Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Lyxmat  Recept  Soppa  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx 

Magiska Musslor

Vad säger ni om en havs-, vin- och vitlöksdoftande, rykande blåmusselsoppa att servera i skenet av stearinljusen ikväll? En supergod, enkel, prisvärd rätt som är bra för miljön. Dessutom är den jätterolig att laga. Undan går det när man väl börjar!

Musslor-3-web

När jag jobbade som lärling var ett av mina älsklingsjobb att hacka brunoise, pyttepyttesmå tärningar av morot, lök och vitlök till musselkoket.

Musslor-25-web

Kanske är det här en av de enklaste av alla klassiska lyxmaträtter man kan laga. Man behöver bara ha koll på ett par saker. Om jag börjar med det första: inköpet. Kväv inte de färska musslorna genom att linda in dem i plast. De behöver andningshål. Laga dem samma dag eller dagen efter inköp. Det här är en färsk rätt. Det finns frysta musslor om man måste ”bunkra” långt i förväg. Välj dem isåfall. Såhär gör jag:

Magisk Musselsoppa i 10 steg

1. Lägg musslorna i kallt vatten, plocka bort alla musslor som är öppna eller trasiga och släng dem. Är du osäker knackar du på dem. De öppna musslorna ska vi inte äta, då kan vi bli sjuka. De stängda musslorna skrubbar du med en borste och sköljer. Jag har en liten rotborste, ta det som du har hemma. Ett musselnät räcker till 2 stora portioner.

Musslor-6-web

2. Finhacka 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor och en morot. Med en vass kniv och bra skärbräda är det här en ren fröjd. Jag använder oftast min stora träbräda. Gäller det fisk eller kyckling har jag en skärbräda i plast som jag kan köra i diskmaskinen.

Musslor-22-web

3. Fräs grönsakerna i olja utan att få färg.

Musslor-27-web

4. Lägg i musslorna.

Musslor-30-web

5. På med locket. Häll på 2 dl vitt vin och 2 dl vatten. Eller enbart vatten och 1 skivad, ekologisk citron.

Musslor-33-web

6. Koka några minuter tills de öppnar sig. Håll fast locket och skaka pannan ett par gånger under tiden.

Musslor-39-web

7. Sådärja! Nästan klart. Nu plockar du bort alla musslor som inte öppnat sig. Är du osäker, ge dem ett uppkok till och se om de öppnar sig mer, annars släng bort. Sila ner buljongen i en kastrull. Den är magi. Du kommer nu att kunna göra ditt livs soppa!

Musslor-46-web

8. Koka upp buljongen, tillsätt 2 dl grädde, valfri fetthalt men kokbar. Låt puttra ett par minuter, smaka av med salt och peppar. Om du vill lägger du i fintärnad morot.

9. Jag gillar att servera musslorna som de är, i sina skal, men du kan även pilla ut musslorna ur skalen och servera i soppskålarna.

10. Toppa soppan med hackad persilja. Servera med ett varmt bröd, gärna vitlöksbröd att doppa i soppan. SÅ gott! Entusiasterna delar och använder musselskalen som sked.

Musslor-65-web

 

Vill man ha vin till så brukar jag använda samma vin i tillagningen som jag sedan serverar till, gärna lite svalt. Jag dricker inte alkohol ofta, men jag är svag för Sauvignon Blanc till just den här rätten. Den krispiga gröna äppeltonen, mineraler, syran, gräset och krusbärstonerna lirar perfekt.  Till min stora glädje finns nu ett gäng bra, alkoholfria alternativ på bolaget. Jag gillar speciellt de svenska äppelprodukterna, must och cider med hög syra.

 

Ha en fin lördag allihopa!

 

  • Ulrika

    Ska nog också testa ditt musselrecept

    • Susanne Jonsson

      Tack Ulrika och detsamma till dig!

  • Erika

    Efter att jag läst ditt inlägg tog jag cykeln i regnet till affären och handla musslor. Ikväll avnjöt vi min första Moules, så god! Du har så många fina tips, tack och trevlig fortsättning på söndagkvällen. Hälsningar Erika

    • Susanne Jonsson

      Bra jobbat Erika!!! 1000-Tack för dina fina ord. De värmer i snöregnet!

  • Monica

    Vi älskar musslor och äter det ganska ofta.Det allra enklaste och bästa sättet att ”rengöra” musslorna har jag lärt av Alexandra Zazzi.Lägg ner musslorna i rikligt saltat vatten då spottar de ut sand och annat skräp,upprepar ibland beroende på hur mycket skräp som kommit ut.Sen finhackar jag schalottenlök,vitlök,röd chili och persilja,fräser i lite olja o smör i med lite grovt malen vitpeppar och gott vitt vin,koka upp och ner med musslorna.Ibland blir det soppa med grädde,ibland med pasta och ibland bara som de är med ett gott bröd att doppa i skyn.Mums,nu blev jag hungrig

    • Susanne Jonsson

      Hej Monica! Tack för dina goda tips! Ha en jättefin kväll!

  • linn

    musslor är gott men har aldrig tillagat det själv … kanske skall testa …
    ps du har en väldigt inspirerande blogg

    • Susanne Jonsson

      Hej Linn! Tack, vad roligt att du trivs hära. Testa musslor, det är kanongott! Ha en fin söndag!