Bjudmat  Okategoriserade  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Min personliga vegofavvo-citronbollar

Min kompis Andreas är jätteduktig på att laga mat. För massa år sedan pratade han lyriskt om några vegetariska citronbollar, som jag i min enfald inte testade laga förrän 5 år senare. Jag var en hyfsat inbiten köttätare då och hade inte så stor kunskap om vegetarisk mat. Men, man vet visst aldrig vad som ska hända i livet, några år senare insåg jag att jag mår bra av att äta mycket vegetariskt. Och då började jag experimentera. Det här är mitt absoluta favoritrecept. Även om det kanske inte ser jätteroligt ut på bild. Jag lagade det i Go’kväll i julas med saffran i såsen. Det är ännu lyxigare.

citronbollar-1933

Citronbollar, 6 port

färs

500 g finfördelad sojafärs, tinad

0,5 dl ströbröd

2 msk potatismjöl

1 dl havremjölk eller grädde

2 små ägg eller 1 stort

1 gul lök, riven

2 vitlöksklyftor, rivna

1-2 tsk sambal

2 tsk fransk senap

4-5 cm färsk ingefära, riven

0,5 dl persilja, hackad

2 msk grönsaksfond

2 ekologiska citroner, det rivna skalet från båda, saften från en

salt, peppar, smör och vetemjöl till stekning

sås

2 dl vitt vin

2 dl kokbar grädde

2 lagerblad (valfritt)

1. Blanda samtliga färsingredienser. Låt stå och svälla 15 minuter, eller om du vill över natten/ett par timmar i kylen.

2. Ta en provbit färs, rulla i vetemjöl, stek i smör. Korrigera kryddning och konsistens (tillsätt mer potatismjöl om de faller isär).

3. Forma färsen till bollar, stora som pingisbollar, rulla i mjöl.

4. Stek bollarna gyllene runt om i smör. Du kanske får steka i ett par omgångar, beroende på stekpannans storlek.

5. Lyft upp bollarna. Häll vin och lagerblad i pannan, låt koka någon minut, lägg i bollarna. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö på persilja.

Servera med potatis eller pasta.