lök, hackad

2-3 msk dill, hackad

2-3 msk rom, stenbits-, sik- eller löjrom

1 ekologisk citron eller lime

Såhär gör jag:

1. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda. Torka av dem med papper.

2. Blanda med resterande ingredienser.

3. Smaka av med rivet citron- eller limeskal.

Påsksill-29-web

Citron- & chilisill

1 pkt 5-minuters sill

1 ekologisk citron, skivad

10 cm purjolök, strimlad

1 morot, strimlad

1 röd spansk peppar, urkärnad, strimlad

Såhär gör jag:

1. Häll av sillen och spara spadet.

2. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda.

2. Varva sill, citronskivor, purjo, morot och chili i en burk.

3. Häll på den sparade lagen.

Påsksill-21-web

Snabbfixade sillar. Serverar dem med nykokt potatis, kokt ägg, knäcke, ost och smör. Ljuvligt!

Påsksill-38-web

Räkröra

2oo g skalade räkor

2 dl crème fraiche

1 liten röd lök, hackad

2-3 msk röd stenbitsrom eller annan fiskrom

2-3 msk dill, hackad

salt, vitpeppar

Såhär gör jag:

1. Blanda samtliga ingredienser.

2. Smaka av med salt och peppar.

Har ni förresten testat den här supergoda, krämiga limesillen?

Vegetariska alternativ som är minst lika goda är:

Grillad squash i gräddfilssås

Snabbpicklade grönsaker med chili & ingefära

Citron- & färskostfyllda, grillade squashrullar

Mera påskrecept kommer snart!

 

 

 

 

  • Ami

    Blir så lättad o glad när t.o.m. en kock använder 5-minuterssillen. Den är supergod tycker vi. Ännu godare med lite Susanne-touch på antar jag. Lättsamt att kunna göra den klar dagen innan o bara koka potatis till. Tack igen!

    • Susanne Jonsson

      Hehe, jag är int bara kock Ami, jag är även människa 🙂 med allt vad det innebär. Vad roligt att du gillar!

  • Liljan

    Tack för sill recepten! Då har jag bestämt att göra en, plus räkröran-bra!!
    Jag har tid men inte ork just nu så jag kör också 5 min. sillen. Squash rullarna ser också goda ut! Kram, Liljan

    • Susanne Jonsson

      Hej Liljan! Man får ta till genvägar nu när de ändå finns 🙂 Hoppas du blir piggare snart! Kram

  • Kristin

    Hej !
    Tack för recepten, kom som på beställning. En fråga hur långt i förväg kan man göra iordning räkröran och skärgårdssillen? Fina inspirerande bilder. Ha dé!

    • Susanne Jonsson

      Hej Kristin! Tack så mycket. 1-2 dagar innan är inga problem! Säkert flera dagar innan, men jag brukar vara lite extra försiktig just med räkor.

  • Jessica Sundberg

    Sill är verkligen en delikatess! Till och med min 8-åriga kräsna som fick smak för sill nu under julen. Det gick totalt från diss till hiss 🙂 Kul!

    • Susanne Jonsson

      Hej Jessica! Vad roligt att det vände, sill är ju så snabbt och gott! Ha en fin måndag!

  • Barbro

    Alltid gott med sill oavsett om det är påsk så kan man ju äta sill nästan jämt.
    Kanske provar dina i år.
    Ha en bra dag, Kram

    • Susanne Jonsson

      Verkligen Barbro!

      • Barbro

        Vad god din citron och chilisill är-får nog göras igen.
        Ha en bra fortsättning på påsken.
        kram

        • Susanne Jonsson

          Vad roligt att du gillar den Barbro!