Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Melodifest med plock!

Snart är det den stora finalen. Ska ni kolla? Vad brukar ni äta till? Min favorit är snittar och sedan Popcornkakan. Denna helt galna, underbara hybrid av snacks och sötsak. Smakbrytningen mellan salt och sött tillsammans konsistensbrytningen mellan seg marshmallows och knapriga popcorn är super. Gör gärna kakan dagen innan och låt den stå i rumstemperatur innan du skär den i små bitar.

popcornkaka-1978

Popcornkaka, 1 stor ugnsform (ca 20×30 cm)

100 g smör

150 g marshmallows

100 g poppade popcorn, lättsaltade

2 dl salta jordnötter

100 g chokladknappar, t ex Non stop

Smält smör och marshmallows i en bunke i vattenbad. Rör med visp tills allt har smält och smeten är smidig. Häll popcorn, nötter och choklad i en bunke och blanda ner marshmallowsmeten. Häll i smeten i bakpappersklädd form, ca 30×40 cm, och jämna till med baksidan av en stekspade. Låt stelna och skär i bitar.

popcornkaka-1975

Just popcorn som snacks är så tacksamt. Man kan krydda upp dom med allt möjligt. De här smakar lite som dillchips! Annars gillar jag att bara riva lagrad ost över varma popcorn och krydda med salt och svartpeppar. En matsked eller två med smält smör gör att kryddorna fastnar bättre och dessutom smakar det gott. Men, man välj själv.

När det gäller snittar gillar jag enkla.

De här hemgjorda cocktailkrustaderna är en favorit. Testat dom?

krustad_lax

Du väljer själv hur vad du garnerar med, jag har en kräm i botten och sedan släpper jag loss fantasin.

krustad_fikon

Man kan använda samma princip på kex. Spritsa på en grundkräm och garnera. Här hittar du recept.

aptitretare-15-web

En superenkel jag ofta gör är att jag tar mjukt tunnbröd, breder på någon smakrik röra tex sambal oelek eller pesto, toppar med strimlad skinka eller renstek, river på ost, rullar ihop och gräddar. Sedan skär man upp i bitar.

Här har jag samlat ett gäng enkla salt & sött plock och snittar som brukar ha en strykande åtgång.

Knapriga filosnibbar

Päronpuffar

Rocky road brownies

Pizzatårta!

Tunnbrödschips med örter & svartpeppar

4 skivor tunnbröd

2 msk färska örter, hackade

rapsolja, flingsalt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225º. Skär brödet i bitar, lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja och strö på kryddorna. Blanda så allt blir jämnt fördelat. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene, 5-10 minuter.

 

Snittar med kallrökt lax, färskost och krispig fänkål, 12 st små

6 skivor bröd tex formfranska

100 g naturell färskost eller med pepparrotssmak

½ fänkål, finhackad

½ ekologisk citron, det gula av skalet rivet

100 g rökt lax, skivad

½ dl dill, hackad

Blanda färskost, fänkål och dill. Fördela blandningen jämnt på brödet och bred ut. Lägg lax på 3 av skivorna, lägg på bröd med färskosten nedåt och tryck till lätt. Skär bort kanterna, dela brödskivorna diagonalt två gånger.

 

Snittar med kallrökt lax, avokado & ingefära, 12 st små

6 skivor bröd tex formfranska

2 avokado

½ ekologisk citron, det gula av skalet rivet samt pressad

2-3 cm färsk ingefära, riven

100 g rökt lax, skivad

Dela avokado, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en matsked. Mosa ihop det med citron och ingefära. Fördela blandningen jämnt på brödet och bred ut. Lägg lax på 3 av skivorna, lägg på bröd med röran nedåt och tryck till lätt. Skär bort kanterna, dela brödskivorna diagonalt två gånger.

 

Snittar med rökt skinka, ägg- & senapskräm, 12 st stora

12 skivor bröd tex formfranska

1 msk fransk senap

1 dl majonnäs

2 hårdkokta ägg, finhackade

100 g rökt skinka, skivad

½ dl gräslök, hackad

1 dl cornichons

Bred senap på brödskivorna. Blanda majonnäs, ägg och gräslök. Fördela blandningen jämnt på brödet och bred ut. Lägg skinka på 6 av skivorna, lägg på bröd med röran nedåt och tryck till lätt. Skär bort kanterna, dela brödskivorna diagonalt två gånger. Trä en cornichon på en cocktailpinne och stick ner i varje snitt.

 

Ädelsnittar med valnötter, 12 st

6 skivor mörkt bröd

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

1 dl rädisor, skivade

1 dl valnötter, hackade

Mosa ost och crème fraiche, fördela jämnt på brödet och bred ut. Lägg rädisor och nötter på hälften, lägg på de tre andra skivorna och tryck till. Skär bort ev kanter och dela varje i fyra. Toppa med resterande nötter.

 

Fetaostsnittar med valnötter, 12 st

6 skivor mörkt bröd

100 g fetaost

1 dl crème fraiche

1 dl oliver, skivade

1 dl valnötter, hackade

Mosa ost och crème fraiche, fördela jämnt på brödet och bred ut. Lägg oliver och nötter på hälften, lägg på de tre andra skivorna och tryck till. Skär bort ev kanter och dela varje i fyra.

 

Västerbottensostsnittar med rostad mandel, 16 st

8 skivor mörkt bröd

100 g smör

100 g Västerbottenosost, riven

1 dl mandel, rostad och hackad

Vispa smöret vitt och fluffigt med elvisp, blanda ner ost. Fördela röran jämnt på brödet och bred ut. Lägg nötter på hälften, lägg på de tre andra skivorna och tryck till. Skär bort ev kanter och dela varje i fyra.

Ha en jättefin dag!