Bjudmat  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Tips 

Långbakat Lammlägg

I påsk kanske det blir tid för en lyxig middag hemma? Då vill jag tipsa om en av mina favoriträtter. Långbakade lammlägg. Tänk er kött som faller isär. En smakrik sås och en puré eller stomp på potatis. Kanske några jordärtskockor i stompet för att möta köttets djupa smaker.

Påsksill-15-web

Köttet går jättebra att förbereda ett par dagar innan, du kan även frysa det efter tillagning.

Långbakat lammlägg som smälter i munnen, 4 port

4 lammlägg á 450 gram

2 msk hela senapsfrön

1 dl het chilisås

4 vitlöksklyftor, skivade

3 msk senap

2-3 msk blandade örtkryddor

1. Lägg alltihopa i en plastpåse, massera in kryddorna i köttet och lägg i kylen över natten.

2. Blötlägg lergryta minst 15 minuter. Lägg i köttet och lägg på locket. Stekgryta med lock går också bra. Lägg isåfall i lite vatten också.

3. Ställ in på nedersta falsen i kall ugn, dra på till 250 grader. Efter 30 minuter sänker jag till 200 grader och kör 3 timmar eller tills köttet lägg lossnar från benet. Det kan ta olika tid beroende på storlek och kvalité samt ugnen.

4. Låt köttet svalna i stekskyn. Lägg det sedan för sig i en låda fram till servering. Skyn sparar jag i en annan låda.

5. Innan serveringen bryner jag köttet i smör, saltar och låter det bli genomvarmt i ugnen. Under tiden gör jag potatis och fixar till skyn. Skyn behöver bara kokas upp och smakas av. Är den väldigt koncentrerad späder du med vatten.

 

Mandelpotatispuré, 4 port 

700 g mandelpotatis, skalad

2-3 msk smör

1 dl gräddmjölk

3 st salladslökar, skivade (valfritt)

salt, vitpeppar

Koka potatisen mjuk i vatten. Pressa potatisen, rör ner smör, gräddmjölk och salladslök. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite mer gräddmjölk om purén blir för fast i konsistensen.